Noord England : culinaire ontdekkingen: 1884 Dock street kitchen – Hull

Dit restaurant vond een onderkomen in de oude Fruit market wijk van Hull naast de marina wijk die aan een volledige heropbouw en herbestemming werkt. De Hull riviera krijgt hierdoor een hedendaags uitzicht met talloze spetterende initiatieven. Het interieur oogt fris en modern hoewel links en verwijzingen naar de glorieperiode van de 19de eeuw subtiel in het gezellige decor werden verwerkt.

Eigenaar en chef James Allcock is afkomstig uit Harrogate maar kwam in Hull terecht op 10-jarige leeftijd. Op 16-jarige leeftijd verzeilde hij in de horeca en werd tewerkgesteld in het Londonse Berkely hotel waar hij nadien in de keuken aan de zijde van Gordon Ramsey en Marcus Wareing  kon vervolmaken. Nauwelijks 18 werd hij chef van het sterrestaurant Petrus met een brigade van 25 man.

In 2007 keerde hij terug naar Hull en ging in het notabele The Westwood Beverley aan de slag. Bij de opstart van de renovatie van Fruit Market keerde hij terug naar Hull en zorgde voor de uitbouw van restaurant 1884 Dock street. Hier tekent James voor een smaakvolle en gevarieerde keuken met dagverse ingrediënten en massa’s streekproducten en ruime creativiteit. Inspiratie voor de uitbouw van 1884 Dock street haalde James o.m. uit het vleeswerkingsdistrict in New York.

Hoewel het restaurant over een aantal basismenu’s beschikt zorgt de chef voor dagelijkse variatie afhankelijk van het marktaanboden. Hiermee wil hij enerzijds vermijden dat regelmatige bezoekers een te beperkte keuze meekrijgen terwijl het anderzijds de bedoeling is om foodlovers een unieke smaakbeleving te bezorgen. Aan de overzijde van de Marina creëerde hij in het vroegere The Wilson, the 1884 wine & tapasbar waar kleinere gerechten de hoofdrol wegkapen.

Bij onze proeverij opteerden we voor het set-menu, een 2 of 3-gangenmenu uitbreidbaar met kaas en/of dessert. Zowel voor het voorgerecht als voor het hoofdgerecht worden drie keuzemogelijkheden aangeboden. Groenten bij het hoofdgerecht zijn alternatief en moeten extra worden betaald. Chef van dienst bij onze proeverij was Laura Waller die graag in de voetsporen van James zou treden.

Ons voorgerecht werd een huisgerookte zalm met garnituur van ananas en bloedappelsien, aangevuld met enkele druppels sap van rode biet, schijfjes pompelmoes, slagroom en een takje rucola als einddecoratie. Decoratief erg mooi met fijne smakassociaties, licht pittig en een mooi invulling van zoete en licht zurige citrustoetsen.

Als hoofdgerecht serveerde Laura een fijn stoofpotje van Dexter gefokt rund opgediend met geurige tea van gerookte paddenstoelen, getooid met raapjes, roosjes bloemkool, wortelschijfjes en gestoomde maar zorgvuldig groen gehouden blaadjes boerenkool. Leuk decoratief en op het eerste zicht een winters gerecht dat evenwel de jonge ingrediënten een mooi lentegevoel ontwikkelde en de smaakpapillen uitermate kon bekoren.

De kaastrolley met uitsluitend Engelse kazen blijft een eye-catcher. De kaasselectie wordt verruimd met takjes selder, druiven, confituur van ui en een torentje van crackers met bovenop een hartvormige cracker van tarwe. Leuk en lekker. Een kleurig en smaakvol verrassingsdessert werd een mooie afsluiter.

1884 Dock street – Humber dock street – Hull – www.1884dockstreetkitchen.co.uk

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

Decoratieve gerechten

succulente smaakassociaties

pittige lentefrisse toetsen

vlotte en stijlvolle bediening

Good food guide: score 2

moderne Britse keuken

kunstzinnige presentaties

sfeervol kader, aanrader

British food: moderne hedendaagse keuken

bar met lederen zetels

leuk gegrilde presentaties