Restaurant Ludwig – Kortenberg

De uitdaging die Ludwig Timmermans meer dan 10 jaar geleden aanging, om samen met echtgenote Chris Ryckmans, een stijlvol maar vooral aromarijk restaurant op te starten, werd ondertussen een creatief smaakparadijs. Chris en Ludwig bouwen in he tweede decennium van hun restaurant rustig verder volgens klassieke en traditionele methoden tot genot van de gasten, genieten van dagverse ingrediënten is en blijft hier inderdaad de absolute prioriteit.

Ludwig maakte indertijd eerder onverwacht de overstap naar de zuivere restauratie gemaakt. Hij was jarenlang verantwoordelijk voor de exploitatie van de Auberge de Strombeek, maar voelde zich op een bepaald ogenblik beknot in zijn inventieve creaties. Als oud-leerling van de hotelschool Koksijde beschikte hij oer voldoende culinaire background om een eigen zaak op te starten.

Restaurant Ludwig werd een cosy cosy zaak, sober en stijlvol met enkele elegante decoraties zonder overdaad. Gastvrouw Chris onthaalt de gasten met flair en schwung en weet hen met vrouwelijke fijngevoeligheid een rustig en figuurlijk intiem plekje aan te wijzen. De kookunit midden het restaurant maakt onbetwistbaar deel uit van de globale inrichting, alle tafeltjes rond deze unit geschaard, genieten van een ‘open’ keuken, is een facet dat én de intimiteit én de directe verbondenheid met de chef ten goede komt. Gasten waarderen deze opbouw met grote voldoening, ze staan immers ahw. letterlijk en figuurlijk zelf aan het fornuis om hun eigen gerechten te creëren. De dagverse ingrediënten zelf omvormen tot succulente bereidingen geeft hen absolute voldoening.

Restaurant Ludwig telt amper 16 zitplaatsen, een doelbewuste keuze omdat Ludwig nu zijn inventiviteit volledig kan laten openbloeien. Gasten voelen zich thuis in het cosy decor, genieten van een opmerkelijke privacy en kunnen volop van de uitgebreide en rijke Midden- Brabantse tafelen genieten. Vanuit deze opbouw serveert Ludwig naar hartenlust verrassende gerechten met smaakcombinaties die je smaakpapillen bestendig verwennen. De kaart werd met opzet beperkt gehouden, maar het aantal suggesties is des te uitgebreider. Het is de bedoeling om de suggesties af te stemmen op verse kwalitatieve producten en dagaankopen op de vroegmarkt.20180504_132701

Met dit ideeëngoed in het achterhoofd blijft de ‘vaste’ kaart beperkt tot een aantal traditionele en gewaardeerde bereidingen die rekening houden met hedendaagse trends en toch tegelijkertijd een Bourgondisch aureooltje omsluiten. Bij de voorgerechten zijn dit o.m. de St. Jakobsschelpen, scampi’s, ganzenlever, carpaccio en erg krokante kalfszwezeriken. Afhankelijk van de seizoen serveert Ludwig de entrecote als zijn uitgesproken paradepaardje, dit kan zowel een Ierse of Argentijnse entrecote zijn, maar Ludwig selecteert regelmatig ook een entrecote van het Wagyurund, bereiding die overduidelijk aanslaat. In het seizoen sieren ook diverse kreeftbereidingen de kaart, selecties waardoor Ludwig eveneens furore maakt. Ludwig wil op deze wijze voorkomen dat regelmatig terugkerende klanten al te snel op bepaalde schotels zouden vastgepind raken. Bovendien besteedt Ludwig ruime aandacht aan streekproducten en respecteert hij intens de seizoensgebonden ingrediënten. Dit facet maakt het mogelijk om creativiteit en inventiviteit te optimaliseren en bij diverse combinaties een sereen aureool van subtiele en delicate smaaktoetsen te realiseren.

Het terras is eveneens een rustbrenger van formaat, even cosy als het restaurant, ook hier draagt gastvrouw Chris er zorg voor dat de gasten optimaal worden verwend. Aandacht én voor de zonnekloppers die maximaal van elk sprietje zon willen profiteren, maar ook voor hen die in een schaduwrijke plek, lekker eten willen combineren met de gezonde buitenlucht. Het terras is tevens een complementaire aantrekkingspool voor diegenen die een snelle hap willen combineren met enige culinaire rijkdom.

Bij onze proeverij serveerde Ludwig, in afwachting van het voorgerecht, een eigen rillette creatie die met de warme toastjes, tot een delicatesse uitgroeide. Als voorgerecht een creatie van fijn gesnipperde Mechelse asperges met Schotse zalm en een tataki van rund van de Silsomhoeve, een Kortenbergse boerderij die bekendheid verwierf voor het kwalitatieve rund dat hier wordt gekweekt, met garnituur van leuke kruiden en truffels. Leuke en succulente bereidingen die de smaakpapillen uitermate wisten te bekoren.

Als hoofdgerecht een creatie van verse Noordzee kabeljauw met fijne, krokante groentjes en licht aangebakken aardappelschijfjes. Zeer lekker en boordevol smaak. Onze mooi geaderde rib eye agnus beef bleef leuk rosé en kreeg het gezelschap van Mechelse asperges, pittig witloofslaatje met tomaat en fijne uisnippers, evenals mooi krokante frietjes.

Ludwig zorgt ervoor dat de diepere smaakaccenten van dag tot dag verschillen door het gebruik van een subtiel kruidenassortiment dat figuurlijk zijn kokshumeur van de dag en de inventiviteit van het moment weerspiegelt.

Restaurant Ludwig – Hofstraat 76 – 3070 Kortenberg – Tel 02-306 82 81

Open op woensdag-, donderdag- en vrijdag- en zondagmiddag vanaf 12 uur, en op woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond vanaf 18u30. Reserveren is een absolute aanrader.

Culinaire commentaren:

Tasted: 3 minutes

rijkelijke creativiteit –   superverse kwalitatieve producten

delicate smaaktoetsen –   elegant onthaal