Macedonische wijntrip met god Dionysos als gids

  1. Wijnhuis Gerovassiliou

 

Dit wijnhuis is ruim 40 jaar actief en groeide uit tot een gewaardeerde partner voor mening wijnliefhebber. De goed verzorgde wijngaarden bevinden zich op de hellingen van Epanomi zowat 25 km ten zuidwesten van Thessaloniki. Het moderne wijnhuis produceert jaarlijks 400.000 tot 450.000 flessen, voor 80% witte wijnen en exporteert het leeuwenaandeel van haar productie.

De oogst gebeurt voornamelijk manueel waarbij de witte wijnen een korte fermentatie op 10° C en alcoholische fermentatie bij 18° C meekrijgen. De witte wijnen krijgen een lichte filtering mee alvorens te worden gebotteld. Ook de druiven voor de rode wijnen worden handmatig geoogst, hier is er een alcoholische fermentatie bij 26° C en een aantal sappen rijpen op Franse eik.

Het is Vangelis Gerovassiliou die begin der 80-er jaren nieuw leven in het familiebedrijf inblies door het aanplanten van de bijna uitgestorven Griekse druivensoort Malagousia en de druiven nadien tot een uitstekende wijn kon verwerken. Het wijnhuis heeft ondertussen ook andere Griekse en internatinoale wijnrassen in beheer die genieten van het microklimaat van Epanomi. Een goede en constante kwaliteit is het uitgesproken kenmerk voor alle wijnen van dit wijnhuis.

Zowat gelijktijdig met de heropstart van de familiale wijngaarden bloeide bij Vangelis een andere passie open, nl het verzamelen van kurkentrekkers en instrumenten waarmee wijn wordt gemaakt. Een passie die inmiddels uitgroeide tot een verzameling van meer dn 2500 kurkentrekkers uit alle uithoeken van de wereld. Deze werden samengebracht in een wijnmuseum gelegen naast de ondergrondse wijnkelder en is een van de grootste verzameling ter wereld.

Het wijnhuis is een van de medeoprichters van de Wine Producers association of the Northern Greek Vineyard die zich de promotie van de wijnen uit Noord Griekenland tot doel stelt. Gerovassiliou neemt actief deel aan de evenementen van de vereniging, de samenwerking met andere wijnproducenten en de uitwerking van het innovatief programma voor culturele en toeristische promotie van de regio. Inhouse organiseert Ktima Gerovassiliou wijnproeverijen, educatieve programma’s, zelfs evenementen voor kinderen, lezingen over wijn en kunst, wetenschappelijke symposia en zelfs theater- en muziekvoorstellingen.

Op de proeftafel:

Malagousa 2018:

een 100% Malagousa, 13.5% alc vol, die na de fermentatie en koude maceratie meekrijgt, deels gerijpt op hout. Mooie kleur in het glas met lichtgroene glinsteringen, in de neus mooi fruitige aroma’s met accenten van peer en perzik en delicate hints van citrusvruchten. In de mond een gevarieerd fruitig aanbod, mooi evenwichtig en aangenaam lange afdronk. Fris gedronken een leuke compagnon bij mediterrane schotel, zeevruchten, kip en geurig knapperige salades.

Viognier 2018:

Dit wijnras werd hier voor het eerst aangeplant in 1993 maar maakt ondertussen deel uit van het traditionele aanbod. Koude maceratie na de fermentatie en rijping on lees Volle goudgele kleur, in de neus fruitige aroma’s met hints van perzik en peer, subtiele gerookte hints. Volrond en gezellig in de mond, de rokerige accenten zorgen opnieuw voor verrassende toetsen, blijft aangenaam gezellig

Xinimavro 2018:

Deze charismatische Griekse druivensoort wist zich perfect te integreren in het microklimaat van Epanomi. Na de koude persing volgt de vinificatie in roestvrijstalen tanks bij 18° C, rijping on lees zodat wijn structuur en body meekrijgt bij 13.5% alc vol. In het glas een lichte zalmkleurige tint, in de neus veelzijdige aroma’s van citrusvruchten, kersen en subtiele hunts van wilde aardbei. In de mond leuke structuur met mooie aciditeit en aromatische afdronk met hints van kers.

Avaton 2011:

Assemblage van 3 traditionele wijnrassen: Limnio, Mavroudi en Mavrotragano. Fermentatie in eiken vaten, na de malolactische fermentatie rijpt de wijn opnieuw in Franse eik, geheel dat zorgt voor 14.5% alc vol. Stevige purperrode kleur in het glas. Mooi fruitige aroma’s in de neus. Volrond in de mond met complexe structuur en aangename tannines, hints van blackberry’s met kruidige toetsen, lange aangename afdronk, perfecte bewaarwijn.

Rode Gerovassiliou 2016:

Assemblage van Syrah, Merlot en Limnio gefermenteerd en gevinifieerd volgens de klassieke procedures om nadien vele maanden te rijpen in Franse eiken vaten, 14% alc vol. Mooie donkerrode kleur in het glas. In de neus een elegant boeket van zwart rood fruit met licht kruidige accenten. In de mond een elegante aanzet met zachte tannines, mooi fruitige toetsen, volrond en harmonieus, lange gezellige afdronk met subtiel fruitige hints. Leuk bewaarpotentieel.

Enkele van deze wijnen worden ingevoerd door Sani SCRL – Brussel