Oktober: de terugkeer van de sprot!

Discreet en klein (gemiddeld 10 centimeter), de sprot (sprattus sprattus voor de latinisten onder ons) is een ondergewaarde vis. Seagull, de onbetwiste Belgische marktleider in het roken van pelagische vissen, verkiest de duurzame vangst en productie. De sprot is een vis die perfect in deze logica past.

De sprot is misschien minder bekend dan zijn collega’s uit de pelagische zones, maar hij onderscheidt zich door verschillende troeven. Hij is namelijk rijk aan:

•          Eiwitten, die instaan voor de bouw en het onderhoud van onze cellen.

•          Omega 3-vetzuren, die de ontwikkeling van hart- en vaatziekten voorkomen en beperken, en die een positieve werking hebben op de hersenen.

•          Vitamine D, onontbeerlijk voor de absorptie van calcium, die de beenderen onderhoudt en versterkt.

•          Selenium, belangrijk bestanddeel van een enzym dat optreedt tegen de schadelijke chemische processen in ons lichaam.

Gevangen tussen oktober en december, leeft de sprot in de Atlantische wateren, maar men kan hem ook vinden in de Middellandse zee, de Zwarte zee en, veel dichter bij ons, in de Noordzee.

De sprot, een pelagische vis die in dichtbevolkte scholen leeft en maar zelden dieper dan 150 meter zwemt, speelt een belangrijke rol in de voedselketen. Hij vormt een natuurlijke voedingsbron voor grotere vissen zoals zeeforel, wijting en kabeljauw. Maar ook de mens weet hem te waarderen en de kinderen zijn er verlekkerd op. Vooral in filetvorm, dankzij zijn kleine gestalte en zijn typische smaak, vormt hij een lekkernij voor groot en klein. Ook dankt de sprot, in filetvorm of in zijn geheel, zijn succes aan zijn bijzonder vermogen om in de meest uiteenlopende recepten verwerkt te worden. Hij wordt geapprecieerd als hapje met bruin bier of hij kan ook licht opgewarmd worden opgediend met aardappelen en een slaatje. Het is dus dan ook niet verwonderlijk dat de sprot aan zijn opmars bezig is.

Je vindt de sprot in de supermarkt en in de viswinkel. Gemiddelde aangewezen prijs voor sprotfilet: € 24/kg. Sprot geheel: € 13/kg.

Seagull, onbetwiste marktleider

De specialist in het roken van duurzame vis is ook de onbetwiste Belgische marktleider voor sprot. Bij Seagull, waar de sprot gerookt wordt volgens de regels van de kunst, koud op beukenhout, maakt de sprot deel uit van zijn vooraanstaande producten. In zijn segment, behaalt Seagull zelfs een marktaandeel van meer dan 90%. Philippe Delva, gedelegeerd bestuurder van Seagull, wijst erop dat de consumptie van sprot, die het label “streekproduct” draagt, de laatste 10 jaar met 30% is gestegen. We zullen dus nog van hem horen in de komende jaren.

Sprot op een bedje van witloof

Voor 4 personen – Bereiding: 5 minuten – 8 sprotfilets / 8 kleine witloofbladen – Dikke room / Mierikswortel – Meng 4 grote lepels dikke room met een halve koffielepel mierikswortel. Voeg een beetje peper toe.

Spreid het mengsel op een witloofblad, leg de sprot erop en garneer naar wens met bieslook, viseieren of andere. Smakelijk!