Tero: natuurlijk, gezond … en heerlijk ! – Bierges

Vandaag is zowat iedereen op zoek naar een gezonde keuken die zo natuurlijk mogelijk is. Helaas zijn de antwoorden daarop vaak nogal saai en hebben die weinig te maken met kookstijlen die echt lekker zijn. Net om antwoord te bieden op deze dubbele uitdaging, met een aanbod dat ontzettend smakelijk is maar ook dicht bij de natuur, opende in Bierges het allereerste restaurant TERO. Uiteraard is het concept dat van een ‘smakelijke en natuurlijke keuken, volledig gelinkt aan de seizoenen’.

Het idee is dat gasten een aantal kleine gerechten voorgesteld krijgen die kunnen gedeeld worden. Meer dan de typische tapas hebben we hier te maken met een concept dat dichter aanleunt bij de bekende mezze uit het Nabije Oosten. Zo worden er een hele reeks koude en warme creaties voorgesteld, gaande van € 7 tot € 16. Ideaal is dat iedereen van het gezelschap twee of drie gerechten kiest, die vervolgens op tafel komen in de volgorde die u zelf aangeeft: gezellig, ludiek, mooi om zien, maar vooral heerlijk en gezond!

Om het doel van dit concept te bereiken volgt het team van TERO een handvest dat eigenlijk een beetje het DNA is van de zaak. Dit handvest wordt strikt opgevolgd en biedt garanties op gebied van transparantie met een torenhoog respect voor het product, mens en planeet, steeds gekoppeld aan duurzame ontwikkeling.

Gebruikte ingrediënten:

Groente en fruit staan voorop in het aanbod. Bijna uitsluitend komen die van La Ferme des Rabanisse, de belangrijkste partner van TERO, of van lokale telers en/of topproducenten die kwaliteitsproducten leveren.

De zaden, hetzij peulvruchten, oliehoudende zaden of granen, zijn alle gekiemd en kwamen minstens acht uur in contact met water waardoor ze hogere voedingswaarden bezitten.

Vlees komt vrijwel exclusief van lokale boerderijen die het milieu beschermen en uitermate begaan zijn met dierenwelzijn en het natuurlijke karakter van het dier. Deze boerderijen kweken onder meer hun eigen Salers-koeien en Duroc-varkens.

Vis wordt gevangen in de Atlantische Oceaan en in de Noordzee, vissoorten die afkomstig zijn van duurzame visserij. De suikers en zoetstoffen die gebruikt worden zijn uitsluitend van natuurlijke oorsprong: ahornsiroop, gedroogde vruchten, honing, volle rietsuiker, enz.

Maar ook de bereidingen:

  • Het zout dat in de keuken gebruikt wordt is onbehandeld zout.
  • De gaartijden verlopen aan lage temperaturen zodat de smaak meer behouden blijft, de voedingswaarden en de eigenschappen van elk ingrediënt op zich. Enkel sommige groentes en bepaalde vissoorten worden gegrild.
  • De oliën die gebruikt worden zijn biologisch, onbehandeld en worden koel bewaard. Ze worden nooit verwarmd, met uitzondering van de olijfolie.

Met het oog op duurzame ontwikkeling koos TERO bewust voor een gamma Belgische producten, zowel artisanale bieren en ciders, maar ook een aantal sterke dranken. Als aperitief vinden we er een reeks smakelijke cocktails, met of zonder alcohol, en als digestief een verbluffende Belgische limoncello. Wat wijnen betreft, niets dan knappe vondsten, met fraaie wijnen afkomstig van een beredeneerde, biologische of biodynamische wijnbouw, maar ook enkele ‘vins nature’, een selectie met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en zuivere origine. Nog interessant zijn de natuurlijk gearomatiseerde waters, de uitzonderlijke biologische theesoorten van Twentea en de traditioneel gebrande koffies van Emmanuel Dabin.

Helemaal in overeenstemming met het natuurlijke karakter van zijn smakelijk aanbod bezit TERO zowel in Bierges als in Brussel een decor met heel veel natuurlijke lichtinval en materialen die zo dicht mogelijk bij de natuur zitten. Zo vinden we er tal van elementen in onbewerkt hout, die evenwel volgens de meest eigentijdse technieken tot stand kwamen.

La Ferme des Rabanisse, niet ver van Rochefort, is een van de belangrijkste leveranciers van TERO. Groentekweker Jean-Charles bouwde met zijn team een moestuin uit die volledig biologisch verbouwd wordt. Hierdoor geniet TERO elke week van een supervers assortiment seizoensgroenten. Het grote voordeel is dat niet alleen de herkomst duidelijk is, maar ook de kwaliteit, de versheid en de smaak van de producten gewaarborgd zijn. Eveneens de afstand die deze producten afleggen is kort, opnieuw een bewijs van duurzaamheid.

Op dezelfde manier startte La Ferme des Rabanisse sedert juni 2017 met het grootbrengen van Salers-runderen die uitsluitend met gras worden gevoed om kwaliteitsvol en smakelijk rundvlees te bekomen van het hoogste niveau, vlees met een hoge voedingswaarde. Ook varkens van het rustieke Duroc-ras worden er op de meest natuurlijke manier grootgebracht, en dat in de beste condities wat dierenwelzijn betreft, wat op het einde voor smakelijk maar ook gezond varkensvlees staat.

Voor evenementen tot maximaal 30 personen, zowel privé als zakelijk, beschikt TERO in Bierges over een mooie ruimte met een beeldscherm van 2×2 meter, een EPSON-projector, een geluidsinstallatie en vele andere technische hulpmiddelen, zoals een DVD-speler en wifi. Het is de ideale omgeving voor een bedrijfsbijeenkomst of gezellige familiereünie. In die optiek stelt TERO trouwens een hele reeks formules voor, gaande van een welkomstdrink, koffie- of theepauze over ontbijt tot aperitief met een walking dinner.

TERO Bierges organiseert elke maand ook lezingen die gelinkt zijn aan persoonlijke ontwikkeling, sociale thema’s, onderwerpen die met het milieu te maken hebben, maar ook welzijn en gezondheid.

TERO Bierges 56 rue de Champles in 1301 Bierges Tel. 010/68.86.94

E-mail : bierges@tero-restaurant.com – www.tero.restaurant.com

Open van dinsdag tot vrijdag van 12.00 tot 14.00 uur en van 19.00 tot 22.00 uur, zaterdag van 19.00 tot 22.00 uur. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.