Restaurant FRANQ – Antwerpen

Vlamingen zijn Bourgondiërs en die cultuur wil restaurant Franq ook naar de gasten uitdragen. Laat je niet misleiden! Restaurant Franq by Tim Meuleneire is niet zomaar een restaurant in een hotel. Het sterrenrestaurant onderging een prachtige restyling met als resultaat een eigentijds interieur waar men heerlijk kan genieten van een klassieke keuken doorspekt met mediterrane hints. Dit alles tegen de historische achtergrond van een gerestaureerd monumentaal bankgebouw.

De leiding van de keuken is in handen van de gerenommeerde chef Tim Meuleneire. Een gekende naam in de culinaire wereld die in het verleden onder meer met zijn restaurant De Koopvaardij succes oogstte. Restaurant De Koopvaardij kon amper  één jaar na de opening reeds met een Michelinster pronken. Na een 7-tal jaar moest Tim het restaurant evenwel sluiten ondanks zijn locatie nabij de Antwerpse haven en bekendheid bij zakenlui. De economische crisis was genadeloos. Ondertussen had Tim in 2009 zich gekroond tot laureaat van de prestigieuze wedstrijd Prosper Montagné, ongetwijfeld pluspunten voor restaurant Franq. Tim verwent nu dus in restaurant Franq, de fijnproevers, al dan niet hotelgasten met verfijnde, smaakvolle gerechten op basis van dagverse topproducten.

Om de kwaliteit te garanderen en uit overtuiging kiest men bij FRANQ voor leveranciers en partners uit de omgeving voor duurzame en lokale producten. Alleen het beste is goed genoeg. Daarnaast opteert men voor gerenommeerde namen die garant staan voor een fantastische culinaire beleving. De Frans- Belgische keuken als basis aangevuld met internationale accenten zorgen voor smaak en kwaliteit, sfeer en service. Smaak is kennis, smaak is ook emotie en gevoel. Smaak is een herinnering. Restaurant FRANQ zorgt ervoor dat je maximaal kan genieten van eerlijke en pure gerechten op het hoogste niveau maar met een laagdrempelig karakter. Wanneer het net een tikkeltje specialer mag, nodigt Franq u graag uit om in een besloten gezelschap te lunchen of te dineren in het zestiende eeuws ‘Den Dooren Boom huisje’ of in één van de andere historische ruimtes.

Het restaurant vloeit naadloos over in de gastrobar. Hier vindt men de beste wijnen, de lekkerste cocktails en koffie- of theespecialiteiten. Naast deze heerlijke dranken stilt men graag de kleine honger met een reeks pure en zorgvuldig uitgekozen hapjes. Persoonlijke aandacht en liefde voor het vak is hier vanzelfsprekend.

Het restaurant is sober maar toch sfeer- en stijlvol ingericht, een interieur dat perfect aansluit bij er historische kader van het gebouw, terwijl de open keuken mede door de zwarte achtergrond, zicht biedt op de intense drukte die er heerst, hoewel ze tegelijkertijd uitgroeit tot een perfect geoliede en onvermoeibare draaischijf.

Bij onze proeverij een moeilijke keuze uit erg suggestieve gerechten en een ‘ontdekkingskluis’ het menu van restaurant FRANQ. Vooral de verborgen juweeltjes van de kluis wekten onze nieuwgierigheid. We moesten behoorlijk snel toegeven dat Tim niets aan inventiviteit en creativiteit heeft ingeboet. Oog voor kwalitatieve en precieuze selecties van topingrediënten resulteren nog steeds in feilloze decoratieve presentaties die oogstrelend de smaakpapillen verwennen. Een diep smaakprofiel en intens genot zorgen voor hartverwarmende gerechten die op attente en professionele wijze worden geserveerd.

Het aperitief kreeg het gezelschap van een sliert leuke hapjes, zuur en zoet, mals en krokant, alvast een mooie start met delicatessen die de smaakpapillen alert wakker schudden met het oog op wat komen ging. Als eerste juweeltje uit Tims ontdekkingskluis kregen we een fijn omeletje gevuld met ricotta, knolselder en scamorza met olie van kervel. Overheerlijk! Het volgende juweeltje werd een à la plancha gebakken Sint Jacobsnoot uit Dieppe. Dit leuke zilte kwaliteitsingrediënt kreeg het gezelschap van aardpeer en kastanje, een vinaigrette van vadouvan en Doyenné du Comice. Een smaakvolle en verrukkelijke creatie die de smaakpapillen begeesterde.

Als ruwe ongeslepen diamant uit de kluis en hoofdgerecht serveerde Tim een fazant Albufeira getooid met mooi aangebakken kropjes witloof gegratineerd met merg en vergezeld van een mooie krokante polenta. Het geheel werd behoedzaam getooid met een geurig en romig sausje, een apart potje saus kon zo nodig de uitgesproken sausliefhebbers begeesteren al zou je door oversauzing ongetwijfeld de leuke evenwichtige maar vooral overheerlijke smaakaccenten van deze fijne ingrediënten, verdrinken.

Het slotakkoord voor de koffie met ruim assortiment zoetigheden, werden enkele structuren van origine chocolade met pastinaak en cassis. Meesterlijke creaties die de inventiviteit en quasi onuitputtelijke passie van deze sterrenchef en uitzonderlijke beleving en bewijs van onze bourgondische roots meegeven. Zonder de minste twijfel een absolute aanrader.

Hotel FRANQ – Restaurant FRANQ – Kipdorp 10 – 12 2000 Antwerpen

  1. 0032 3 555 31 80 – www.hotelfranq.com – welcome@hotelfranq.com

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  5 minutes – absolute aanrader –   selectie van verse en kwalitatieve ingrediënten – succulente en decoratieve bereidingen – attente bediening -huist in een historisch pand in hartje Antwerpen

Michelin: 1 ster – moderne en elegante keuken – herenhuis straalt grandeur uit – standvastige keuken met discrete luxe gedecoreerd – elegante vertrouwde smaken

GaultMillau : 15/20 – 3 mutsen en hartenbreker – open keuken – minimalistische gestileerde opgebouwde composities – saus verrijkt de gerechten met sublieme rinse toets