Restaurant L’Horizon – Chaumont-Gistoux

Restauarant L’Orée des Champs dat vorig jaar zijn deuren sloot, heeft ondertussen een nieuwe bestemming gevonden. De piepjonge chef Alessandro Ciriello opende op deze locatie zijn restaurant “L’Horizon”. Een figuurlijke woordspeling aan de rand van weidse velden, maar tevens een ambitieuze culinaire visie en een alledaags erg toegankelijk maar kwalitatief project, onder leiding van een jonge chef-kok, die de fijnproevers moet bekoren. Ondanks zijn jeugdigheid heeft hij toch al heel wat ervaring …

Afkomstig uit Rixensart, studeerde Alessandro aan de school Pierre Romeyer. Zijn passie en inzet voor de betere keuken werd door diverse leerkrachten onderstreept waardoor hij stages kon versieren bij gerenommeerde dirigenten als Yves Mattagne Peter Goossens en meer recentelijk Maxime Colin. Verbazend aldus Alessandro is de manier waarop deze meesters hun producten bewerken en hun gasten met natuurlijke ingrediënten weten te bekoren. Ook zijn, voor Alessandro veel te kortstondig verblijf in de Antwerpse ‘The Jane’ zorgde voor een indrukwekkende leerschool. Hij strandde tijdens de wedstrijd ‘Objectif Top Chef’ op de Waalse televisie op de laatste podiumplaats.

Het restaurant in Chaumont Gistoux werd aangekocht met de hulp van zijn ouders, kreeg enkele opfrisbeurten, een nieuw tintje en enkele aanpassingen. De overwegend grijze tinten met soliede zwarte tafeltjes, gedekt met verzorgd bestek en mooi glaswerk, krijgen door de grote ramen en indrukwekkende luster, toch een sfeervol karakter mee. Als zoon van restaurateurs, gooit hij de Italiaanse culinaire traditie die zijn ouders in hun restaurant in Waver hadden opgebouwd, overboord en kiest Alessandro doelbewust voor moderne Franse gastronomische gerechten.

Alessandro Ciriello verwelkomde zijn eerste gasten op vrijdag 24 februari, een vuurdoop die hij met enige vrees tegemoet zag, maar tevens de start van een nieuwe toekomst. Tevredenheid alom na de eerste service …

Alessandro wil inspelen op de loop der seizoenen en zijn menu’s aanpassen aan de verse ingrediënten, liefst van regionale producenten, die een mooi en natuurlijk kader vormen voor een gevarieerde keuken. Hij presenteert een lunch (18 euro voor 2 gangen, 23 euro voor 3 gangen) die dagelijks wijzigt, de standaardmenu’s wil hij tweewekelijks aanpassen. Het avondmenu, 3-gangen aan 36 euro, vormt de basis voor andere culinaire formules waarmee hij de komende maanden zijn kaart wil verruimen. Het lente ontdekkingsmenu, 36€, bestaat uit een creatie van tijgergarnalen met garnituur van kardemon, gnocchi en emulsie van peterselie; een magret van eend met mango, Belle de Fontenay en lentegroentjes en een fantasie van aardbei als dessert. In de kelder, een leuke selectie van een dertigtal flessen die een soliede en realistische basis vormen voor de uitbouw van een select wijnaanbod met zowel Franse als Italiaanse toppers, Ook op dit vlak wil Alessandro de toegankelijkheid voor het grote publiek bewaren.

Prioritair wordt echter gewerkt aan een klantvriendelijk onthaal, gecombineerd met oerdegelijke kwalitatieve producten die een vertrouwensband tussen de chef en zijn gasten moeten opbouwen. Een leuke uitgangspositie die de maturiteit van de jonge chef in het daglicht stelt.

Wij gingen bij onze proeverij grasduinen op de kaart en kozen als voorgerecht voor Mechelse asperges en een carpaccio van sint jacobsvruchten en een kalfsfilet en kalfszwezeriken als hoofdgerecht. De Mechelse asperges vormden een mooi decoratief torentje en kregen het gezelschap van een leuk kwarteleitje, heerlijk sappig en uiterst vers met diepe aspergesmaken. Kleur en variatie eveneens op het bord van onze carpaccio. De sint jacobsvruchten, vers en mooi ziltig, kregen extra diepgang door de zoete accenten van de Belgische aardbeien en leuk garnituur van aclla cress.

De kalfsfilet gegaard op lage temperatuur was heerlijk mals en mooi rosé. Het mooie smaakpalet werd aangevuld door Mechelse asperges, puree van bloemkool, kwistig getooid met chapelure van Ardeense ham. Een evenwichtig en rijkelijk smaakpalet. De mooi krokant gehouden kalfszwezeriken kregen een geurige toets door ze te flamberen met bruine rhum uit Martinique. De tempura van aardbei, kwartjes kiwi en een maki van groenten zorgden er alvast voor dat dit gerecht tot een succulente ervaring uitgroeide.

L’Horizon – 50, rue du Moulin – 1325 Chaumont-Gistoux (Dion-Valmont)

TEL 010 22 75 65 – www.restaurantlhorizon.com

Dagelijks geopend voor lunch en diner, behalve op dinsdag en woensdag.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

klantvriendelijk onthaal

gezellige villa

leuke smaakvolle creaties

beloftevolle nieuwkomer