Noord England: culinaire ontdekkingen – The Tetley – Leeds

De meer dan 200 jaar oude hoofdgebouwen van de voormalige Tetley brouwerij werden getransformeerd in een aantal expositieruimtes en kregen op het gelijkvloers een typische brasserie mee waar je kan genieten van een Tetley. De opbrengst van de brasserie die alle dagen geopend is en zowel ontbijt, lunch als diners serveert, wordt geherinvesteerd in uiteenlopende culturele projecten.

De inrichting is traditioneel waardoor de brasserie al eeuwen blijkt te bestaan. Naast de grotere gelagzaal zijn er kleine hoekjes waar je rustig met je computer aan de slag kan, waar je gezellig even kan uitrusten of ongestoord belangrijke businessdeals kan afsluiten.

De Tetley brasserie serveert dagelijks tot 12 uur een brunch in de bar en brewery. Op zondag is er in de ganse exploitatie een lunch aan 12.95£, een goede 15€ terwijl men op woensdag het late sluitingsuur van de kunstgallerij, 20 uur, kan combineren met een aansluitend diner.

Het restaurant staat olv chef Miguel Santos die met zijn brigade zorgt voor een ruime kaart. Enerzijds is er bij de koude gerechten keuze uit salades en sandwiches, terwijl de warme kaart een selectie voorgerechten, burgers, vlees- en visbereidingen in petto heeft naast typische Britse brasseriegerechten. Gebakjes en puddings duiken op als traditionele desserts.

Wij genoten bij onze proeverij van een chicken caeser salade leuk gedecoreerd met ansjovis en parmezaamsnippers. Als hoofdgerecht opteerden we voor de Tetley gemarineerde kip, een mooie compositie van een kippenbil en het wit van de kip, heerlijk doordrenkt van het ietwat zoete Tetley bier. De pittige toets van look werd aangevuld met gegrilde uiringen en een portie gebakken aardappelschijfjes.

Onze overbuur hield het bij een vegetarisch voorgerecht, een creatie van wilde paddenstoelen en aardappelschijfjes, warm geserveerd met takjes spinazie, ui en spiegelei dat decoratief aantrekkelijk oogde en voldoende smaakassociaties omvatte. Als hoofdgerecht opteerde hij eveneens voor een vegetarisch gerecht, een stew van linzen en tomaten, met geroosterde winterse groenten. De presentatie was minder aanlokkelijk en ook de smaakcomponenten kwamen onvoldoende tot uiting.

The Tetleybrasserie – Hunslet Road – Leeds

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  1 minute

typische brasserie met geëigende gerechten

salades en burgers

vlotte bediening