Restaurant Le Florentin – Florenville

Alles begon in juli 2011. Wanneer begin 2011 restaurant « le Gastronome » ( 2 Michelin-sterren) in Paliseul zijn activiteiten stopzette, bundelde chef Philippe Duret en de maître d’hôtel Frédéric d’Orchymont de krachten met de familie van Stéphanie Fontenoy om in hartje Florenville in de Belgische Gaume-regio een “bistronomische“ brasserie op te richten. Het restaurant-brasserie Le FLORENTIN was geboren.

Het was de bedoeling om hier een keuken voor lekkerbekken uit te bouwen die een aanvulling vormde op andere lokale specialisten zals les chocolats d’Edouard, slechts enkele tientallen stappen verwijderd en brouwerij Orval. Het interieur van het restaurant werd een fraaie en fantastische decoratie in subtiele tinten zoals chocoladebruin, oranje en goud, design-luminair , een salon met open haard …  Het restaurant kreeg het perfecte decor om te genieten van een intens gastronomisch moment.

Bar, salon, veranda of terras : de verschillende ruimtes  – waarvan enkele met open haard – bieden aan iedereen de mogelijkheid om zich thuis te voelen in dit restaurant, dat binnen tot 90 personen en buiten tot 50 personen kan verwelkomen. De « barruimte » mag zeker niet over het hoofd gezien worden : gedimde lichten, een zwarte piano, een open haard en loungezetels maken er een gedroomde plek voor een ontspannend glaasje net voor de maaltijd.

Restaurant Le Florentin wordt aangevuld door restaurant Ephémère ofte Chalet Florentin, een intens leuk oranjekleurig chalet met volhouten wanden, waar men op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond en op zondagmiddag terechtkan voor een raclette of een fondue bourguignonne.

Een aantal gerechten van de restaurantkaart worden trouwens bereid in een Josper charcoal oven, een tool die aldus chef Philippe Duret, de mogelijkheid biedt om de kwaliteit van het vlees te optimaliseren en het een overheerlijk parfum meegeeft. Naast der restaurantkaart, kunnen gasten eveneens een keuze maken uit een brasseriekaart waarop een aantal eenvoudigere suggesties en klassiekers worden aangeboden. Ook voor deze gerechten blijven de kwaliteitseisen gerespecteerd en de selectie van de ingrediënten gebeurt aldus Stépahnie Fontenoy met identieke bekommernis om de gasten een lekkere en kwalitatieve maaltijd aan te bieden.

Op vlak van gastronomie is de regio een absolute topper: het onweerstaanbare Orval bier en de gelijknamige kaas, de tartiflette, de pastij van Gaume, huisgemaakte chocolade,…De nabijheid van de Semois en het Epioux-woud bieden de mogelijkheid om voor de lunch of het avondmaal onvergetelijke wandelingen te maken.

Wij opteerden bij onze proeverij voor een panne cotta van rode biet met oude balsamico-azijn en rivierkreeftjes en gerookte forel en een terrine van wild en ganzenlever met uienkonfijt en peper als voorgerecht. Het hoofdgerecht werd een nootje van hertenkalf met Sauternes, pompoenpuree met gekonfijte citroen en een parmentier van hert met ganzenlever Grand Veneur, om af te sluiten met een crème brulée met Bourbonvanille en een geglaceerde nougat met gekonfijt fruit en frambozencoulis.

De leuke hapjes en hartverwarmend soepje bij het aperitief gaven alvast een heerlijk voorsmaakje van de kookkunst van chef Philppe Duret. Onze voorgerechten werden alvast een decoratieve voltreffer terwijl de smaakpapillen dartel spartelden voor de kraakverse ingrediënten en mooie evenwichtige smaakcombinaties. Zuur en zoet, zacht en pittig, zilt en kordaat, combinaties die kenmerkend waren voor beide voorgerechten.

Het nootje van hertenkalf, supermals en leuke rosé met unieke hints dankzij de Josper was succulent met mooi romig sausje dat in een apart potje werd geserveerd. Ook de parmentier van hert was verrukkelijk en rijk aan aroma’s met een zweem van geurige boschampignons. Ook hier diepe volronde smaakaccenten en leuke subtiele hints.

Onze afsluitende desserts beaamden op perfecte wijze de kookkunst van de chef die we in de andere bereidingen ontdekten. Alvast een overheerlijke maaltijd die een onweerstaanbare uitnodiging vormt om deze heerlijkheden in de Gaume spoedig opnieuw te (her)ontdekken.

Le Florentin –  58, Place Albert Ier – 6820 FLORENVILLE

TEL. + 32(0)61 31 11 23 – www.leflorentin.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

leuke smaakcombinaties

kraakverse ingrediënten

gezellig kader

subtiele en delicate hints

feest voor de smaakpapillen

Michelin:       genereuze Belgische en Franse keuken

mooi terras

traditionele brasseriekeuken

GaultMillau:  13/20 – 1 koksmuts

leuk parcours van chef en sommelier

gegrild vlees

Delta:             chef met adelbrieven

Franse keuken

gezellig stijlvol decor

verlokkelijke wijnkaart