De Salgüero wijngaard is een biologische wijngaard gelegen naast de Duero rivier verdeeld in 7 plots. Het bestaat uit klei-leem bodems met een hoog monestone gehalte. De wijngaard is 27 ha groot en werd aangeplant in 1966. De producent lanceert drie nieuwe ancestrale wijnen.
Salgüero Tinto 2018:
Gerijpte wijn waarbij het wachten, de druif terugbrengt naar zijn oorspronkelijke essentie -14% alc vol
100% biologische Tempranillo afkomstig van de Salgüero wijngaard. Het wijnjaar 2018 in Ribera del Duero begon met een droge winter en een regenachtig voorjaar. De maanden augustus en september hadden hogere tempraturen dan normaal, de afwezigheid van regen vergemakkelijkte het rijpen van de druiven. De oogst vond plaats in oktober onder zeer gunstige omstandigheden.
De alcoholische gisting vond plaats inroestvrijstalen tanks, terwijl de malolactische gisting plaatsvond in een eeuwenoude amfora van klei. De rijping in deze eeuwoude amfora nam vierenhalve maand in beslag. Eindrijping gedurende 15 maanden in Franse eiken vaten van 500 liter. Productie 4412 flessen.
In het glas een intens rode kleur met granaattinten, hoge intensiteit. In de neus vermengen de aroma’s van vers zwart fruit zich met complexe aroma’s van de rijping op vat. Er zijn ook leuke florale toetsen. Een intense mond met medium tannines, toch mooi elegant en zacht in de mond. Een geweldige wijn om te laten rijpen.
Pairing: past bij vleesrecepten zoals everzwijn of wintereend, stoofpotjes zoals wangvlees en gerookte varkensschouders. Bij gerechte zoals bietjes of morilles.
Koel en droog bewaren, direct zonlicht vermijden. Serveren op 16-18° C.
Salgüero Bianco 2019:
Gerijpte wijn, waarbij het wachten de druif terugbrengt aar zijn oorspronkelijke essentie – 13% alc vol
100% Albillo Mayor uit Baros de Valdearados. Het wijnjaar 2019 in de regio werd als uitstekend beoordeeld. De klimatologische omstandigheden zorgden voor een uitzonderlijk wijnjaar, met een gematigde temperatuur en voldoende regenval, wat resulteerde in wijnen met een hoge concentratie, een gladde textuur en een groot bewaarpotentieel.
De oogst vond plaats op 20 september 2019. De wijn is gemaakt in open vaten met de druivenschillen, wat zorgt voor de oranje kleur (oranje wijn). Hij rijpte anderhalve maand in oude klei-amforen, 27 maande rijping in 255-liter Franse eiken vaten die eerder werden gebruikt voor de productie van rode, witte en versterkte wijnen. Hij werd gebotteld op 15 juni 2022. Productie 1029 flessen.
In het glas een ambergele kleur en mooi helder. In de neus krijgen we aroma’s van fijn steenfruit met tonen van geoxideerd fruit, kruiden en een mooie intensiteit. Overvloedige aanwezigheid van noten, amandelen en geroosterde zaden, met een rokerige hint. Verleidelijk aroma met een subtiele ondertoon. In de mond is deze wijn zeer fris, persistent en intens. Aangename zuurgraad en zeer vol. Verrassend complex in de mond, met hints van reductie. Een leuke bewaarwijn.
Deze wijn past perfect bij geroosterde noten, gerookte vis, rauwe vis en zachte kaas (zoals brie en gorgonzola). Hij past ook bij groenten zoals kardoen, artisjok en asperges. Te bewaren op een koele, droge plaats, vermijd direct zonlicht en serveer bij een temperatuur van 9-11° C.
Salgüero Rosado 2019
Gerijpte wijn, waar het verstrijken van de tijd vervaagd en de druiven veranderen in parfums.
47% Tempranillo van de wijngaard Los Robes, 47% Merlot van wijngaard Valdelayegua en 6% Abillo Mayor van Banos de Valdearados. 15% alc vol- productie 2002 flessen.
Het wijnjaar 2019, beoordeeld als uitstekend, met klimatologische omstandigheden die zorgden voor een prima wijnjaar met gematigde temperaturen en voldoende neerslag, resulteerde in wijnen met een hoge concentratie, zijdezachte textuur en een groot bewaarpotentieel. De oogst vond plaats rond 30 september 2019. De spontane gisting met inheemse gist gebeurde in roestvrijstalen tanks met gecontroleerde tempratuur bij 28*°C. Narijping van 27 maanden in 225-liter Franse en Amerikaanse eiken vaten. Botteling op 15 juli 2022.
In het glas zeer intense kleur, zuiver en helder De tonaliteit varieert van uienschil tot zalm. In de neus aroma’s van rijp fruit, zwarte en rode bessen, kruidnagel en vers hout. Het hout integreert zeer goed met een fruitige achtergrond. Geroosterde karamel, kersen, cherrylikeur en een vleugje bittere hazelnoot. In de mond een leuke intense aanzet met delicate hints van een rode wijnziel en een lang aanhoudende mondgevoel. Tonen van rijp rood fruit, zeer weelderig in de mond, een geweldige wijn om te laten rijpen.
Pairing: ideaal in combinatie met gerookte vleeswaren en gerijpte kazen. Past ook goed bij vette vis en groenten zoals aubergine. Hij kan ook en leuke aanvulling zijn op een traditioneel pastagerecht met carbonade. Koel en droog bewaren, zonder direct zonlicht. Serveren bij een temperatuur van 9-11° C.