Michelin Guide Main Cities of Europe

MICHELIN maakt de selectie bekend van de MICHELIN Guide Main Cities of Europe 2020: Krakau en Ljubljana krijgen hun allereerste ster

 

MICHELIN onthult de volledige selectie van de MICHELIN Guide Main Cities of Europe 2020. Deze Gids omvat 39 steden in 23 landen en beveelt meer dan 1.850 restaurants aan. Ljubljana in Slovenië staat voor het eerst in de Gids; Oostenrijk heeft 2 nieuwe restaurants met 1 ster.

Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de MICHELIN Gidsen zegt hierover het volgende: “Na alle uitdagingen van de afgelopen maanden, doet het me plezier dat we de uitgestelde edities van de MICHELIN Guide Main Cities of Europe 2020 kunnen laten samenvallen met de geleidelijke heropening van de Europese restaurants. Deze nieuwe onderscheidingen maken de diversiteit en kwaliteit zichtbaar van de restaurants die over de Europese landen zijn verspreid. We weten dat de liefhebbers van lekker eten haast niet kunnen wachten totdat ze weer in een restaurant uit eten mogen gaan. Dat geldt ook voor onze teams van inspecteurs. Vol ongeduld, wachten ze op het moment dat ze weer aan de slag kunnen om de passie en creativiteit van chefs onder de aandacht van hun lezers te brengen.”

Krakau (Polen) ontvangt dit jaar de allereerste MICHELIN ster. Die is voor Bottiglieria 1881, waar de talentvolle chef-kok Przemyslaw Klima, na tien jaar te hebben rondgereisd, de beste producten uit deze Poolse streek verwerkt tot moderne en creatieve gerechten. De intieme eeuwenoude wijnkelders in het centrum van Kazimierz vormen het perfecte decor om het werk van deze chef-kok te ontdekken.

Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, staat voor het eerst in de Gids. Restaurant Atelje, met chef kok Jorg Zupan, ontvangt een eerste MICHELIN ster. Deze chef bouwde een enorme ervaring op tijdens zijn werk in restaurants over de hele wereld. Nu biedt hij een eenvoudige doch verfijnde keuken aan in een modieuze en ontspannen setting.

Oostenrijk heeft twee nieuwe restaurants met 1 ster: APRON en The Glass Garden. APRON, in Wenen, is vooral bijzonder vanwege de indrukwekkende open keuken waar men kan zien hoe chef kok Stefan Speiser, in een relaxte en stijlvolle sfeer, moderne interpretaties maakt van klassieke Oostenrijkse gerechten. The Glass Garden, in Salzburg, is gevestigd in een opvallende glazen koepel die een prachtig uitzicht over de stad biedt. Tegen deze achtergrond bereidt chef Markus Mayr, met geweldige ingrediënten, gesofisticeerde, eigentijdse gerechten.

Polen telt twee nieuw Bib Gourmand restaurants: Szóstka in Warschau, met gedurfde gerechten om te delen, en Fiorentina in Krakau met moderne interpretaties van Poolse klassiekers. Ljubljana, in Slovenië, heeft nu een eerste Bib Gourmand: Na Gradu. Dat is nog een extra reden om te vieren dat deze Sloveense hoofdstad voor het eerst in de Gids is opgenomen. De “Bib” is een onderscheiding voor een goede maaltijd voor een toegankelijke prijs, en is zeer populair onder liefhebbers van lekker eten.

Over de groeiende digitale aanwezigheid van de Gids zegt Gwendal Poullennec het volgende: “Tijdens deze crisis hebben we de restaurantsector ondersteund via onze websites en sociale media. We blijven aandacht geven aan bijzondere initiatieven van restauranthouders in deze moeilijke tijden. Ook blijven we het enthousiasme van chef-koks delen en zullen we deze verbinding tussen hen en onze liefhebbers van de gastronomie voeden zodat deze laatste groep de weg naar de restaurants weer terugvindt.”

De MICHELIN Gids richt zich op iedereen die van lekker eten houdt, van zakenreiziger tot toerist, en geeft nauwkeurige en actuele aanbevelingen voor restaurants en hotels. De Gids plaatst de adressen in verschillende categorieën: met ster, Bib Gourmand of bordje, wat duidt op een kwaliteitsvolle keuken.

De MICHELIN Guide Main Cities of Europe 2020 in kerncijfers : 24 restaurants met 3 sterren, waarvan er 4 nieuw zijn – 95 restaurants met 2 sterren, waarvan er 13 nieuw zijn – 380 restaurants met 1 ster, waarvan er 52 nieuw zijn – 253 Bib Gourmand restaurants, waarvan er 41 nieuw zijn.