Laat je feestbubbel bruisen met Clairette de Die!

#bubbelsinjebubbel

Clairette de Die, de enige schuimwijn op basis van Muscat à petit grains, is een drank om meteen van te genieten. De bubbels passen bij alle feesten die voor de deur staan: Kerstmis en Nieuwjaar natuurlijk, maar ook Driekoningen en Valentijnsdag. Heel wat gelegenheden dus om je bubbel te laten sprankelen met deze fijne bubbels …

Clairette de Die, een gerenommeerde schuimwijn die al eeuwenlang bestaat, wordt geproduceerd in de wijngaarden van de Diois, langs de oevers van de Drôme in de Vercors. De wijnstokken groeien er op een steenrijke bodem, tot op een hoogte van 700 meter.

De wijn, die minstens 75% muskaatdruiven en maximaal 25% clairette bevat, begint te fermenteren in de vaten en wordt gebotteld voor alle restsuikers volledig in alcohol zijn omgezet. De fermentatie gaat zachtjes zijn gang en stopt vanzelf wanneer het alcoholniveau 7 à 9° bereikt. In de fles blijft nog wat niet-gefermenteerde suiker over (minimaal 35 gram per liter), die je smaakpapillen verwent.

Deze methode wordt ook de de ‘Méthode dioise ancestrale’ genoemd. De onvolledige fermentatie maakt van Clairette de Die een lichte, elegante wijn die natuurlijk schuimt en weinig alcohol bevat. Je drinkt de wijn vrij jong, binnen de twee jaar na z’n productie.

Lekker bij veel gerechten

Clairette de Die gaat goed samen met heel wat gerechten, en je kunt de schuimwijn het hele jaar door drinken. Maar de wijn is zeker ook geschikt om te schenken tijdens de eindejaarsfeesten.

Als aperitief natuurlijk, met foie gras als hapje, bij een hoofdgerecht met gevogelte (zoals kip of kalkoengebraad) en met allerlei soorten zoete desserts (citroencake, driekoningentaart, appeltaart …) of zelfs bij sommige kaassoorten. Suggesties en gedurfde combinaties te over. Je kunt de wijn – goed koel, ongeveer 8 °C – zo drinken of in een cocktail. Clairette de Die charmeert met zijn fijne bubbels en verrukkelijke neus, die florale en fruitige aroma’s combineert. In de mond smaakt de wijn heel intens, met een aangename textuur en een lichtzure toets die de wijn iets fris geeft. Er is een subtiele rol weggelegd voor de zachte muskaatdruif, aangevuld met wat clairette voor extra finesse.

Kies tijdens de komende feesten voor een originele drank en laat je bubbel genieten van de fijne bubbels van Clairette de Die! Deel je ervaringen en foto’s op de sociale media met de hashtags #bubbelsinjebubbel, #mabulleamoi, #maclairetteàmoi en #clairettededie.

Fijne feesten, en blijf gezond!

Ontdek de verschillende eindejaarsrecepten gemaakt door bloggers in combinatie met Clairette de Die via de volgende hashtags op Instagram:

#bubbelsinjebubbel #clairettededie #mabulleàmoi #maclairetteàmoi

ONTDEK DE REFERENTIES:

* Union des Jeunes Viticulteurs Récoltants (Cuvée Prestige): Groupe Colruyt

* Domaine Achard Vincent: BioFresh

* Jaillance (Tradition, Bio, Les Hauts de Desse, Domaine de Peyrol):Groupe Colruyt & Origin’O

* Cave Monge Granon (Origine/Prestige): De Wijnwinkel

* Domaine Poulet et fils: Autrement Dit Vins