Restaurant Dumon – Wakkerzeel

Visrestaurant Dumon opende in het Brabantse Wakkerzeel de deuren in de zomer van 2004. Chef Rik Dumon heeft ondertussen samen met zijn echtgenote en gastvrouw Mieke Vanthienen dit oud hoeventje uitgebouwd tot een rustpunt en gezellig restaurant waar klanten ongestoord kunnen genieten van een spontane keuken met vis en schaaldieren in de hoofdrol.

Hoe dan ook restaurant Dumon kende een onverwachte opstart. Ondanks het feit dat Rik een telg is uit een traditionele horecafamilie bleven de nodige kriebels tot in 2004 achterwege om voluit voor een eigen restaurant te gaan. Samen met zijn echtgenote Mieke trok hij weg uit West-Vlaanderen om zich in Leuven te vestigen waar hij een visspeciaalzaak met uitgebreide traiteurservice opstartte en op vrij korte termijn uitbouwde tot een absolute must. Zijn voorliefde voor de zee en al haar gezonde producten bleek meer dan spreekwoordelijk, terwijl de provincie hem beloonde met de titel ‘zelfstandige van het jaar van Vlaams Brabant’ deels voor visie als bedrijfsleider maar voor een even groot gedeelte voor zijn inzet om naast vis ook producten van eigen bodem in zijn traiteuraanbod op te nemen. Hij werd zelfs voorzitter van de Belgische vishandelaars. In deze hoedanigheid ontdekte hij dat de regio Leuven het buiten alle verwachting moest stellen zonder visrestaurant alhoewel de culinaire onderbouw van de regio tal van uitmuntende gelegenheden aanbiedt.

Dat Rik door zijn dagelijkse contacten met de horeca vroeg of laat toch overstag zou gaan om toch een eigen restaurant op te starten lag voor de hand. Toen het koppel in het pittoreske Wakkerzeel, de kleinste deelgemeente van het bierdorp Haacht, dat heel wat minder bekendheid geniet dan het naburige rockmonument Werchter, maar zich vooral uit als een pittoresk kunstenaarsdorpje. een mooie hoeve ontdekte die weliswaar enig opknapwerk vereiste was de beslissing snel genomen. Na zijn opleiding in de hotelschool Ter Duinen, liep Rik stage in St Jean Cap Ferrat, in Parijs en in Zwitserland. Meer praktijkgericht waren zijn stages in de Marquette in Marke, de Goedendag in Lisseweghe en Melrose in Westende.

Sinds juli 2004 pronkt Wakkerzeel dus met een uniek en niet alledaags culinair verwenadresje. Het interieur deels authentiek, deels modern wordt aangevuld met een prachtige tuin en zwembad maar men op zwoele zomeravonden heerlijk kan nagenieten. Maar ook de andere maanden is dit een decoratieve troef die Rik en Mieke op kunstzinnige manier in hun aanbod weten te verwerken. De heimwee naar zijn traiteurszaak en viswinkel die hem aanvankelijk parten speelde, is ondertussen in een piepklein hoekje weggedrumd vermits Rik zijn visbereidingen en zijn voorliefde voor alles wat uit het water komt, hier meer dan gestalte kan geven.

Riks passie voor lekkere bereidingen is sinds de opening van het restaurant enkel gegroeid. ’n Erg selectieve keuze van topproducten resulteerde in creatieve bereidingen boordevol subtiele en delicate smaaktoetsen. Zijn betrachting is en blijft “het aanbieden van een spontane keuken, waarbij men zich kan neervlijen en rustig genieten van de zeekeuken, van vis en schaaldieren”. Een betrachting die ook de Meesterkoks van België niet onbewogen liet en Rik opnam in de grootste gastronomische vereniging van het land. Lidmaatschap dat Rik zeer op prijs stelt en hem tegelijkertijd een boost geeft om nog fijnere, meer verzorgde en culinair hoogstaande gerechten op tafel te brengen tot absolute tevredenheid van trouwe bezoekers maar evenzeer van toevallige gasten. Restaurant Dumon is de voorbije jaren dan ook synoniem geworden van subtiele kreeftbereidingen, spitsvondige visarrangementen en uitgelezen zee-specialiteiten.

Nagenoeg 15 jaar serveerde Rik twee culinaire menu’s, vooreerst een uitgesproken vismenu onder de noemer ‘Wakkerzeel aan zee’ en een menu voor vleesfanaten onder de noemer ‘Wakkerzeel culinair’ waarbij nagenoeg uitsluitend lokale en regionale producten aan bod kwamen. Beide zijn ondertussen samengesmolten tot het menu ‘Gastronomisch Wakkerzeel’. Hierbij blijft Riks binding met de zee overheersen hoewel hij land en water soms tot onverwachte smaaksensaties samenvoegt zoals kreeft en parelhoen. Bij het hoofdgerecht hebben gasten altijd de keuze tussen een viscreatie en een vleesgerecht. Dit menu is een 3, 4 of 5-gangen uitvoering beschikbaar ( 49€ + 17 € voor de wijnen; 59 € +22 € voor de wijnen of in 5-gangen 69€ + 27 € voor de wijnen).   Op donderdagavond serveert Rik een Tomawhak ribey diner, 2-gangen voor de prijs van 45€ per persoon. Dit menu bestaat uit een witloofkroket met gefrituurde peterselie, crumble van Breydelham en mierikswortelmayonaise en de Tomawhakfilet met been gebakken, getooid met sausjes, groentjes, slaatje en Wakkerzeelse frietjes en een afsluitende koffie. Deze Tomawhak maakt de overige dagen trouwens deel uit van de à la carte suggesties.

Wij kozen bij onze degustatie voluit voor het gastronomisch menu en werden als opener verrast met de witloofkroket. Volgde een leuke smeuïge creatie van vongole en venusschelpen met fijne pasta, leuke toetsen van koriander, look en kokos, badend in een heerlijk sausje op basis van witte wijn met delicaat accentje van saffraan. Even verbazend – en even lekker -werd het samenspel van kreeft en parelhoen. De jonge prei kreeg het gezelschap van brunoise van wortel, selder en kervel, met fijne jus van gevogelte en champignons.

De noordzeetongfilet van het hoofdgerecht werd vergezeld van een superlekkere ratatouille evenals roosjes van bloemkool, min-courgette, broccoli, beurre blanc met decoratieve kasteelaardappelen. Ook de andere keuzemogelijkheid, de saltimbucco van junior beef was overheerlijk. De rollade van junior beef kreeg tomaat, basilicum en ham als garnituur net als mooi knapperige luciferfrietjes, dit alles met een subtiele toets van oregano. Afsluiter van dienst was ditmaal The Ring, een creatie van frambozen ganache, cremeux van bosvruchten en een hazelnootzalf.

Restaurant Dumon – Wilgen 1 – 3150 Wakkerzeel

Tel 016- 23 07 34 – www.dumon.be – Gesloten dinsdag en woensdag

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 4 minutes

verzorgd en creatief smaakassortiment

mooie wijnen

attente bediening

gezellig sfeervol interieur

GaultMillau:  13/20

klassieke Belgische en Franse keuken

maritieme toets

correcte & vlotte bediening

democratische wijnkaart

Delta:             1 muts

keuken Frans en van de zee

chefkok aan huis

VIP salon