Le Délice du Jour – Gerpinnes – smaakfestival in een nieuw kleedje

Ook na 21 jaar lang door recensenten en liefhebbers van de goede keuken te zijn opgehemeld, blijft het restaurant in Gerpinnes vernieuwen. Open keuken, licht en kleur en een warme sfeer. Fabrizzio Chirico en zijn echtgenote hebben niet op een inspanning gekeken. De liefhebbers van het zalige genieten krijgen waar ze naar verlangen.

Er is een hele weg afgelegd sinds Fabrizzio Chirico en zijn echtgenote Sanae 21 jaar geleden hier hun intrek namen. De familiale Italiaanse keuken uit die tijd hebben ze omgeturnd tot een tempel van hedendaagse Henegouwse gastronomie. Dat de chef nog heel wat potentieel in zich heeft bewijst zijn bekroning in 2015 tot Jonge Chef van het jaar door Gault&Millau. Hij doet het graag rustig aan en luistert en praat met de klanten die komen voor hun vertrouwde “madeleinekoekje van Proust” en met de nieuwe klanten die zich bij hun eerste bezoek graag aangenaam laten verrassen.

Voortaan komen de gerechten uit de open keuken zodat een deel van de zaal (en de geprivilegieerden aan de gastentafel) de chef kunnen gadeslaan van het begin tot het einde. Een keuken voor de 5 zintuigen!

Men kan echt wel spreken van een ambachtelijke keukenchef. Hier wordt geen gebruik gemaakt van de Thermomix keukenrobot, van de Pacojet of van de ovensonde. De chef kijkt, voelt, luistert en ruikt. De vis wordt hier goudgeel gebakken, de braadpan zingt als het vet smelt, het vlees wordt langzaam zacht gegaard… De juiste kruiden verfijnen de smaak en laten alle emoties vrijkomen.

Iedereen geniet. De 3-gangen lunch aan 25 euro kent al veel succes en de 6-gangen menus voor 60 euro maken hun reputatie van een uitstekende prijs-plezier verhouding in de regio zeker waar. En wie echt het volle talent van de chef wil leren kennen, kiest zonder aarzelen voor het ‘signature’ menu (8 gangen voor 75 euro) en geeft carte blanche aan de chef die met gebruik van de seizoensproducten al zijn kunnen bewijst.

Délice du jour, dat zijn de geneugten van de… dag. Elke ochtend werkt de chef volgens de producten die aangediend worden en de bestellingen van de vorige dag. Een heerlijke langoustine met sappig vlees zonder de lokale en krokante seizoensgroenten te vergeten. Nu de mooie dagen die zich aandienen, bieden het terras en de tuin met de waterpartijen een echte oase van rust en sereniteit. Zelfs het geluid van de nochtans nabije en drukke steenweg dringt niet tot hier door.

De vriendentafel, een beetje afgezonderd en met zicht op de tuin, is geschikt voor 8 personen rond een lange tafel en wordt regelmatig gebruikt voor leuke avonden onder vrienden. Voor mooie avonden (of namiddagen) in een ontspannen sfeer met verzorgde gerechten. De internationale wijnkaart, samengesteld in samenwerking met de beste leveranciers, zal zowel al wie houdt van bekende huizen als wie graag nieuwe ontdekkingen doet, bevallen. En ook dat aan vriendenprijzen.

De zaal is een ware verademing, klassiek aangeklede tafels met tafelrok en onberispelijk gesteven witte overtrek, oogt sfeervol en straalt een intense rust uit. Bij het binnenkomen  voel je onmiddellijk de uitbundige gastvrijheid en ben je bewust van de uitstekende keuze. Geen overhaast of vluchtige impressie, maar je klaarmaken voor een uitgebreid en intens genot.

Wij lieten ons bij onze proeverij op sleeptouw nemen door de inventieve en creatieve inspiratie van de chef en werden permanent verrast door succulente en smaakvolle creaties.

Als aperitief selecteert Fabriccio ‘La Perle de Wallonie 2014’ van het domein Chenoy, een assemblage van 50% Johanniter, 35% Helios en 15% Bronnet, waarmee hij zijn voorliefde voor regionale producten in de kijker stelt. Deze wijn biedt talloze ragfijne bubbeltjes die dartelend en speels naar de oppervlakte klimmen. Bij dit aperitief serveert Fabriccio een assortiment hapjes en proevertjes met o.m. gerookte en stoomde zalm, een croustillant met mousse van zalm, tartaar met mierikswortel, toastjes met tapenade van zwarte olijven en radijs en een simmenthal met schuimpje en krokantjes.

Als start kregen we een ‘Pourqoui pas’, een verrukkelijke huiscreatie van tacos, kreeft, gucamole en litchi, gevolgd door een filet van forel getooid met karpertjes, kaviaar van haring, chorizo en amandelschilfers, heerlijk ziltig en subtiel zout. De Iberico met aalbessen, bosbessen en getooid met piepkleine witte bloempjes van de floxe kreeg een succulente vleessaus mee en vormde een heerlijke tussenschakel en overgang naar het Limousin rund.

Het uiteindelijke hoofdgerecht werd een koninklijke pigonneau getooid met artisjok, ui, rode biet, boontjes en mooie saus van de geblancheerde en gerookte duivenkarkas kortom een unieke en succulente figuurlijke uitwaaier. De decoratie met witte floxen gaf nog meer koninklijke glamour aan de maaltijd. Als afsluiter een creatie van rode vruchten opgevrolijkt met sachuan peper en basilicum.

Een subtiel en succulent geheel met delicaat samenspel van smaken en aroma’s die uitgroeit tot een onbetwistbare aanrader. Het geheel wordt vergezeld van een mooie selectie wijnen weliswaar uit minder frekwente regio’s maar de diverse gerechten op perfecte wijze ondersteunen zonder de intense smaaktoetsen te verstoren.

Delice du Jour – Chaussée de Philippeville 195 – 6280 Gerpinnes

Tel 071- 21 93 43 – www.le-delicedujour.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

uitzonderlijk en succulente smaakcombinaties

rustig, sfeervol klassiek interieur

attente bediening

perfecte wijnselectie

regionale accenten

uitgesproken aanrader

Michelin:       2 bestekken

chef kookt met durf en creativiteit

modern puristisch interieur

GaultMillau:  16/20

eindeloze stroom van kleine intenties

perfecte mix van finesse en delicatesse

Delta:             2 mutsen

mooie smetteloze witte villa

strak, sober en minimalistisch interieur

hedendaagse bereidingen