Restaurant De Notelaar – Buken

Eind 1986 ontdekken Eddy Verstreken en zijn echtgenote Agnes Van Ham per toeval een te koop staande oude hoeve in het Brabantse Buken, een piepklein dorpje dat rustig verscholen ligt langs het kanaal Leuven-Mechelen. Na een grondige renovatie kunnen ze anno  1987 de deuren van hun restaurant openen. In de tuin overleeft een veel vruchtdragende notenboom de renovatiestorm en Agnes kiest resoluut voor ‘de Notelaar’ als benaming. Net als die boom, die symbolisch zijn vruchten het ganse jaar door laat degusteren, wou ook hun restaurant de fijnproevers permanent verwennen.

De kwaliteit van het eindproduct in Eddy’s keuken groeide bestendig en De Notelaar genoot bekendheid voor degelijke, kwalitatieve, typische Brabantse streekgerechten met dagverse groenten, deels uit eigen kweek, deels door aankoop op de Brusselse vroegmarkt. Bovendien specialiseerde het echtpaar zich ook in oester- en kreeftmenu’s die de kaart met de regelmaat van een klok, sierden.

In het vooruitzicht van het 20-jarig bestaan kreeg de Notelaar in de loop van 2006 een opfrisbeurt waarbij niet alleen de keuken, maar ook de bar en de zaal werden gerenoveerd. Door het verplaatsen van de oesterbak kon ook het sanitair worden uitgebreid en kreeg men een bijzonder relaxerend en kleurlijk gevoel door het perfect  op mekaar inspelen van het buitenlicht en de gekleurde lampen. Gans de renovatie dompelde de consument meteen onder in een rustige, charmante sfeer waar alle kommer en zorgen wegvallen. Kenmerkend voor De Notelaar was een 4-daagse werkweek, geopend van vrijdagavond tot en met maandagavond.

Nieuwe eigenaars gaven het restaurant een nieuwe impuls, Peggy en Andy bouwden het restaurant op een serene manier verder uit met een typerende gemoedelijke en huiselijk sfeer waar bij de keuken de klassieke waarden bleef ondersteunen met accenten op versheid, regionale producten en originele smaken. De oude nostalgische notelaar is jammer genoeg verdwenen, maar Andy vulde de open ruimte in met een leuk degustatieterras waardoor de gasten hier niet alleen van de keuken maar ook van de gezonde Brabantse buitenlucht konden genieten.

Ondertussen is het gastronomisch huis De Notelaar sinds enige tijd in handen van chef  Stefaan Vanderstichelen en zijn team. Stefaan liep eerst hotelschool in Wemmel en trok nadien voor een specialisatiejaar naar dehotelschool Oostende. Achter de muren van deze opgeknapte hoeve serveren ze nog steeds fantastische streek- en seizoenproducten. Omringd door een huiselijke sfeer neem je plaats aan een modern aangeklede tafel en kan het een keuze maken uit verschillende gerechten of menu’s. Met een feestmenu nav. het 30 jarig bestaan van het restaurant worden de gasten meer dan ooit verwend en legt het team meteen de basis voor nieuwe ontdekkingen die de smaakpapillen doen gieren van de pret.

Regionale en dagverse ingrediënten vormen nog steeds de aandachtspunten van het restaurant dat nog steeds een 4-daagse opening hanteert van vrijdagavond tot en met maandagavond.

Wij opteerden bij onze proeverij voor het maandmenu bestaande uit een voorgerecht – 3 keuzemogelijkheden, een velouté, hoofdgerecht ook 3 keuzemogelijkheden en dessert of eventueel kaas. Bij het aperitief een leuke en pittige tapenade van zwarte olijven en mooi knapperig pasteitje. Als voorgerecht een regenboog van tomaat en mozzarella met leuke kruidige accenten en een vla van asperges met Breydelham. De velouté van tomaat en basilicum was aangenaam en voortreffelijk van smaak.

De gekonfijte varkenswangen kregen champignons, broccoli, boontjes met spek, grote en witte asperges en kerstomaat als garnituur aangevuld met gebakken aardappeltjes. De marinade in jenever van de varkenswagen zorgde voor een mooi smaakaccent. Ook onze filet pur met Roquefort kreeg een identiek garnituur, de filet pur genoot van een fijne smaak al liet de malsheid ietwat te wensen over. Kenmerkend voor De Notelaar is de repasse, de tweede ronde waarbij de chef zowel groenten als vlees extra aanbiedt, traditie die indertijd door chef Eddy werd geïntroduceerd en na 30 jaar niets aan belangstelling heeft ingeboet.

Het laatste weekeinde van september wordt uitgebouwd tot een feestelijk gebeuren. Van vrijdagavond tot maandagavond krijgen de gasten een 5-gangen feestmenu all-in, aangeboden aan de prijs van 60 euro. Welke ingrediënten er worden geserveerd houdt Stefaan nog eventjes geheim, maar dagverse streekproducten zullen er so wie so, deel van uitmaken.

De Notelaar – Bukenstraat 142 – 1910 Buken (Kampenhout)

Tel 016- 60 52 69 – www.denotelaarbuken.be

Maandmenu 39€- wijnen 15€ – Seizoenmenu: 48€ – wijnen 15€

Gastronomie op maandag – middag en avond : 5 gangenmenu all –in 55€

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

sfeervol en gezellig restaurant

dagverse ingrediënten

chef presenteert een 2de ronde van groenten en vlees bij hoofdgerecht