Michelin-gids Duitsland: record aantal sterren

De Duitse gastronomie legt de culinaire lat hoger ondanks het Corona-virus : 326 restaurants bekroond met MICHELIN-sterren, één nieuw restaurant met drie MICHELIN-sterren, elf nieuwe MICHELIN Green Stars…

MICHELIN presenteert de nieuwe editie van de MICHELIN Gids Duitsland. Ook al is de pandemie van het Coronavirus nog niet voorbij, de restaurantselectie voor 2022 bevestigt het gevarieerde aanbod en de onveranderde hoge kwaliteit van de Duitse gastronomie. Een uiting van deze opmerkelijke ontwikkeling is het recordaantal restaurants waaraan sterren zijn toegekend, waarmee het totaal op 326 komt, waaronder één nieuw restaurant met drie sterren, acht nieuwe restaurants met twee sterren en 31 nieuwe restaurants met één ster.

Als klap op de vuurpijl komt de MICHELIN-gids Duitsland dit jaar met een nieuwe vermelding, waarmee het totaal aantal restaurants met drie sterren op negen komt. Restaurant Schanz in Piesport, dat al twee MICHELIN-sterren had gekregen, is dit jaar naar de top van de Duitse gastronomie geklommen. De inspecteurs waren eensgezind van mening: de keuken is hier van absolute wereldklasse. Eigenaar en chef Thomas Schanz creëert gerechten die rijk zijn aan finesse, persoonlijkheid en expressie. Het restaurant in de wijnbouwgemeente Piesport in Rijnland-Palts en zijn modern-klassieke keuken heeft daarom nu een derde MICHELIN-ster – een geweldige prestatie!

Acht restaurants met twee MICHELIN-sterren

Een ander wonder is het aanzienlijke aantal restaurants dat zich dit jaar heeft aangesloten bij de selectie van restaurants met twee sterren, met acht nieuwe toevoegingen. De volgende restaurants zijn nieuw in de lijst van de MICHELIN gids Duitsland en hebben direct twee sterren gekregen: ES:SENZ in Grassau, Etz in Neurenberg en drie restaurants in München: Tohru in der Schreiberei, Atelier en Tantris. Deze laatste twee zijn ook speciale gevallen. Beide restaurants zijn heropend na tijdelijke sluitingen. In Atelier is de keuken overgenomen door Anton Gschwendtner, die eerder chef-kok was in het tweesterrenrestaurant “OLIVO” in Stuttgart. En ook Tantris – waar al decennialang kooklegendes werken – viert zijn comeback met een nieuw keukenteam onder leiding van Benjamin Chmura en Matthias Hahn. De restaurants 100/200 Kitchen in Hamburg, LOUIS Restaurant in Saarlouis en de Speisemeisterei in Stuttgart, die al met één ster waren bekroond, zagen hun prestaties verhoogd tot twee MICHELIN-sterren.

31 nieuwe restaurants met één ster

Met 31 nieuwe restaurants bekroond met één ster, bereikt de Duitse editie van dit jaar een recordaantal van 272 één-sterren restaurants! In Frankfurt am Main zijn twee nieuwe restaurants met één ster bekroond: Masa Japanese Cuisine en MAIN TOWER Restaurant & Lounge. Hamburg heeft ook twee nieuwe restaurants met één ster met Jellyfish en Zeik, net als Hannover met Handwerk en Votum. München kreeg een specifieke vermelding : naast de Mountain Hub Gourmet bekroonde de MICHELIN-gids ook de beide nieuw opgenomen restaurants Werneckhof Sigi Schelling en Tantris DNA met één ster. Deze laatste bevindt zich onder hetzelfde dak als het nieuwe twee-sterren restaurant Tantris. Als een ensemble werden beide ook genoemd in de MICHELIN gids als de “Nieuwe Opening van het Jaar”.

18 nieuwe “Bib Gourmand” restaurants

De “Bib Gourmand”, een prijs voor de beste prijs-kwaliteitverhouding, kan nog steeds op grote belangstelling rekenen – zowel van restaurateurs als van gasten. Voor de editie 2022 hebben de MICHELIN-inspecteurs 18 nieuwe restaurants grondig onderzocht en gevonden die indrukwekkende, goede gerechten aanbieden tegen matige prijzen en zo het kwaliteitslabel verdienen. In totaal telt de MICHELIN-gids dit jaar 297 “Bib Gourmand”-restaurants.

Elf nieuwe “Groene Sterren” voor milieuvriendelijke gastronomie

In totaal krijgen 61 restaurants een MICHELIN Groene Ster in de editie 2022, waarmee het enorme belang van duurzaamheid in de gastronomie eens te meer wordt bevestigd. Sinds de invoering van deze onderscheiding in de MICHELIN-gids Duitsland 2020 is er een gestage toename van het aantal MICHELIN Green Star-restaurants, die zich onderscheiden door een milieu- en grondstofvriendelijke bedrijfsvoering. Dit jaar zijn er elf nieuwe etablissementen bijgekomen, waar de chef zich heeft geëngageerd voor een milieuvriendelijke gastronomie. Naast de praktijken die in hun restaurants worden toegepast, kijkt het initiatief ook naar het gebruik van regionale en seizoensgebonden producten, de inachtneming van duurzame aspecten, korte transportcircuits, het houden van dieren in hun natuurlijke omgeving, energiebesparing en afvalpreventie, alsook bewustmaking en opleiding van werknemers met het oog op een klimaatvriendelijke werkmethode. Met dergelijke concrete maatregelen illustreert de sector hoe belangrijk duurzaamheid is voor een toekomstgerichte gastronomie.

MICHELIN-gids selecteert twee Award-winnaars

Dit jaar reikt de MICHELIN-gids twee prijzen uit: voor de “Mentor Chef” en de “Nieuwe Opening van het Jaar”. Johannes King van Söl’ring Hof op Sylt werd uitgeroepen tot “Mentor Chef”. De voormalige eigenaar van het tweesterrenrestaurant in Rantum heeft de leiding van het restaurant inmiddels overgedragen aan zijn chef-kok Jan-Philipp Berner. In de loop der jaren heeft King zijn knowhow en kennis aan talrijke chef-koks overgedragen en zo doorgegeven aan de volgende generatie chef-koks. De prijs werd uitgereikt in samenwerking met Blancpain. De prijs “Nieuwe opening van het jaar” gaat naar het restaurantensemble Tantris en Tantris DNA uit München. Bij de heropening bracht het ware cultadres Tantris, dat tegelijkertijd twee MICHELIN-sterren kreeg, en Tantris DNA, dat ook een nieuwe ster heeft, samen. De prijs werd uitgereikt in samenwerking met Mercedes-AMG.

De volledige en actuele lijst van MICHELIN Star-vestigingen is te vinden op de website van de MICHELIN Guide en op de App, gratis beschikbaar op iOS en Android.

De 2022 MICHELIN Guide Duitsland in een oogopslag: 9 restaurants met drie sterren (waarvan 1 nieuw) – 46 restaurants met twee sterren (waarvan 8 nieuw) – 272 restaurants met één ster (waarvan 31 nieuw) – 297 “Bib Gourmand” restaurants (waarvan 18 nieuw) – 61 restaurants bekroond met de “MICHELIN Green Star” (waarvan 11 nieuw).