Moldavische wijnen / 5 en slot

Timbrus

Een internationaal project gespecialiseerd in de productie van nieuwe wijnen van premium kwaliteit. Timbrus is het resultaat van het samenspel van lokale tradities gekoppeld aan de ervaring en know how van een Spaanse wijnmaker, maar tegelijkertijd een revolutionair benadering van de wijnbusiness.

Het geheim van Timbrus schuit in een correcte Europese benadering in alle stadia, vanaf de aanplanting van de ranken tot uiteindelijk de botteling. De Timbrus wijnhaarden in de regio Purcari werden aangeplant in functie van het productiegamma en in evenwicht met de natuurlijke terroirs van de Purcari-regio.

De harmonie tussen de uitzonderlijke klimatologische omstandigheden van deze regio en de Moldavische wijntradities maar evenzeer het respect voor de Europese normen, zorgt ervoor dat de Timbruswijnen een vooruitblik bieden op de toekomstige Moldavische vinificaties met uitstekende kwaliteitswijnen als gevolg.

Op de proeftafel: Feteasca Neagra Timbrus de Purcari Dry red wine

Een 100% Feteasca Neagra wijn van handmatige oogst, minstens 12 maand gerijpt in eiken vaten met beschermde benaming Stefan-Voda.

In het glas een mooie scharlakenrode kleur met complexe en nobele aroma’s in de neus, mengeling van kersen, pruimen en kaneel. Een volronde aanzet in de mond, mooi gestructureerd en licht vettig, opent op het palet met rijke toetsen van zwart fruit en pruimen, subtiele hints van chocolate met ronde tannines. Bij de afdronk zorgen delicate kruidige toetsen voor een mooie afsluiter.

Past bij steak, lam, eend en wildgerechten met stevige sauzen maar ook bij rijke kaasschotels. Serveren bij 16 tot 18° C.

Op de proeftafel: Saperavi Timbrus Saperavi De Purcari

Een 100% Saperviwijn van manuele oogst minstens 12 maand gerijpt in eiken vaten met beschermde geografische erkenning Stefan-Voda.

Diepe rode robijnkleur. In de neus krijgen we weelderige en complexe aroma’s met een overwicht van bosbes, kers, granaatappel en pruimen. In de mond, evenwichtig, met een matige astringentie, met tonen van rode en zwarte bosbessen en kruiden. Lange afdronk met goed gestructureerde tannines.

Goede compagnon bij vlees, kruidige en zoute gerechten en gerijpte kazen.

Op de proeftafel : Timbrus Polifonia De Purcari Note #2

Assemblage van Shiraz 55%, Malbec 40% en Rară Neagră 5%, manueel geoogst. Stevige en intense rode kleur met purperen glinsteringen. In de neus elegante aroma’s met toetsen van framboos en een delicate lichte geur van kruiden. In de mond verrassend fris en rond met rijpe tannines, aangevuld met subtiele hints van pruimen en rijpe kersen. Mooie lange en intense afdronk

Pairing met rood vlees; pilaf en steak met groenteboeket. Serveren bij 14 tot 16° C.

Vinaria din Vale

Een leuk Moldavisch wijnhuis dat ruim 20 jaar geleden werd opgericht. Het is nog steeds een familiale bezigheid waarin elk familie Davidescu een eigen taak heeft. Het wordt geleid door Vladimir Davidescu die naast het authentieke in-house team, een beroep doet op hardwerkende ‘local’ wijnboeren in Zuid-Moldavië.

Vinaria din Vale vertegenwoordigt de nieuwe generatie wijnproducenten die traditie en passie koppelen aan innovatieve technieken om kwaliteitswijnen te produceren.

De wijngaarden, zowat 1000ha, bevinden zich in het hart van de wouden van Codru en in het zuiden van Moldavië. De aanplantingen omvatten zowel Europese wijnranken als lokale rassen en resulteren in verrassende combinaties en creaties.