Noord England: culinaire ontekkingen – Tapasya@Marina – Hull

De Tapasya missie is de traditionele Indische keuken optimaal te promoten, eventueel samen met lokale ingrediënten waardoor de culinaire rijkdommen volop tot ontwikkeling komen, een combinatie die in Yorkshire erg succesvol is.

Tapasya’s filosofie bestaat erin om met relatief goedkopen ingrediënten geurige aromatische maar lekkere gerechten te bereiden. De inbreng van lokale Britse basisproducten  geeft alvast een rijkelijk en exquise tintje aan de bereidingen waardoor men een erg aangename smaakervaring bekomt met ruim belevingspalet.

Een eerste Tapasya restaurant opende in 2013 in Hull de deuren. Het restaurant was een joint venture tussen Tapan Mahapatra en Murkesh Tirkoti. M Mahapatra is een plastisch chirurg actief in Castle hill hospital in Collingham en het Spire Hospital in Aulaby. Om zijn culinaire aspiraties te realiseren deed hij een beroep op M. Tirkoti die heel wat ervaring heeft in de internationale hospitality industrie.

Met hun restaurant wilden ze de regio een unieke dining ervaring bezorgen met perfecte mix van verse lokale ingrediënten en Indische producten bereidt met Indische technieken. Een netwerk van leveranciers werd dan ook geselecteerd om aan deze behoeften te voldoen. De joint venture bleek behoorlijk snel zeer succesvol met de creatie van Tapasya catering als gevolg. Gebaseerd op identieke principes verzorgen ze talloze feesten, leveren ze aan ondernemingen en tekenen ze present op diverse populaire en volkse festivals.

De jongste telg in hun samenwerking is Tapasya@Marina, een nieuw en stijlvol restaurant in de opgewaardeerde Fruit Market wijk van Hull met direct uitzicht op de Marina. Het restaurant opende de deuren op  20 oktoober 2016. Tapasya@Marina wil de fijnproevers uit het drukke stadscentrum weghalen en hen in een relaxerende omgeving laten genieten van heerlijke maaltijden, hetzij tijdens een tête-à-tête, een business afspraak of in gemoedelijke familiale sfeer, elementen die vanzelfsprekend op kunnen worden gekoppeld.

Binnenkomen in Tapasya@marina is terechtkomen in een comfortabele en gezellige lounge en genieten van levendige en verrassende cocktails van de huismixologen. Hier kan je ook van een snak of hartig hapje genieten. De volgende stap is het sfeervol restaurant met makkelijke zitjes en leuk getooide tafels waaraan je de succulente Indische gastronomie, perfect gemixt met een vleugje Yorkshire, kan ontdekken.

Wij genoten tijdens onze proeverij met Sankan Nath als chef van dienst, als voorgerecht van een Hara Bhara Phool aur paneer, een leuke creatie van tandoori broccoli, gegratineerde bloemkool, paneer, chili raita. Een leuke en kleurrijke combinatie van groenten met heerlijke Indische paneer en mooi pittige en levendige yoghurtsaus. Knapperig en mooi vers, kortom een creatie die de smaakpapillen konden appreciëren. Onze overbuur hield het bij een crispy kekda, een creatie van devon krab pachmedi met papaya-sla en chutney van kumquat met even decoratieve uitstraling maar wel erg pittige en hotte toetsen.

Als hoofdgerecht ging onze overbuur voor een guinea foul biryami een bereiding van parelhoen, Himalaya bermati rijst en een yoghurtsausje met komkommer. Wij hielden het bij een lakshire jhinga, grote wilde tijgergarnalen, leuk gemarineerd en dan mooi gegrild. Hierbij fijne groentjes met dominante sweetcorn en garlic pickles. Als extra een garnituur van kruidige sausjes, twee soorten rijst en zoete aardappelchip.

Tapasya@marina – Humber dock street – Hull – www.tapasyarestaurants.co.uk

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

gezellige lounge en leuk restaurant

decoratieve presentaties

pittige succulente smaakassociaties

heerlijke combinatie van lokale ingrediënten met Indische specialiteiten

aanrader