Le petit Pont – Ukkel

Onder de leiding van Momo is deze bekende zaak aan het Sint-Pietersvoorplein aantrekkelijker dan ooit! De gemeente Ukkel staat reeds lange tijd bekend om zijn gezellige en toegankelijke winkels en horecazaken, en de buurt van het Sint-Pietersvoorplein is extra verwend wanneer het op leuke restaurants aankomt. Le Petit Pont is daar een goed voorbeeld van, een voormalige uitspanning van de post die dankzij zijn structuur, verdeeld over twee verdiepingen, voor een uitzonderlijk kader zorgt.

Postindustriële stijl

Interessant om weten is dat de lager gelegen etage in de huidige Dekenijstraat het oorspronkelijke niveau was van het voorplein. Het gebouw werd volledig onder handen genomen en verbouwd in postindustriële stijl, met zichtbare rode bakstenen muren gedecoreerd met oude reclameborden, een bijzonder interieur dat zowel geschikt is voor een intieme tête-à-tête als een uitbundig etentje met een stel vrienden. Deze zaak die lange tijd een uitstekende reputatie kende, werd met succes overgenomen door Jean-Luc Colin, onder meer eigenaar van Le Villance in Oudergem.

Pienter als hij is, stelde Jean-Luc Colin aan de sympathieke Momo voor om Le Petit Pont in Ukkel te runnen. Momo werkt reeds van jongs af aan in de horeca, eerst in Brasserie Georges en wat later voor zijn eigen rekening in Les Petits Bouchons aan de Alsembergsesteenweg. Samen met zijn echtgenote Gwendoline, die vandaag les geeft aan het Ceria, stelde hij daar een keuken voor die even smakelijk als speels was.

Les Petits Bouchons werd intussen overgenomen, waardoor Momo al zijn energie in Le Petit Pont kon steken en het zijn glans van weleer teruggaf. Hij doet dit door een kaart samen te stellen met daarop klassieke maar uiterst verzorgde brasseriegerechten, met daarbovenop suggesties volgens het seizoen en het marktaanbod. Om dit aanbod van extra dynamiek te voorzien, kan hij rekenen op de ervaring van Dominique Midavaine. Deze vakman weet als geen ander topproducten in de schijnwerpers te plaatsen, op een talentrijke maar ook intelligente manier. Buiten de grote brasserieklassiekers op de vaste kaart staan onder de afdeling “La Belgitude” een flink aantal typisch Belgische specialiteiten die de moeite waard lonen.

Op de middag wordt er een verzorgde lunch voor amper 19 € voorgesteld, ideaal om met deze zaak kennis te maken en dat voor geen geld. Maar ongetwijfeld nog populairder is het maandmenu van drie gangen voor 37 €, met telkens keuze uit twee gerechten en dus opties voor iedereen. Tenzij je natuurlijk niet kunt weerstaan aan de aantrekkelijke suggesties die in krijt op het schoolbord staan geschreven, heerlijke gerechten op basis van seizoengebonden marktproducten. Kortom, musts die je moet geproefd hebben!

Na het prima aanbod van aperitieven en cocktails wordt het lastig kiezen van de wijnkaart. Daarop staat een intelligente selectie van uitstekende wijnen die geïmporteerd worden door wijnhandel Godaert-Van Beneden, met flessen voor ieders smaak en budget, zonder de mooie selectie wijnen per glas te vergeten.

De vriendelijke en attente bediening wordt verzekerd door een aantal dames, professionals met een stijlvolle en elegante schort voor, die samen voor dat extraatje zorgen dat deze zaak met zijn reeds warme atmosfeer ronduit uniek maakt.

En van zodra het weer het toelaat kun je in deze buurt relaxed genieten op het prachtige terras, dat bovendien over verwarming en dekentjes beschikt wanneer het iets frisser wordt! Le Petit Pont organiseert ook “aperitieven om 18.00 uur” die telkens een heleboel fans aantrekken voor een moment van puur ontspannen.

Wij opteerden bij onze proeverij als voorgerecht voor sint-jacobsvruchten en een carpaccio van zalm. Maar liefst 4 mooie sint jacobsvruchten, lichtjes aangebakken met heerlijk sausje, leuk zilt en heerlijk van smaak. Onze carpaccio genoot van een delicaat sausje van dille, pittige maar mooi gecontroleerde toetsen van limoen en leuk krokante toast. Een mooie introductie die perfect samenging met de Cru Bourgeois, Château de Bellevue. Als hoofdgerechten kozen we voor kabeljauw met puree van prei en een entrecôte Holstein. Hoewel decoratief gepresenteerd bleven de zilte toetsen van de kabeljauw achterwege. Onze entrecôte bleef behoorlijk rosé met pittige accenten mede dankzij het leuke pepersausje. Het bijhorend slaatje en de krokante frietjes zorgden voor extra accenten. Ook hier bleef de gekarafeerde Château de Bellevue een aangename partner. Ter afronding een heerlijke moelleux van chocolade en een verzorgde brésilienne met extra portie slagroom. Gewoonweg smullen.

Le Petit Pont

Dekenijstraat 114 – 1180 Ukkel – tel +32 2 346 49 49 – www.lepetitpont.be

Alle dagen open, middag en avond

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 1 minute

postindustrieel decor

restaurant op twee niveaus

klassiekers met hedendaagse toets

mooie wijnkaart

Michelin:       traditionele keuken

bistrogerechten

bakstenen muren en ijzerwerk zorgen voor nostalgische charme