Moldavië: Restaurant Propasul Dacilor 6/15

Een uniek project dat een 10-tal jaar geleden in Chisinau werd opgericht waarbij de gemeenschappelijke kenmerken tussen Roemenië en Moldavië duidelijk aan het licht komen.

Propasul Dailor lijkt een sprookjesachtig kasteel waar het onbekende je tegemoetkomt. Voor sommigen een verwijzing naar de geheimzinnige burcht van Draula, voor anderen een welgekomen oase van rust in een niet traditionele omgeving. De inrichting oogt duidelijk ‘anders’ dan een doorsnee restaurant maar het is meteen ook aantrekkelijk en uitnodigend. Schilderachtige decors, diverse aparte zalen waardoor gelijktijdig individuele gasten en groepen welkom zijn. Feestelijke uitnodigende tafels en een enorm terras. Her en der zware houten stoelen verwijzend naar een koninklijke troon, altijd per 2 opgesteld.

De menukaart is Roemeens getint maat heeft eveneens banden met de traditionele en regionale Moldavische keuken. Bovendien richt de keuken zich op dagverse ingrediënten, sterk seizoengebonden met her en der een Westers en modern zijsprongetje. Het personeel in traditionele klederdracht past perfect in dit interieur, maar is bovendien zeer attentievol en volgt bij het opdienen van de gerechten de richtlijnen van de Franse gastronomie die wil dat de dames eerst worden bediend.

Als voorgerecht kregen we een ruim assortiment warme en koude vleesbereidingen, charcuterie en kazen. Aanvullend een fors assortiment groenten, tomaat, rode ui, wortelen, boontjes, sla, komkommer… met fijne sneetjes wit brood en ruwe hompen bruin, nagenoeg zwart brood, inpikkend op de magie van de locatie. Een introductie die ondertussen door een DAC rode Pomnec 2018, een assemblage van Ferteasca Neagra, Cabernet Sauvignon en Merlot, 14,5% alc vol, werd ondersteund.

Volgde een dampende soep in een leuk kleurig kommetje, een creatie van kippenvleugeltjes, zalm en mooie groentebouillon werden gebundeld.

Onze DAC werd eveneens een uitstekende compagnon bij het hoofdgerecht. Een geflambeerde vleesschotel met kip, lam, rund- varkensvlees met warme tomaat en fijn kaasgarnituur maar ook frisse zomergroenten. In Moldavië behoren spruitjes blijkbaar tot de zomergroenten want ook elders kregen we deze smaakvolle groente bij een temperatuur tussen de 25 en 30° C geserveerd. Als extra garnituur een fijne witte rijst en een gele rijst met mooie saffraantoets. Een romige vleessaus moest de laatste twijfelaars overtuigen. Geen dessert, maar wel een stevige espresso of een kruidige americano…

Propasul Dacilor is zonder meer een restaurant dat je bij een verblijf in Chisinau moet bezoeken. Door zijn specifieke inrichting is het een ideale locatie voor feestjes en meetings maar ook de individuele gast is er steeds welkom.