Nicolas Tournay wint wedstrijd ‘Eerste kok van België’ 2020

Maxime Verstuyft is ‘Eerste Maître d’Hôtel van België 2020’

De Prijs Prosper Montagné wordt jaarlijks georganiseerd door Club Prosper Montagné en is het culinair topconcours waarbij op zoek wordt gegaan naar ‘s lands beste talent in de keuken. Nicolas Tournay, chef van restaurant Mont à Gourmet in Gouy-lez-Piéton sleepte de titel ‘Eerste Kok van België 2020’ in de wacht. Bij de maîtres d’hôtel ging de titel naar Maxime Verstuyft van restaurant Michel in Groot-Bijgaarden. Beide finales vonden plaats in hotel- en toerismeschool Spermalie te Brugge.

De andere finalisten van de chefswedstrijd waren Jamal Aïchi van restaurant Loungeatude in Ottignies Louvain-la-Neuve, Diego De Baets, private chef uit Sint-Kruis Brugge, David Grosdent, chef van restaurant L’Envie in Sint-Denijs en Rob Velraeds van Hostellerie St. Nicolas in Elverdinge. Elke finalist moest 3 gerechten klaarmaken: een dubbele chateaukotelet van het Menapisch varken met gepickelde groenten, witloof, wilde champignons, gevolgd door Atlantische pladijs met verschillende garnituren en als nagerecht Belcolade chocolade Origine Venezuela 43%, peer, kastanje en lambieksorbet.

De prijs voor ‘beste commis’ gaat naar Korneel Verhulst, de commis van Rob Velraeds. Hij mag een week stage lopen bij Peter Goossens in het driesterrenrestaurant Hof van Cleve te Kruishoutem.

Sterrenchef Arabelle Meirlaen was ambassadrice van deze 67ste editie van de Prijs Prosper Montagné. Peter Goossens (Hof van Cleve), provoost van de Keukenchefs, stelde de technische jury samen. Provoost-generaal Eddie Van Maele stond in voor het goede verloop van de wedstrijd.

Eerste Maître d’hôtel van België 2020

Maxime Verstuyft van restaurant Michel in Groot-Bijgaarden werd ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2020’. De andere finalisten waren Antoine Dubois van Hostellerie Gilain in Sorines, Simon De Detavernier van Château du Mylord in Ellezelles. De prijs voor ‘beste zaalcommis’ gaat naar Femke Delepée, de commis van Simon De Detavernier.

De zaalmeesters werden beoordeeld op o.a. hun voorkomen, talenkennis en organisatietalent, hun kennis inzake de etiquetteregels, het correct noteren van een telefonische reservatie, de ontvangst van de gasten, het opdekken van een tafel, het aanbevelen en serveren van dranken, de vaardigheid om een menu vlot te kunnen aanpassen, de kennis inzake Belgische kazen, en allerhande versnijdingen en verschillende diensten kunnen toepassen.

De titels ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Maître d’hôtel van België’ zijn wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné op basis van de wet van 13 mei 2009 erkend door de Minister van Middenstand als meesterschapswedstrijd.

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de meesterschapswedstrijden ‘Eerste Kok van België’, ‘Eerste Sommelier van België’ en ‘Eerste Maître d’hôtel van België’. www.club-prosper-montagne.be