Millésime 2019 Pessac-Leognan

2019 sluit in de regio Pessac-Léognan het decennium op een opmerkelijke manier af. Na de delicate wijnjaren 2017 en 2018 hadden de wijnboeren een minder onstuimige wijnoogst 2019 verwacht, desondanks is het wijnjaar 2019 meer dan geslaagd.

Philibert PERRIN – President Syndicat Viticole de Pessac-Léognan geeft toelichting bij dit uitzonderlijk millésime: “ Op een paar geïsoleerde voorjaarsvorsten na, volgde de vegetatieve cyclus van de wijnstok perfect het wijnbouwhandboek met prachtige wijnstokken. Homogene knopuitbarsting, regelmatige groei van de wijnstokken, ideale bloei, de uitzonderlijke droogte aan het begin van de zomer stelde de wijnboeren in staat om de frequentie van de fytosanitaire bescherming te verminderen en behoedden hen voor ziekten in de wijngaard. Het jaar 2019 is volgens de Wereld Meteorologische Organisatie zelfs het tweede warmste jaar na 2016.

Eind juli bereikte de waterstress echter een verontrustend stadium voor de goede ontwikkeling van de jongste wijnstokken en de wijnstokken die op de droogste gronden zijn aangeplant en suggereert een vroege oogst. Maar, als een geschenk uit de hemel, kwamen de regens begin augustus net op tijd voor de voordelen van een veraison die zich onder de beste hospices ontvouwt. De oogst vond plaats in uitstekende omstandigheden, beginnend in de laatste dagen van augustus voor de Sauvignon Blanc en eindigend in de tweede week van oktober met de Cabernet Sauvignon.

De balans van de witte wijnen herinnert ons aan de beste jaargangen van dit decennium, zoals 2014 en 2017: frisheid, spanning, aromatische zuiverheid en volume in de mond zijn adembenemend precies.

Voor de rode wijnen was het klimaat zeer gunstig voor de rijping van de late druivenrassen. Cabernet Sauvignon en Petit Verdot bereikten een uitzonderlijke concentratie. En de Merlot die op een goede rijpheid wordt geoogst, biedt een grote aromatische rijkdom met behoud van de frisheid en zachtheid.

Het millésime 2019 is van grote verfijning in de stijl die al in de wijnjaren 2009 en 2015 werd geproduceerd. En in deze uiterst gecompliceerde markt die we kennen, kunnen we ervan uitgaan dat de consument weer kwaliteit en plezier zal vinden in de wijnen die in Pessac-Léognan worden geproduceerd.

Tot slot nemen onze verantwoordelijkheid en onze betrokkenheid bij het milieu toe, aangezien we dit jaar met trots kunnen aankondigen dat 85% van het areaal gecertificeerd is als High Environmental Value Level 3 en dat we zeer binnenkort de doelstelling van 100% zullen bereiken.”