Restaurant Flore **, winnaar Gouden Koksmuts Horecava 2023

De HANOS Gouden Koksmuts-wedstrijd vond ook dit jaar weer plaats tijdens Horecava, in een spectaculaire setting in de Gilde Arena in RAI Amsterdam. De fanatieke deelnemers kookten de mooiste gerechten met ingrediënten uit een black box. Het winnende team ging niet alleen met de felbegeerde titel naar huis, maar ook met de Gouden Koksmuts. Net zoals in 2020 verzorgde het Gastronomisch Gilde, met samenwerkingspartner HANOS Internationale Horecagroothandel, in 2023 de HANOS Gouden Koksmuts-wedstrijd.

Tijdens de finale in de wedstrijdarena van het Gastronomisch Gilde op de HORECAVA streden de deelnemers om de winst. De finalisten waren: Hotel  Restaurant Het Roode Koper | Nina Graver, Gerben de Lange – Flore | Jasper Panis, Max Risselada – Passy Events | Mike van den Berg, Wouter Beks – Moustique | Jelle Fagel, Luc Hoebe. De organisatie heeft Restaurant The Lemon Tree I Stan van Lieshout, Rowin Ijsseldijk en Restaurant Dorset I Davy Roord, Gijs Caron, een Wildcard gegeven.

De opdracht: De teams moesten een amuse en viergangenmenu voor 6 personen maken. Voor de presentatie brachten de koks zelf servies mee. De amuse kon onvoorbereid meegenomen worden en hier zaten geen eisen aan qua ingrediënten. Voor de rest van het menu moesten ingrediënten uit de black box worden gebruikt. Voorgerecht was een visgang, dus vis en schelp- of schaaldieren. In het hoofdgerecht moest het kalfsvlees uit de black box worden gebruikt. Het nagerecht moet de twee producten uit de black box bevatten.

De prijzen: Het winnende team,  Restaurant Flore**, Jasper Panis en Max Risselada, won naast de Gouden Koksmuts, een gouden medaile, de large Big Green Egg, een Rational iVario, een Wusthof messenset/koffer, een Van Drie cheque voor 750€ aan kalfsvlees en een Gastronomisch Gilde cheque van 1000€. .

De vakjury

Frank Fol; Al meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief rond groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl. Hij was gedurende 16 jaar topchef van zijn restaurant Sire Pynnock te Leuven.

Marcel de Leeuw: SVH Meesterkok Marcel de Leeuw deed zijn opleiding bij De Sterklas en rondde die af bij Hotel Restaurant Juliana in Valkenburg. Daarna werkte hij zes jaar bij Bilderberg Garden Hotel Restaurant De Kersentuin in Amsterdam, waarvan vijf jaar als chef de cuisine. Als fanatiek deelnemer aan kookwedstrijden won hij twee keer de Zilveren Champignon en één keer de Zilveren Garde.

Jonathan Zandbergen: een van de grootste Nederlandse culinaire talenten en is chef-kok bij sterrenrestaurant Merlet in Schoorl. Het grote publiek leert hem kennen in 2015 door een optreden met Robert Kranenborg in De Wereld Draait Door.

Waldrik Kremer (keukenjury + wedstrijdsecretaris): Geboren Drentenaar Waldrik Kremer is chef-kok bij en eigenaar van Sogno Catering Tilburg. Binnen het bestuur van het Gastronomisch Gilde is hij verantwoordelijk voor de portefeuille Wedstrijden. Daarnaast is Waldrik al jaren verbonden aan het nationaal kookteam, het Culinary Team the Netherlands.

Bert van Manen (keukenjury); Bert van Manen is SVH Leermeester en Examinator, en voormalig executive sous-chef / chef-kok van het Steigenberger Kurhaus Hotel aan de kust van Scheveningen-Den Haag. Momenteel is hij chef-kok bij Fratelli ’t Witte Huis in Pijnacker, een modern en sfeervol restaurant met een keuken die luxe, fijne Italiaanse gerechten serveert. Service en gastvrijheid staan bij hen hoog in het vaandel en zijn vanzelfsprekende onderdelen van hun dagelijkse werkzaamheden.