My Tannour: Syrische streetfood

Onze hoofdstad staat bekend om haar culinaire uitschieters, maar is tevens een enorme smeltkroes van uiteenlopende  gastronomische culturen afkomstig uit zowat alle uithoeken van de wereld.

Deze uitzonderlijke rijkdom weerspiegelt meteen onze gastvrijheid en de drang naar het ontdekken van het onbekende. Een succesvolle nieuwkomer die op zeer korte tijd reeds zijn vijfde vesting opende is My Tannour.

Chef en ondernemer Georges Baghdi Sar bakt het brood gedurende 12 uur in traditionele broodovens. Heb je ooit al eens een tannour geproefd? Een op houtkoolgebakken Syrisch broodje gevuld met vlees dat gedurende 12 uur traag wordt gegaard en gerookt, groenten en verschillende oosterse specerijen. Bij ‘My Tannour’ serveert chef Georges Baghdi Sar de authentieke en rijke smaken uit het Midden-Oosten. De jonge ondernemer slaagde er zo in om streetfood uit zijn thuisland op de kaart te zetten in Brussel, waar hij 4 restaurants runt onder My Tannour, alsook 2 andere restaurants: Chicounou (Flagey) en Mine Madeh (Jourdan). Op 24 januari begon een nieuw hoofdstuk binnen het succesverhaal van zijn streetfood concept, nl. de opening van een 5e restaurant in Waterloo waarbij Deliveroo opnieuw als trouwe partner exclusief optreedt.

De voorliefde voor de traditionele midden-oosterse keuken werd Georges Baghdi Sar met de paplepel gegeven als zoon van een Armeense landbouwer en Libanese moeder. Samen met zijn familie kwam hij op 11 jarige leeftijd aan in België. Hij volgde een koksopleiding in Namen en deed ervaring op in enkele gerenommeerde sterrenrestaurants. Het verlangen om zelf een zaak op te richten, groeide sterk.

Georges fascinatie voor het samenbrengen van traditie en moderne gastronomie leidden tot het idee om Syrisch streetfood tot bij de Brusselaar te brengen. Zo kwam het idee voor ‘My Tannour’ tot stand. Het restaurant is genoemd naar de grote traditionele Syrische kleioven, of tannour, waar de broden in gebakken worden. Vervolgens worden de broden gevuld met vlees (kip, rund of lam), dat eerst gekruid en dan 5 tot 16 uur wordt gegaard in de knetterende vlammen van een smeedijzeren oven, of met gegrilde haloumi of falafel en geserveerd met rijkelijk salades en rauwkost.

Het brood is gemaakt van volkorenmeel dat bestaat uit 8 verschillende soorten tarwe en aromatische kruiden en wordt gebruikt als basis voor diverse vullingen, van kip tot op lage temperatuur gegaard lamsvlees, en falafels.

Eén grote My Tannour familie

De eerste vestiging (2019) van My Tannour, een kleine zaak in de rue de la brasserie in Elsene, kende onmiddellijk een groot succes. Al snel verloren heel wat Brusselaars hun hart aan het concept en lange rijen vulden het straatbeeld. Dat succes werd al snel bekroond door de POP-gids van Gault Millau. In deze categorie eert de gids moderne en toegankelijke restaurants. Twee jaar later en midden in de coronacrisis, openden Georges en kompaan Damiano Fersini een 2e en 3e vestiging in Sint-Gillis en de Wolf foodmarket. Na de vestiging Merode in de nabijheid van het Jubelpark, nu dus een My Tannour in Waterloo.

Wij gingen op ontdekking in de allereerste vestiging in de Brouwerijstraat in Elsene. Opvallende elementen zijn het feit dat dit restaurant is ondergebracht in een kleine rijwoning met gegarandeerd een rij wachtende hongerigen. Bij het betreden van het restaurant kom je terecht in een overvloedige wasem van dampen en geuren. Meteen schrille tegenstelling met wat je van een traditioneel restaurant verwacht. Wij moesten meteen terugdenken aan een quasi identieke situatie die we jaren terug in Thailand beleefden. De walm en geuren schrikten destijds heel wat groepsleden af, facet dat nadien in de achterliggende verbruikszaal in de vergeethoek belandde en we van een intens lekkere maaltijd genoten.

De verbruikszaal van My Tannour ligt eveneens in een achterbouw en wordt gekenmerkt door ruwe muren, zware betonnen pijlers en nagenoeg antieke decoraties zoals strijkijzers uit overgrootmoeders tijd, oude schrijfmachines ea. Ook het meubilair heeft de beste jaren achter de rug en is rudimentair. Het cliënteel, hoofdzakelijk jongeren, stoort zich hier helemaal niet aan en geniet overduidelijk van de typisch Syrische bereidingen. De meeste bereidingen zijn trouwens in een optie ‘broodje’ en optie ‘schotel’ te verkrijgen.

Wij lieten ons leiden door de chef en kregen een typische bereiding van rund met een overvloed van groenten aangeboden, extra getooid met geroosterde aubergines en in 4 gevouwen broodjes. Hierbij eveneens een leuk potje humus en een potje extra pittige rode curry. Een extra garnituur van falafel zorgde alvast voor een weelde aan Syrische aroma’s. De falafel zou volgens bepaalde bronnen vele eeuwen terug bedacht zijn door de Kopten. Het is alleszins een traditionele bereiding in het Midden Oosten waarbij Libanezen en Syriërs wel eens durven redetwisten over het feit wie de lekkerste falafel aanbiedt.  Basis zijn alleszins lang geweekte groenten die worden vermalen, gekneed en nadien worden gefrituurd. Smaaksensaties verschillen nu eenmaal, beiden voegen ‘geheime’ kruiden toe aan hun bereiding… Hoe dan ook onze falafelen waren mooi krokant, goudgeel en hemels lekker. De hele schotel puilde trouwens uit van mooie evenwichtige smaakdiversificaties. Als toemaatje een ordinair Syrisch broodje, leuk warm en knapperige met geurende smaken.

Met de opening van een nieuwe zaak in Waterloo is My Tannour beslist niet aan het einde van zijn mogelijkheden en worden extra openingen in andere gewesten niet uitgesloten.  Georges Baghdi Sar wil alleszins ook in de toekomst kwaliteit als een vaste waarde bewaren, de opleiding van het personeel blijft binnen deze optie een belangrijke schakel.

My Tannour – Brouwerijstraat 98 – Ukkel – tel 0471-451600- open van maandag tot zaterdag van 11 tot 15 uur en van 19 tot 22 uur. Ook beschikbaar via Deliveroo.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: traditionele Syrische streetfood – verbruikszaal in achterbouw met ruwe stenen muren en betonnen pijlers, boordevol antieke decoraties. – overvloedige schotels met uiteenlopende smaaksensaties

GaultMillau: sinds opening opgenomen in classificatie ‘pop’ casual street food