L’Avouerie – bier- en peketmuseum

Bier is ongetwijfeld de drank die we associëren met België. Het bier- en peketmuseum L’Avouerie in Anthisnes traceert zijn geschiedenis vanaf de eerste sporen, meer dan 10.000 jaar geleden tot de hedendaagse hergeboorte.

Alle onbeantwoorde vragen vinden hier wellicht een antwoord. Het museum, als kers op de taart, bevindt zich in de donjon daterend uit de XIIe eeuw. Donjon die nog steeds in uitstekende staat is. Tijdens het bezoek ontdekt men niet alleen de indrukwekkende geschiedenis van het bier, maar eveneens het voorvaderlijk verblijf van ridder Avoué en zijn levensverhaal. Het bezoek eindigt in principe in de gewelfde bierkelder met een kleine proeverij van bier of van een “peket” of ambachtelijk appelsap.

In het museum worden regelmatig bierbrouwworkshops georganiseerd. Het is immers een vervelend avontuur om alleen je eerste bier te brouwen! Dit is de reden die Fulltime Hops vzw ertoe heeft aangezet om workshops bierbrouwen te ontwikkelen. In een mum van tijd stellen ervaren brouwers u in staat dit productieproces te demystificeren door u stap voor stap te begeleiden bij de realisatie van uw eerste brouwsel. Ontdekkingen, proeverijen, leren, creaties, verenigingen, experimenten zijn de kenmerken van uw avontuur waarbij u de verschillende stadia van het brouwen afwisselt met een bezoek aan het Biermuseum, een kaasmaaltijd en bierproeverijen. Of je nu een jonge leergierige brouwer bent of een groep vrienden die een vriendelijk en feestelijk moment willen doorbrengen in een kasteel gewijd aan bier, je zult ongetwijfeld uit deze ongekende ervaring komen!

Anderzijds worden er eveneens Zythologie-avonden georganiseerd. Biérologie of zythologie, woord samengesteld uit de Griekse woorden zythos (bier) en logo’s (studie, toespraak), is de discipline die zich bezighoudt met de studie van bier, brouwen en brouwerijen, zowel vanuit historisch oogpunt, technisch of smaakvol.

La Réserve de l’Avouerie d’Anthisnes

La Réserve de l’Avouerie d’Anthisnes dat ter plekke wordt gebrouwen, is een heerlijk amberkleurig bier met moutsmaak en onvergelijkbare graansmaak. Zijn openhartige bitterheid ontwikkelt een mooie frisheid in de mond. Dit karaktervolle bier heeft een alcoholgehalte van 5%, waardoor het in de categorie van de lichte bieren valt.

La Réserve de l’Avouerie d’Anthisnes is een verfrissend bier met een sterke persoonlijkheid, het is een perfect alternatief voor industriële lichte bieren.

Anthisnes, een Condruzisch dorp in de uitlopers van de Ourthe-vallei, bestaat uit typische woningen, waarvan de materialen die gebruikt werden voor de bouw van huizen, boerderijen of kastelen, gemaakt zijn van lokale stenen, gres kalksteen en klein grind.

Hoewel de landbouw altijd een van de belangrijkste activiteiten van het Condruzische platteland is geweest, bloeide de steengroeve in de regio op, vooral tegen het einde van de 19e eeuw en in ieder geval in de 20e eeuw, toen er meer dan 800 arbeiders in het gebied werkten, wat nogal opmerkelijk is voor een dorpje met 1700 inwoners. De historische route die vanuit het kasteel wordt voorgesteld laat je een aantal regionale schatten ontdekken, maar de meest aangename verrassingen ontmoet je per toeval wanneer je het gebied wandelend of fietsend doorkruist … Een aantal sites is evenwel privébezit zodat het raadzaam is om de privacy van de huidige bewoners te respecteren.

www.ourthe-ambleve.bewww.avouerie.be