‘Meat the Champion’ lanceert hybride vlees in België

Hybride vlees, dat voor 50% uit plantaardige ingrediënten bestaat, voor het eerst op Belgische borden

Flexitarisme blijft in België aan populariteit winnen. Veel Belgen zijn op zoek naar alternatieve eiwitbronnen om hun dagelijkse vleesconsumptie te verminderen. Om aan die behoefte tegemoet te komen, lanceert het merk “Meat the Champion” zijn allereerste hybride gamma in België: vleesproducten die voor 50% uit plantaardige bestanddelen bestaan. Dankzij de oesterzwammen die erin gebruikt worden, vergroot het gamma bovendien het aandeel groenten op het bord van de consument. Deze hybride trend zal zich in de komende jaren blijven doorzetten.

50% vlees, 50% paddenstoelen

Consumenten zijn op zoek naar manieren om het aandeel dierlijke eiwitten in hun dagelijkse voeding te verminderen. Om aan deze vraag te voldoen, lanceert het Belgische Equinox zijn eerste gamma hybride producten onder de merknaam “Meat the Champion”. Dit assortiment producten biedt de consument vleesproducten die voor 50% uit gehakt (rund-, varkens- of lamsvlees) bestaan, en voor 50% uit oesterzwammen. Met dit compromis richt het assortiment zich op consumenten die hun consumptie van dierlijke producten willen inperken met behoud van de authentieke smaak en textuur van vlees. “Meat the Champion biedt hamburgers en worsten aan die het beste van vlees en paddenstoelen combineren. We willen bijdragen aan de eiwittransitie door een gezond product aan te bieden, dat minder verzadigd vet en meer vezels bevat, en bovendien een kleinere CO2-voetafdruk heeft dan vlees,” zegt Kristof Peeters, directeur van Equinox.

Het assortiment “Meat the Champion”, dat een nutri-score A heeft, is nu al te vinden in de rekken van supermarktketen Carrefour in België. Om tot een product te komen dat de nutritionele voordelen van ingrediënten van dierlijke en plantaardige oorsprong combineert, koos het Belgische bedrijf voor oesterzwammen. “De textuur van oesterzwammen is vergelijkbaar met die van vlees, ze vereisen geen hoogtechnologische bewerkingen en ze kunnen lokaal worden aangekocht. We hebben er bovendien voor gekozen om de oesterzwammenstelen te gebruiken, een product dat doorgaans niet wordt gebruikt. Deze valorisatie van reststromen maakt deel uit van het DNA van ons bedrijf,” vervolgt Kristof Peeters.

Het beste van beide werelden

Hoewel de gewoontes van de consument veranderen, neemt vlees nog steeds een prominente plaats in op het bord. De vleessector zal bovendien tussen nu en 2023 naar verwachting gestaag groeien, zo blijkt uit een in 2019 gepubliceerde studie van Euromonitor. “De consument wil een beter evenwicht vinden tussen dierlijke en plantaardige producten. De trend toont echter aan dat ze vlees niet volledig uit hun bord willen bannen. Daarenboven verwacht de consument een meer divers aanbod van vleesproducten in de winkels en bij de plaatselijke slagerij,” zegt Kristof Peeters. Equinox werkt daarom aan de verdere ontwikkeling van het merk “Meat the Champion”, om het aanbod op de Belgische markt nog verder uit te breiden. Het bedrijf biedt haar grondstof, een halffabricaat op basis van oesterzwammen bovendien aan lokale slagers, restaurants en producenten aan die een diverser aanbod willen ontwikkelen dat tegemoet komt aan de wensen van hun klanten.

Equinox is een belangrijke invoerder, versnijder en verdeler van paardenvlees in Europa. Naast de vestiging in Wijnegem, waar ongeveer 55 personeelsleden werken, is er ook een filiaal in Frankrijk (Viazur). Paardenvlees is nog steeds een belangrijke activiteit, maar Equinox heeft zich door de jaren heen ook gespecialiseerd in andere activiteiten zoals ‘speciale soorten rundvlees’ , ‘bereide maaltijden’ en ‘slicing’.