Restaurant De Godevaart – Antwerpen

Zeker weten: mei is niet alleen voor de zomerliefhebbers en de fans van openluchtfestivals een feestelijke maand! Het iconische Antwerpse restaurant De Godevaart mag immers zijn eerste kaarsje uitblazen sinds horecabeest Jeremie Landweer de eettempel in het centrum van ’t Stad heropende en er de teugels overnam. Er is dan ook heel wat te vieren. Zo is er op 15 mei een gloednieuwe parking opengegaan op nauwelijks enkele tientallen meters van De Godevaart. Bovendien openen de deuren van De Godevaart sinds 13 mei ook op maandag, waardoor het een van de weinige gastronomische trekpleisters in Antwerpen is geworden dat 6 dagen op 7 open is.

De Godevaart bevindt zich in de historische Antwerpse binnenstad. Daar kon je altijd al jouw wagen kwijt in een van de vele omringende parkings, maar toch bleef er een ‘bottleneck’ bestaan die het haast onmogelijk maakte om op enkele meters afstand te parkeren. Dankzij de nieuwe parking hoeven gasten voortaan de regen niet langer dan enkele seconden te trotseren, terwijl ook mensen die niet goed te been zijn De Godevaart met een extra dikke stift mogen aanduiden op hun kalender. Overigens is De Godevaart ook uitzonderlijk gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer: de dichtstbijzijnde tramhalte bevindt zich op een minuutje wandelafstand, terwijl ook metro- en bushalte Meir maar 500 meter verder ligt.

In tegenstelling tot de meeste Antwerpse restaurants in de binnenstad, beschikt De Godevaart over een prachtige binnentuin. Daar kunnen gasten gezellig (en eventueel romantisch) tafelen zonder gestoord te worden door het geluid van autogetoeter, spelende kinderen of toevallige voorbijgangers. De tuin biedt niet alleen een gezellig kader om gastronomisch te kunnen genieten, hij kan ook volledig overdekt worden – een absoluut pluspunt voor wanneer het buiten lekker warm is, maar er toch geregeld enkele regendruppels naar beneden storten.

Top uitbater

Toen Jeremie Landweer De Godevaart in mei vorig jaar overnam, was het meteen duidelijk dat hij een nieuwe wind wilde laten waaien doorheen het bekende restaurant. De aanpak loonde haast meteen. Jeremie sleepte al enkele weken nadat hij het roer had overgenomen twee hoog aangeschreven Horeca Awards binnen: zilver en goud voor De Godevaart en voor Wine Bar Soho, waar hij ook een tijdje alles in goede banen leidde. Niet verwonderlijk, trouwens, want een ondernemer als Jeremie zoekt graag nieuwe uitdagingen op. Zo deed hij jarenlang het Antwerpse monument De Kleine Zavel herleven, lanceerde hij evenementenboot DKZ sur l’O en stond hij eerder dit jaar aan het hoofd van het Belgische team dat zich moest ontfermen over Cannonball Run 3000, een luxe rally die de deelnemers op ongeveer een week tijd van Amsterdam tot Boedapest brengt.

Je moet het maar doen: met een enthousiast, fonkelnieuw team een restaurant (her)openen en meteen een score behalen van 13,5 in de Gault&Millau, amper enkele weken nadat het restaurant de deuren heeft geopend. Jeremie Landweer wilde de eerlijke, seizoensgebonden keuken nog verder verfijnen door een echte topper binnen te halen. Tientallen koks kwamen zich aanbieden, maar uiteindelijk viel Landweers kennersoog op chef Jeroen Rikkels, die zijn sporen al verdiend had in tal van sterrenzaken. Een aantal restaurants waar Rikkels heeft gewerkt: De Kersentuin (Amsterdam) – De Hoop op D’Swarte Walvis (Zaandam) – Restaurant-Hotel Merlet (Schoorl) – De Hoefslag (Bosch en Duin) – de Jonge Swaen (Oisterwijk) – Brasserie Bru Bru (Schilde)

Na jarenlang als chef actief te zijn geweest voor de immens populaire Belgische sterrenchef Wout Bru, besloot Rikkels om andere oorden op te zoeken. Al vrij snel ging hij aan de slag in De Godevaart, waar hij nu reeds enkele maanden zijn visie naar buiten kan brengen. Die staat voor een innoverende, seizoensgebonden keuken. Geen moleculaire schotels, maar wel gerechten waar de chef zijn stempel op heeft gedrukt en een boeiende, eigenzinnige toets aan heeft gegeven. Superlekker, dus!

Dat Jeroen het haalde van enorm veel tegenkandidaten, zegt wellicht genoeg. Tientallen chefs leken er wel aan de slag te willen gaan in De Godevaart, maar de Nederlander imponeerde het team met zijn innoverende gerechten, waarbij hij klassiekers weet om te toveren in culinaire hoogstandjes. De toets van de chef is daarbij onmiddellijk merkbaar. Rikkels staat voor innovatie en seizoensgebonden ingrediënten – twee van zijn persoonlijke stokpaardjes, waar hij ook in De Godevaart dagelijks erg veel aandacht aan besteed. Dat hij in De Godevaart ook vaak mag werken met suikervrije alternatieven, is een extra bonus.

Wij genoten bij onze proeverij uitgebreid van Jeroens keuken. Als introductie een eigen creatie van geitenkaas met een heerlijke mousse van saffraan, getooid met een traditionele Anrwerpse kletskop. Volgde een rijkelijke carpaccio van coeur de boeuf tomaat, gegarneerd met grijze Noordzeegarnalen en een sublieme toets van basilicum. Als tussendoortje een fijne carpaccio van sint jacobsvruchten, guacamolo versierd met crest. Het hoofdgerecht werd een botermalse lamsfilet, asperges, erwtjes en Canarische aardappelen. Mooi evenwichtig en bijzonder smaakvol. Een huiscreatie van chocolademousse werd de afsluiter van een leuke ontdekkingstocht.

De Godevaart – Sint-Katelijnevest 23 – 2000 Antwerpen – tel +32 (0)3 231 89 94 – www.degodevaart.be

Zoals reeds aangestipt, is De Godevaart sinds13 mei ook open op maandag. Enkel op zondag blijft het restaurant nog gesloten. Op alle andere dagen kan er tussen 12 en 15 uur en tussen 18 en 22 uur aan tafel worden geschoven. Super!

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

attente bediening in een uitzonderlijk decor

leuke evenwichtige keuken met aandacht voor seizoenproducten

creatieve chef die volop de smaakpapillen bespeelt

beslist een aanrader

GaultMillau:13.5/20

toegankelijke kaart

aangename stadstuin

gerechten appelleren een breed publiek