Moldavië : wijnhuis Purcari 7/15

Dit wijnhuis van de Purcari wine group –PWC, nabij de Dniestr rivier en niet zo ver van de zwarte zee werd in 1827 door Franse kolonisten gesticht en groeide uit tot de grootste wijnproducent/wijnexportateur van Moldavië. Beursgenoteerd sinds febrauri 2018 is het eveneens het eerste Moldavische en Roemeense wijnhuis dat deze overstap maakte.

Een van de topwijnen van het huis, Negru de Purcari vintage 1948, genoot decennia lang wereldbekendheid. Purcari was in de 20ste eeuw ook een vaste leverancier aan het Roemeense en Britse koningshuis.

De groep baat momenteel 4 eigen wijngaarden uit in Moldavië en Roemenië, goed voor meer dan 1200 ha en heeft een aantal lang lopende contracten met andere wijnbouwers. Bij deze vinden regelmatig controles plaats zowat van betreft de teelt, de oogst van kwalitatieve druiven, het wijnproces, als van het ondersteunend technisch materiaal.

Ruim 75% van hun Moldavische productie situeert zich in het premium segment, van de Roemeense productie hoort 25% van de productie in dit segment thuis, percentage dat continu aangroeit. De kwalitatieve wijnen van de PWG-groep veroverden in de periode 2014-2018 meer dan 350 internationale medailles.

Op de proeftafel:

Cuvée de purcari 1827 – brut

Assemblage van 60% Chardonnay, 25% Pinot blanc, 15% Pinot noir, 12.5% alc vol dosage 9 gr, resulteert in een droge mousserende wijn aangemaakt volgens de methode traditionnelle met een 2de fermentatie van 12 maand op fles.

Mooie goudgele kleur et fijne pareling en subtiele citrustoetsen in de neus. In de mond een aangename en complexe wijn.

Rosé de Purcari 2018

Assemblage van 60% Cabernet sauvignon, 30%Merlot en 10% rara Neagra, een droge rosé met 13% alc vol, fris en fruitig met een maximale bewaarcapacteit van 3 jaar.

Merlot de Purcari 2017

Stevige rode kleur in het glas met in de neus delicate aroma’s van viooltjes. De toetsen van eikenhout, 12 maand rijping op vat, donkere bessen, zwart rijp fruit en subtiele rozenhints verstevigen de karaktervolle en volronde aanzet in de mond, mooi evenwichtig met subtiele tannines en lange gezellige afdronk

Negru de Purcari 2016

Assemblage van manueel geoogste Cabernet sauvignon 70%, 25% Saperavi en 5%Rara Neagra, zorgt voor een stevige rode wijn met 13.6% alc vol. Deze wijn krijgt een houtlegering mee van minstens 18 maand op Franse eiken vaten.

In de neus krijgen we intense en vrij complexe toetsen van gedroogde vruchten, pruimen en vijgen, bij ouderen krijgen ze het gezelschap van zoethout, saffraan en gemengde kruiden. In de mond hints van rijpe zwart vruchten, een vleugje chocolade, subtiele hints van tabak. Ondanks de lange rijping blijven de tannines mooi evenwichtig en krijgen we een lange, stevige en aangename afdronk.

Wijn met een bewaarpotentieel van minstens 10 jaar.