Le Naxhelet – Wanze – serveert eigen ecologische groenten, midden de natuur

Domein Naxhelet is een prachtige locatie omgeven door groen, en ligt op een figuurlijke steenworp van grote steden als Namen, Luik, Brussel en zelfs de Antwerpse metropool ligt binnen handbereik. Het is een oase waar je kunt ontspannen, een plek waar natuur, sport, wellness, gastronomie en levenskunst de ordewoorden zijn.

Françoise en Bernard Jolly streven ernaar om hun gasten gastvrij en luxueus te ontvangen, met veel zin voor detail en gezelligheid maar zonder overdrijving. Zij zijn de eigenaars van dit 85 hectare grote domein, dat ideaal gelegen is in de natuur. Of het nu gaat om fervente golfers, beoefenaars van andere sporten, gastronomieliefhebbers, koppels die er even tussenuit willen, bedrijven die in alle rust en kalmte van de natuur voor hun personeel een seminarie willen inrichten of moeder en dochter die samen even willen wellnessen, Naxhelet is dé plek bij uitstek om te ontsnappen aan de dagdagelijkse ratrace.

Deze oorspronkelijke kasteelboerderij, door Françoise Jolly zelf helemaal gerestaureerd met lokale materialen (Henegouws marmer en Ardense eik), is versierd met zorgvuldig uitgekozen kunstwerken die zowel het hotel als zijn bijgebouwen een heel eigen en persoonlijke uitstraling geven. Een esthetiek die ook essentieel deel uitmaakt van de 33 kamers en 2 suites met terras die zich bevinden in de oorspronkelijke kapel van het domein. De 3 vergaderzalen zijn bijzonder comfortabel en goed uitgerust.

Wie in dit luxueuze oord verblijft, moet uiteraard ook eten. Naxhelet beschikt dan ook over een gastronomisch restaurant met 80 plaatsen, dat elke dag geopend is en zich vooral richt op het korte circuit en streekproducten. De originele en rijkgevulde seizoenskaart bevat tal van schotels met groenten en ingrediënten uit de eigen biomoestuin en kruidentuin van het domein. Het tafellinnen en de meubels, maar ook de kunstwerken die het restaurant en de rest van het domein versieren, vormen een eerbetoon aan de kunstenaars en ambachtslui van het koninkrijk. Op de middag kunnen de wellness- en verzorgingsarrangementen worden gecombineerd met een detox-lunchformule, op basis van verse producten.

Naast dit chique en gezellige restaurant met een terras dat uitgeeft op een mooi stukje vrije natuur, beschikt het domein in het Club House over een voor de leden gereserveerde ruimte, maar ook over een klassieke brasserie, waar net als in het gastronomisch restaurant wordt gewerkt met seizoens- en streekproducten. Voor het bedienen van zijn twee tafels is chef Jacques Demany, naast de groenten en ingrediënten uit eigen moestuin,  verbintenissen aangegaan met een aantal lokale producenten (siroopfabriek van Aubel, groenten- en fruitleverancier Ferme Delarbre, chocolatier Florent…), die hij door middel van zijn inventieve en moderne keuken volop in het zonnetje zet. Het domein beschikt verder ook over een bar en een reserveerbare degustatieruimte in de kelders.

Wij opteerden bij onze proeverij voor het traditionele menu en kregen bij het aperitief een torentje van ganzenlever met pittige en piepkleine kubusjes van in de serres van Naxhelet gekweekte paprika’s. Het voorgerecht werd een heerlijke creatie van Mechelse asperges, gecompoteerde bloedappelsien, ganzenlever en fijne compoté. Leuke verse ingrediënten met aangename smaakaccenten. Als tussendoortje een bordje met fijne ham en kleurrijk en decoratief lentekransje van dagverse groenten. Bioproducten die nochtans een mooi evenwicht uitstraalden en prat gingen op hun weelderige structuur.

Het hoofdgerecht werd een creatie van wilde eend, op lage temperatuur gegaard en krokant op vel gebakken. Supermals en mooi rosé, getooid met een puree van artisjok en aardpeer met licht aangebakken kropjes witloof. Een romige, heerlijke en licht zoete vleessaus, met de nodige reserves geserveerd, liet het gerecht uitgroeien tot een onbetwistbare voltreffer. Het menu kreeg bovendien een aangepaste en amusante wijnselectie mee. Als afsluiter een selectie rood fruit en een aantrekkelijke sablé van witte chocolade getooid met Belgische aarbeien.

Le Naxhelet – rue Naxhelet 1 – 4520 Wanze

Tel  085- 82 64 08 –   www.naxhelet.be

Alle dagen geopend behalve op zaterdagmiddag

Culinaire commentaren,:

Tasted4you:    3 minutes

moderne maar sfeervolle inrichting in historisch kader

groenten uit eigen moestuin

streekproducten

chef streeft naar leuke Franse gastronomische bereidingen

Michelin:       prachtige vierkantshoeve

authenticiteit, comfort en elegantie

Delta:             elegante restaurantzaal

Franse gastronomische bereidingen

eigen moestuin

vergeten groenten