Prieuré des Conques – Sainte Cécile sur Semois

Rond 648 gaf Saint-Remacle, bisschop van Maastricht, de opdracht om een klooster te stichten in Conques, in het Graafshap Chiny. In 1173 werd de Prieuré geschonken aan de cisterciënzer monniken van Orval. Deze bouwden er een rust- en studiehuis. Ook vandaag nog lijkt de buitenwereld stil te staan onder de vierhonderdjarige jaar oude lindeboom van de Prieuré, met het ruisen van de Semois op de achtergrond…

In de Prieuré en in de Résidence wordt de traditie van gastvrij onthaal door de familie De Naeyer in ere gehouden … Elke kamer heeft een eigen sfeer,is anders ingericht en aangekleed. De kamers van de Prieuré herinneren aan een ver en rijk verleden, meer bepaald op de 2de verdieping, onder een prachtig gebinte in rustieke en massieve eik, een perfecte weergave van de tijd van toen. De 8 luxekamers van de in 1990 gebouwde Résidence hebben uitzicht op het park, sommige zelfs met een leuk terrasje en zorgen voor een betoverend onthaal, en dit op amper een steenworp van de Semois.

Het lang epos van een door de Goden gezegende plek. Rond back in 648 gaf Saint-Remacle, bisschop van Maastricht, de opdracht om een klooster te stichten in Conques, in het Graafschap Chiny. In 1173, werd de priorij geschonken aan de cisterciënzer monniken van Orval, Deze bouwden er een rust en studiehuis. Deze plek komt in 1942 in handen van de familie De Naeyer. De Semois en de vijvers van Conques worden geëxploiteerd als visgronden (vooral voor paling en forel). Er wordt ook gewerkt in de omliggende weiden en bossen.

Anno 1963 renoveren Florimond en Simone De Naeyer de Prieuré de Conques tot een hartelijk en luxueus hotel. In 1990 wordt er een bijgebouw opgetrokken: de “Résidence”.  Zij beheren het hotel tot in januari 1996 wanneer zoon Françis De Nayer samen met zijn echtgenote en zoon Jérôme de draad van dit familiegebeuren opnemen. “L’Hostellerie du Prieuré de Conques” wordt volledig gerestaureerd en aan de hedendaagse smaken aangepast. Zo grijpt de Prieuré terug naar de oorspronkelijke roeping van een gastvrije plek waar men kan genieten van het ruisende riet aan de oevers van de Semois …

De familie De Naeyer heeft ondertussen de fakkel doorgegeven aan een nieuw team dat sinds enkele maanden actief is. Hoe dan ook, niet alleen de hostellerie maar ook het restaurant vormt nog steeds een leuke verademing in een oase van rust en kalmte.

Wij degusteerden bij onze proeverij het huismenu, een 4-gangen creatie dat leuke verrassingen in petto had. Als introductie serveerde de chef een mooie rundscarpaccio met kerstomaat, parmezaan, champignonsnippers en zomertruffels bij het aperitief. Het voorgerecht werd een creatie van ganzenlever gedecoreerd met kalfszwezeriken op een bedje van verse spinazie, trompettes de la mort, en zomertruffel met een leuke zoetzure saus. Mooi decoratief en heerlijk lekker.

Volgde een kalfstournedos met heerlijk romig champignonsausje, garnituur van groenten met o.m. ragfijne worteltjes, venkel, broccoli, spekreepjes, aardappelen pied bleu. Ook hier een ruim en evenwichtig smaakpalet dat onze smaakpapillen best kon bekoren. Als afsluiter een creatie van gekruide chocolade met ijsroom die met tonkabonen werd getooid.

Prieuré des Conques – rue des Conques 2 – 6820 Sainte Cécile sur Semois.

Tel 061- 41 14 17 – www.conques.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

traditionele Franse keuken

leuke evenwichtige creaties

verzorgd smaakpalet

gezellig interieur

GaultMillau:  13/20

unieke menu’s

restaurant is voor niet-hotelgasten enkel het WE open

Delta:             4 sterren

statig gebouw, overblijfsel klooster uit 648

gastvrij onthaal

seminariemogelijkheden