Restaurant Caillou – Duinbergen/Knokke

Voor onze eerste recensie van het nieuwe jaar serveren we meteen een letterlijke en figuurlijke kei van formaat met het restaurant Caillou in Duinbergen. Een Belgisch getinte kei bovendien die de kracht van de Belgische gastronomie van sterrenchef Frederik Deceuninck op een uitzonderlijke wijze koppelt aan de creativiteit van het Belgisch interieurmerk Marie’s Corner.

Niemand minder dan Fredrik Deceuninck, bekend van Duinbergse sterrenrestaurant Sel Gris, deed een beroep op de Belgische artisanale meubelmaker Marie’s Corner voor de inrichting van de 48 zitplaatsen van zijn nieuwe restaurant Caillou. Het resultaat is een unieke stoel doe volledig in samenspraak tussen de meubelmaker en het restaurant tot stand is gekomen. Met deze samenwerking bewijst Marie’s Corner nog maar eens dat persoonlijke creaties geen belofte zijn maar onderdeel van het DNA dat ook in de horecasector tot uitstekende realisaties kan leiden.

Voor de inrichting van restaurant Caillou dat in oktober 2019 de deuren opende zocht bezieler Frederik Deceuninck een stoel die de geest, de sfeer en de beleving van het restaurant mee uitstraalde. Marie’s Corner ging die uitdaging met veel plezier aan. Er werd gewerkt op basis van het karkas van de sonoma, één van de populairste modellen van het Belgische merk. Het team van Caillou boog zich samen met Marie’s Corner over het creatieproces waarbij men centimeter per centimeter op zoek ging naar de vorm, de afmetingen en de stoffen die het beoogde eindresultaat zouden bepalen, teamwork dus in zijn puurste vorm. Het resultaat is een stoel in een versie met en een versie zonder leuning, die met het oog op een evenwichtig interieur, gemengd doorheen het restaurant staan opgesteld.

Een stoel is een onontbeerlijk onderdeel van het interieur van een restaurant en wordt meer dan eens als een noodzakelijk kwaad omschreven. Net deze benadering wou men bij Caillou vermijden. De unieke stoel heeft opvallende rondingen, een uniek op maat gekozen grijze stof en een breed zitvlak zoals liefhebbers van loungestoelen dat gewoon zijn. Het hoogwaardige zitcomfort staat ten dienste van de culinaire ervaringen van iedere gast. Hij is bovendien een kernelement in de verdere keuzes van het interieur dat in samenwerking met interierarchitecte Heidi Wille vorm kreeg. Een speelse sfeer dankzij het veelvuldig gebruik van houten en organische elementen, naar het beeld van de Marie Corners stoel. De tafels zijn van de hand van Houtentiek, de bloempotten en de keien komen van atelier Vierkant en de bloemen van Daniel Ost. Andere interieurpartners zijn Filip Moerman, foto’s, en Terra Torno, handgemaakte borden en stenen decoratie. Het restaurant geeft anderzijds uitzicht op een leuk en decoratief binnenkoertje dat fraai werd versierd.

Caillou is dus het nieuwe project van sterrenchef Frederik Deceuninck dat bij de opening in oktober 2019 in handen werd gegeven van Sander Van de Walle, gewezen rechterhand van Frederik in restaurant Sel Gris en 1ste kok van België Prosper Montagné. Caillou biedt seizoensgebonden ‘à la carte’-gerechten met aandacht voor kwalitatieve regionale producten. Sander wordt geruggesteund door een team medewerkers die de nodige ervaring opdeden in Sel Gris, team onder leiding van gastvrouw Camille Steenhuyse die met veel oog voor detail en spontaniteit het eerste aanspreekpunt is voor de gasten van Caillou. De wijnkaart mooi evenwichtig biedt een ruim Europees aanbod met diverse wijnen voor elk budget.

De fijnproever krijgt alleszins een leuke kaart aangeboden die iedereen tevreden moet stellen, bovendien serveert Caillou een menu ‘Mijn hand en smaken’, een 4-gangen creatie aan €59, eventueel met supplement kaas, en een 5-gangen Menu ‘François’ aan €79 met naar keuze een supplement kaviaar en/of een supplement kaas.

Illustraties De Poorter & Van Hoof

Wij kozen voor onze degustatie voor het menu ‘Mijn hand en smaken’ en werden verrast door een uitzonderlijke combinatie van intense smaken en leuke decoratieve toetsen. De proevertjes als introductie op het menu werden leuk gepresenteerd op de keien die mede de tafel sieren, een eerbetoon aan de naam maar tevens amusante decoratieve toetsen die bovendien uitermate lekker zijn.

Sanders voorgerecht werd een carpaccio van sint-jacobsnoot vergezeld van knolselder, dashi en kumquat. Mooi frisse toetsen met een fijn smeuïg karakter en zeer lekker. Als visschotel opteerde Sander voor een bereiding van griet. Vergezeld van wulken, lardo, spinazie en skyr, een magere Ijslandse kaas, een soort kwark, groeide dit gerecht uit tot een succulent geheel met uitgelezen smaakcombinaties die de smaakpapillen volledig wisten te verrassen. De wintermaanden betekenen binnen de seizoengebonden gerechten, een bereiding van wild. De chef opteerde voor een huiscreatie van hert met ruim garnituur waarin o.m. five-spice, rode ui, en puree van kervelwortel aanwezig was. Soms krijg je een ietwat nootachtige smaak, terwijl je op andere momenten eerder denkt aan zoete, zachte kastanje. Hoe dan ook alleszins een leuk aromatische en zoete puree die uitstekend samengaat met het hert en het romige sausje. Een superbereiding om van te smullen. De eindtoets werd een dessert met kastanje samen met bittere chocolade Manjari en sakura ofte kersenbloesem. Alvast een creatie die het menu op schitterende wijze afrondt. Bij de koffie worden de zoetebekken verwent met stukje taart, mini smoutebollen en pralines.

Restaurant Caillou – Knokkestraat 282-284 – Duinbergen/Knokke

Tel 050-66 9177 – https//www.restaurantcaillou.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  5 minutes

sfeervol en gezellig interieur

loungestoelen Marie’s Corner zorgen voor luxueus genieten

veelvuldige smaakcombinaties

attente en vriendelijke bediening

letterlijk en figuurlijk een ‘kei’ van een restaurant

                       absolute aanrader die beslist in de voetsporen treedt van Sel Gris