Restaurant Barba -Leuven : fresh seasonal cuisine

Een nieuwkomer aan het Leuvens horeca-firmament die in sterren-restaurants zijn opleiding vervolledigde en met een eigen creatieve benadering, gezonde, dagverse en seizoengebonden gerecht aan de fijnproevers wil aanbieden.

BARBA is zonder meer een uitnodigende culinaire pleisterplaats gelegen in het winkel-wandelgedeelte van de Mechelsestraat in Leuven. In het restaurant vinden fijnproevers een puur en gestileerd decor dat een intiem, eigenzinnig en toch herkenbaar gevoel creëert. In het simpele, warm interieur zoals dat van Barba hoort een gelijkaardige keuken.

Nauw verwant met de naam is vooreerst het feit dat niet alleen een aantal decoratieve ‘baard’-geïnspireerde decoraties aanwezig zijn, maar dat alle mannelijke persoonsleden, de chef voorop, een min of meer weelderige baard dragen. Hun attente, vriendelijk en gemoedelijke bediening, is hier wellicht een uitvloeisel van. Bovendien is het interieur bijzonder sfeervol met o.m. enkele oude foto’s van Leuven.

De ruime tafeltjes voor twee, makkelijk tot grotere units samen te voegen, zijn getooid met fijne decoraties, een leuk plankje met zout, peper en olijfolie en een uiterst stijlvolle lederen pochet waarin het bestek keurig is opgeborgen. Makkelijke stoelen laten je rustig wegzinken in de gezellige ruimte zodat je volop van het lekkers kan genieten. Vooraan in de zaal zijn enkele cocktailtafeltjes aanwezig wat zorgt voor een totaal andere culinaire beleving.

Chef Daniele Soru, wiens vader jarenlang een restaurant in Kampenhout uitbaatte, is een jonge kracht die o.m. enkele jaren bij Yves Mattagne in het sterrenrestaurant Sea Grill aan het fornuis stond. Aanvankelijk verantwoordelijk voor de sauzen, maakte hij snel de overstap naar de warme gerechten. Nadien stond hij ook een tijdlang in de keuken van sterrenrestaurant Nuance in Duffel.

In restaurant Barba kiest chef Daniele Soru voor leuke, verfijnde en zeer herkenbare gerechten waarmee hij in no nonsense stijl hedendaagse gerechten naar voor brengt. Dat hij daarbij ook nog voor klant-vriendelijke prijzen zorgt maakt zijn aanpak alleen maar waarachtiger. Niet alleen de kaart van Barba is verrassend, wisselend en boeiend. Ook locatie, interieur en gerechten inspireren, zodat klanten kunnen genieten van een fresh seasonal cuisine in een warm interieur.

Barba serveert een traditionele lunch, biedt diverse suggesties aan en verzorgt eveneens een menu, in 3-gangen uitvoering 39€, in 4-gangen service, 49€.

Wij opteerden bij onze proeverij voor de 4-gangen versie en kregen bij het aperitief lekkere proevertjes o.m. korkante snoekbaars en een smeuïg pasteitje met hints van rozemarijn. Als voorgerecht serveerde Daniele een decoratieve bereiding van koolvis met couscous, knolselder, olijf en groene kruiden. Pittig, mooi evenwichtig en zeer lekker. Verrassend decoratief was zijn pulled pork, samen met een ravioli, paksoi en pompoen. Een bijzonder smaakvolle creatie, boordevol smaak.

Het hoofdgerecht werd een fazant die Daniele niet à la brabançonne serveerde maar met een eigen creatie met peer, veenbes en pastinaak tot een onberispelijk succulent gerecht transformeerde. Een prachtig toonbeeld van het potentieel dat de chef in zich draagt. Ook de afsluitende caramel met pinda, pure chocolade en nougat, loste alle verwachtingen in.

Voor de wijnkeuze volgden we de sommelier die Château de Prade als perfecte compagon bij de pork en de fazant voorstelde. Een mooie wijn met zeer aantrekkelijke, donkere, violette kleur; licht geparfumeerd en kruidig in de neus, opulent en rond met genereuze smaken van herfstfruit op het gehemelte, een leuke mengeling van braambessen en bosbessen en in de finale een wild vettig vleugje met subtiele kruidige toets.

Restaurant BARBA – Mechelsestraat 22 – 3000 Leuven – tel 016 60 65 44- www.barbaleuven.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

beloftevolle chef

prachtige decoratieve presentaties

smaakvolle en delicate bereidingen

attent personeel

rijkelijk lekkere keuken, die ondanks een gelukkig kortstondige elektrische panne, niets van zijn smaakpotentieel moest inleveren

GaultMillau:  nieuwkomer

13/20

chef met groot potentieel