Macedonische wijntrip met god Dionysos als gods

  1. Restaurant Amvrossia – Royal Palace resort – Platamonas.

 

Met lokale smaken van de Mount Olympus en de Egeïsche zee bieden de restaurants van het hotel een serie gastronomische maaltijden met uitgelezen ingrediënten. Het daktuinrestaurant “Anassa” biedt niet alleen beschutting tegen de zeewind maar eveneens een adembenemend uitzicht op de zonsondergang; het is de ideale omgeving voor een diner bij kaarslicht met zicht op zee, een feest van kleuren onder de sterrenhemel.

Het menu wordt door een topkok bereid met pure ingrediënten en verse producten afkomstig van de berg Olympus en de Egeïsche Zee. Het restaurant heeft ook een zorgvuldig geselecteerde wijnkaart met een voortreffelijk aanbod van Griekse en buitenlandse wijnen.

De Royal Palace Tastes, smaken uit de Middellandse Zee, worden evenzeer geserveerd in het restaurant “Amvrossia” en bieden een gevarieerde culinaire reis naar de Middellandse Zee, een mix van traditionele en moderne smaken, de Griekse en internationale keuken. Hier zwaait chef-kok, Elias Tsikrikis de plak, hij serveert gedurfde smaakcombinaties met alleen verse en zuivere ingrediënten uit Griekenland, die aan de meest veeleisende verlangens voldoen. De producten zijn streng geselecteerd op hun kwaliteit en traditionele productie, net als in de goede oude tijd. De kaart biedt een ruime keuze aan vis-, vlees-, groente- en pastagerechten. Op verzoek worden ook speciale menu’s bereid.

Wij opteerden tijdens onze proeverij in restaurant Amvrossia van een risotto met zeevruchten als voorgerecht en een lokale bereiding van octopus als hoofdgerecht. Disgenoten opteerden voor een romig groentesoepje, risotto met champignons, steak, typische Griekse salade en andere huisspecialiteiten.

Het keukenteam vertoefde duidelijk nog in vakantiemodus waarbij de bereiding van alle gerechten gelijktijdig werd opgestart, wat voor een hilarische verwarring zorgde. Hoofdgerechten werden voor de voorgerechten opgediend, soms beide gelijktijdig. Gelukkig bleek dit weinig invloed te hebben op de kwaliteit en het smaakaureool van de presentaties.

Onze risotto was behoorlijk smeuïg met rijk assortiment zeevruchten, mooi van smaak al mocht voor ons de rijst een iets fijnere korrel hebben, facet dat ongetwijfeld de smaak nog zou hebben verfijnd.

Een aantal leuk gebakken tentakels van de octopus, mooi beetgaar gehouden, kreeg krokante en goudgele frietjes als garnituur eveneens een traditionele en knapperige Griekse salade. Een leuke en lekkere combinatie die onze smaakpapillen best kon bekoren. Het geheel werd ondersteund door een volrond, stevig en regionaal rood wijntje met fruitige aroma’ en subtiele hints van cacao en kreupelhout, delicate tannines en aangenaam lange afdronk.

Ook onze disgenoten onderstreepten de ruime smaakassociaties en de lekkere soms verrassende combinaties. De selectie regionale ingrediënten geeft een behoorlijke diepgang aan de gerechten, net dit aspect wil chef Tsikrikis aan zijn gasten aanbieden.