Raimat Abadia eco-wijnen

Wijnhuis Raimat is onderdeel van Raventos Codorniu en is al ruim 100 jaar producent van hoogwaardige Spaanse wijnen, Deze unieke wijnen worden gemaakt met water van de smeltende sneeuw uit de Pyreneeën. Trouw aan zijn filosofie, waarbij respect voor de natuur hoog in het vaandel staat, beoefent Raimat duurzame wijnbouw sinds de oprichting van het wijnhuis in 1914. Tegenwoordig is Raimat het toonaangevende onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor wijnbouw in Spanje en bovendien een pionier op het gebied van duurzaamheid en milieuprogramma’s. Het is daarom ook niet voor niets de missie van Raimat om in de nabije toekomst 100% biologische wijnen te gaan produceren.

De geplande proeverij van twee eco wijnen, een Chardonnay en een Cabernet Sauvignon moest om covid-redenen anders dan anders worden georganiseerd en ging ditmaal via een online masterclass. Ze stond zoals gepland onder leiding van Carles Escolar, wijnmaker van Raimat wijnen.

Mede aan de hand van vooraf ter beschikking gestelde wijnen, werd het toch een leuke masterclass met tal van extra anecdotes.

Op de proeftafel:

Chardonnay Castell

De uitgangspositie is biodiversiteit, evenwicht en respect voor het land, al meer dan 100 jaar. Bovendien is Chardonnay het emblematische ras van Raimat. Raimat’s Chardonnay is ontwikkeld sinds de jaren ’70 en biedt zeer aromatische, complexe, frisse en fruitige wijnen.

Regio herkomst: : D.O. Costers del Segre – een 100% Chardonnay vintage 2019.

Sensorische kenmerken: Intense heldergele kleur met mooie groene reflecties.

Neus: Hoge aromatische intensiteit. Aroma’s van meloen, perzik, nectarine en lychees. Subtiele noten van tropisch fruit verweven met citrusnoten die een grote frisheid brengen.

Mond: Ronde aanzet die onmiddellijk de structuur van de wijn aantoont. Zeer goede balans tussen volume, zuurgraad en lengte, met prikkelende citrusnoten en tropische noten in de mond.

Pairing: Een perfecte combinatie met gerechten van wit vlees, vis, zeevruchten, rijstgerechten, pasta’s en salades.

Abadia: Cabernet Sauvignon, Tempranillo

Ook hier is biodiversiteit, evenwicht en respect voor het land, de uitgangspositie . Elke grote wijnmakerij heeft zijn iconische wijn. Abadía vertegenwoordigt de essence van Raimat. Het is het oudste wijnmerk in de Costers del Segre Designation of Origin. Een moderne gestructureerde wijn die zwart fruit combineert met tabacco en cacao.

Regio herkomst : D.O. Costers del Segre – Assemblage : Cabernet Sauvignon, Tempranillo en vintage : 2017

Sensorische kenmerken : Intense kersenrode kleur met paarse tinten die op zijn jeugdig karakter wijzen.

Neus : Complexe aroma’s van rijp donker fruit en gestoofde pruimen met tonen van tabak tegen een kruidige achtergrond (peper, kruidnagel, vanille). Bij het openen van de wijn komen elegante hints van gebrande koffie en donkere chocolade tot uiting.

Mond : Een zeer evenwichtige wijn. Goed gestructureerd dankzij de kracht van de Cabernet, maar met finesse en elegantie, dankzij de Tempranillo. Rood en donker fruit smaken in de mond, met een zoetige touch. Lange afdronk met een aangename, kruidige afdronk.

Pairing : Een van Raimat’s meest veelzijdige wijnen. Het is altijd de juiste keuze. Echt succesvol in de meest klassieke alliantie: vlees en rode wijn. Dierlijke eiwitten dragen bij aan het verzachten van de tanninestructuur van de wijn. Het is ook een goede bondgenoot van gerechten die gerijpte kaas, groenten, peulvruchten en allerlei pastagerechten bevatten.

De presentatie kreeg een extra toets dankzij Sepideh Sedaghatnia, eigenares en sommelier van Divin by Sepi in Antwerpen. Zij creëerde voor deze gelegenheid twee recepten die met een perfecte pairing deze wijnen prachtig ondersteunen. De gerechten komen per december in onze rubriek ‘culinair’ aan bod.