Restaurant De Kromme Watergang – Hoofdplaat Nederland

Welkom in Zeeland, het dijklandschap waar de natuur nog ongerept is. Alleen al daarvoor wil je hier nooit meer weg. Als een geboren en getogen Zeeuw ontroert de zilte rijkdom uit onze polders, duin en Noordzee chef Edwin Vinke nog dagelijks. Samen kijken we er ontzettend naar uit om onze liefde voor wat er groeit en bloeit in Zeeland met onze gasten te delen.

Toen iemand Edwin Vinke vijventwintig jaar geleden wees op een voormalig schooltje dat verkocht werd op Slijkplaat, ging zijn hart aanvankelijk geen ene tel sneller kloppen. Hij kende de streek niet en het zei hem allemaal weinig. Toch nam zijn nieuwsgierigheid de bovenhand. Wanneer hij zonder verwachtingen een kijkje ging nemen, stond hij versteld van wat hij er zoal aantrof. Door de grote ijzeren ramen ving hij een glimp op van een lege zaal met ronde zijgewelven, kreeg kippenvel en wist meteen dat dit wel eens dé plek zou kunnen zijn waarnaar hij op zoek was. Hier wilde hij het Zeeuws-Vlaamse landschap, de lokale topproducten en mijn keuken in elkaar laten vloeien.

Op 11 maart 1993 openden Edwin samen met zijn echtgenote Blanche voor het eerst de deuren van hun restaurant; hij weet het nog goed. De beginjaren waren, zoals voor elk ander bedrijf, cruciaal. Behalve koken en de gasten in de watten leggen deden we alles zelf: afwassen, schoonmaken, schilderen, metselen, timmeren en tuinieren. Voor ons restaurant gingen we door het vuur. Met succes hebben mijn vrouw Blanche en ikzelf ons een weg geknokt naar meer verfijning. Het feit dat we hiervoor erkend werden met twee michelinsterren, beschouwen we nog steeds als de kroon op ons werk.

Om nog meer comfort en service aan onze gasten te kunnen bieden, staan we anno 2019 met een flink uitgebreid team klaar om hen in een geweldige beleving onder te dompelen. Vandaag wordt Edwin in zijn keuken geflankeerd door zijn zoon Tom. Hij is vastbesloten om zijn pure en authentieke Zeeuwse roots aan de wereld te laten zien. Gelijk heeft hij. Onze familie is in én met de Kromme Watergang een verbintenis voor het leven aangegaan.

De inrichting van het restaurant nam zijn vrouw Blanche voor haar rekening. Ook de laatste restyling, waarbij het design de natuur en het zilte landschap weerspiegelt, was haar idee. Op de nieuwe verlichting, de transparante wijnkelder en de samenwerking met kunstenaars zijn we maar wat trots. Na meer dan 20 jaar met passie en plezier als sterkhouder in de zaal van de Kromme Watergang te hebben gewerkt, werd het voor haar lichamelijk te zwaar om dit intense vak in de praktijk te blijven uitoefenen. Stilzitten was echter geen optie.

Ze zet haar tanden in de administratie en boekhouding van de Kromme Watergang en daarnaast is ze ook een eigen bedrijfje gestart: Blanche Interieur. Als beginnend interieurstyliste nam ze eerst woningen van vrienden en kennissen onder handen. Intussen zijn daar ook grotere projecten voor winkels, restaurants en andere retailprojecten bijgekomen. Sinds kort denkt ze, samen met haar goeie vriendin Ellen Kox, totaalconcepten uit. Behalve het interieur, werken deze dames dus ook een gepersonaliseerd voorstel uit van bedrijfskledij over tafellinnen tot beddengoed. Dankzij hun eigenzinnige aanpak krijgt jouw brand, bedrijf of organisatie dus de juiste uitstraling.

Om gasten ten volle laten te genieten van de creatieve en verfijnde culinaire ervaring in de Kromme Watergang, biedt he restaurant ook overnachtingsfaciliteiten aan. Dit aanbod bevat Zeesuite 11 en Zeesuite 22, beide gevestigd in een nieuw appartementscomplex in Breskens op amper 3 km van het restaurant. Er is eveneens de suite Blanche ofte Zeesuite 44, naast het restaurant gelegen en ondergebracht in een oude gerenoveerde arbeiderswoning uit 1910.

De Kromme Watergang – Slijkplaat 6 – Hoofdplaat – www.dekrommewatergang.nl