Restaurant Don Sebastiâo – Lagos (Algarve)

De rol die Lagos peelde in de economische ontwikkeling van Portugal laat zich tevens gevoelen in de lokale gastronomie. Deze werd onvermijdelijk beïnvloed door enkele exotische tintjes. In het historische centrum van de stad vinden we in de leuke wandel-winkelstraatjes een sliert van eetgelegenheden met een mix aan moderne en traditionele adresjes waarbij soms het gevoel van de Brusselse Beenhouwersstraat opborrelt. Ook in Lagos is er een mix van kwalitatieve en voorgewende culinaire specialiteiten.

Restaurant Don Sebastiâo werd geopend in 1979 en is dus nagenoeg 40 jaar actief, wist rond zich een trouwe aanhang te verzamelen maar staat eveneens bovenaan het verlanglijstje van duizenden toeristen. Het wist een benijdenswaardige reputatie op te bouwen door heerlijk traditioneel vers en kwalitatief voedsel en een warme, gastvrije vriendelijke service te combineren.

Erkend als een van de beste dineerervaringen in Lagos en bekend om de kwaliteit van de keuken, is het menu geïnspireerd op traditionele Portugese gerechten, lokale specialiteiten met de nadruk op vers gevangen vis en luxe zeevruchten. In 2 grote aquariums wordt de verscheidenheid aan kleurrijke en verrukkelijke levende kreeftachtigen gepresenteerd, waaronder kreeften en krabben.

De hoofdgerechten bestaan uit varkenskarbonades met vijgen, sappige schelpdierrijst, garnalen bereid met hartige specerijen en gegrilde verse vis. Heerlijke desserts zijn regionale specialiteiten uit de Algarve, zoals “Don Rodrigo”, “Morgado da Serra” en amandelkoekjes.

Het sfeervol authentiek interieur biedt op het gelijkvloers plaats aan 40 personen, op de bovenverdieping, even authentiek ingericht kunnen een 60-tal personen aanschuiven. Een extra aantrekkingspunt is evenwel de polyvalente patio voor het restaurant, een terras ahw. waar eveneens een 40-tal personen terechtkunnen. Deze overdekte patio lokt bij de minste zonnestralen een massa volk, hier kan je genieten van de lekkerste gerechten en tegelijk opgaan in de massa, om Algarve figuurlijk, volop te beleven.

Een ongewone attractie is de spectaculaire ondergrondse wijnkelder, deze verbazingwekkende schatkamer biedt een uitgebreide collectie wijnen uit heel Portugal, vintage Port en Madeira wijnen, plus indrukwekkende historische flessen uit de privécollectie van de eigenaar. De wijnkaart van het restaurant bevat meer dan 240 variëteiten van rood, wit, “vinho verde” en rosé. Op voorafgaand verzoek kunnen er speciale rondleidingen door de wijnkelder maar ook uitgebreide wijnproeverijen worden georganiseerd.

Onder een schitterende herfstzon genoten we in de geplaveide patio van een heerlijke lunch. Bij het aperitief een Portugese tapa-weelde met olijven, kaasjes, huispaté, sardientjes, charcuterie en gebakken schijfjes chorizo. Als voorgerecht een keuze uit een lokale vissoep, meloen met gedroogde ham en avocado met scampi’s. Wij kozen voor de laatste suggestie en kregen een heerlijke malse en zachte avocado op ’n bedje van sla met een massa scampi’s badend in een leuk romig portosausje. Mooi verfrissend en erg lekker.

Als hoofdgerecht opteerden we voor een Robalo Grelhado con salda e batata cozida, een mooi krokant gebakken baars, leuk zilt en gebakken aardappelkwartjes, eenvoudig maar overheerlijk. De andere keuzemogelijkheden waren de Xanfana de Cabrito, lokaal stoofpotje en de Bochechas de porco Iberico estufadas con puré e batata doce, een creatie van Iberisch varken met zoete aardappelen. Een leuk dessertje sloot deze heerlijke maaltijd af, evenwel niet zonder de koffie en port met mandje vijgen en amandelen te degusteren. Koffie en port worden traditioneel door het huis aangeboden. In de wijnkelder konden we nog nagenieten van oude portwijnen of een levenselexir. De ganse maaltijd wed mooi ondersteund door frisse, zoete en krachtige witte, rosé en rode wijnen van het wijnhuis ‘Eira de Sâo Miguel’

Restaurant Don Sebastiâo – R 25 de abril 20-22 – 8600-763 Lagos

www.restaurantedonsebastiao.com