Opening Oosterscheldekreeftenseizoen

Culinair Zeeland is opnieuw in feeststemming. Tot midden juli 2018 serveren de 11 leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft andermaal deze uitzonderlijke delicatesse, een kreeft met een uniek DNA.

Eregasten op de traditionele openingsceremonie die het ophalen van de eerste kreeft voorafgaat waren dit jaar Claudia en Jannis Brevet van het dit jaar bekroonde 3-sterren Michelin restaurant Inter Scaldes uit Kruiningen. Een ware promotie op culinair gebied voor de provincie Zeeland en dus een logische keuze als gerenommeerde genodigden voor de dag. “Wij werken al jaren graag met de Oosterscheldekreeft in onze keuken,” verteld Claudia Brevet, “en omdat wij zo trots zijn op dit mooie streekproduct organiseren wij ook regelmatig een speciale kreeften tour. Hierdoor bieden wij zowel Nederlandse mensen als buitenlanders, de mogelijkheid om de Oosterscheldekreeft echt te leren kennen. We nemen ze op zo’n dag mee op een boot en laten ze de echte beleving van het kreeftenvissen ervaren. Zo wordt het ook duidelijk dat dit beroep veel ervaring, kennis en zwaar werk verreisd.” Haar man Jannis Brevet, een restaurateur van hoogstaande klasse, weet altijd op een zeer mooie manier de grenzen van smaak, presentatie en beleving te verleggen en was dus de aangewezen persoon om de aanwezige gasten nog enkele mooie tips mee te geven. Jannis Brevet: “Er zijn oneindig veel bereidings- en serveermethodes, maar zelf bied ik mijn Oosterscheldekreeft het liefste met een combinatie van sinaasappelazijn en witte wijn aan. Hierbij kook ik het product in een bouillon op 80◦C. Vervolgens laat ik de kreeft een kwartier rusten, zodat het vlees mooi ontspant, verzadigd en licht van smaak wordt. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om dit prachtige artikel mee te ‘pairen’, maar zelf vind ik een lekkere asperge bijvoorbeeld erg goed samen gaan.”oostenscheldekreeft2018

Luit Ezinga stelde de nieuwe Oosterscheldekreeften-koningin voor, Marianne Bout, een telg van de bekende firma mosselhandel Bout te Bruinisse, waarop ze werd geïnaugureerd door de commissaris van de Koning van de provincie Zeeland, dhr. Han Polman. “Wat een eer om hier aan te komen met een limousine en om ontvangen te worden door deze mooie heren. Ik vond het natuurlijk al een ontzettende eer toen ik voor deze functie gevraagd werd en ik wil daarom de organisatie bedanken. Daarnaast wil ik jullie allen, op deze prachtige dag van harte welkom heten op de officiële opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen 2018. Naast mijn studie accountancy, ben ik in mijn vrije tijd altijd op ons familiebedrijf te vinden en ga ik graag mee met mijn vader om te vissen. De kreeft vind ik het mooiste wat de Oosterschelde te bieden heeft en daarom ben ik nogmaals zeer vereerd met deze titel!”, aldus Marianne Bout.

De kreeftenwijn 2018 is een mooie frisse Chardonnay, van het Franse wijnhuis Cave de Pomérols, met een soepel botertje in de afdronk. Deze witte wijn met een licht droog en zacht karakter toont tevens noten van rijpe perzik, ananas en lichte hout aroma’s. Het kunstwerk voor het etiket van de fles werd dit jaar ontworpen door de negentienjarige Nouria Verhage uit Zierikzee.

Kreeftenvisser Gerrie van de Hoek van de vissersboot MS3, mocht andermaal de eerste kreeft binnenhalen. Dit gebeurde met assistentie van Anne-France Jamart, Raad en Consul van België, Frans Bijvoet, Consulaat-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden uit Antwerpen en Dhr. Han Polman, commissaris van de Koning van de provincie Zeeland. Samen visten zij de eerste Oosterscheldekreeft (1,3 kilo) van het jaar uit het water. Deze vangst lijkt in verhouding iets minder dan de voorgaande jaren, maar dit is ongetwijfeld te wijten aan de wat koudere temperaturen.

De eerste kreeft werd nadien samen met een door de kreeftenkoningin gesigneerde fles kreeftenwijn, geveild ter behoefte van het goede doel, War Child. De veiling werd dit jaar geleid door Edwin Vinke, eigenaar van 2 sterren restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat. Dit jaar kwam het hoogste bod €22.500 van Viswinkel en -restaurant Simonis uit Scheveningen.