Restaurant Ludwig – Kortenberg

Het is ondertussen nagenoeg 15 jaar geleden dat Ludwig Timmermans samen met echtgenote Chris Ryckmans, de uitdaging aanging om in een burgerwoning in Kortenberg een stijlvol maar vooral aromarijk restaurant op te starten. Een concept dat ondertussen tot en gewaardeerd en creatief smaakparadijs is uitgegroeid. Ondanks de moeilijkheden die de coronacrisis met zich bracht, bouwen Chris en Ludwig rustig verder aan hun restaurant. Ludwig blijft zonder discussie trouw aan de klassieke en traditionele methoden tot genot van de gasten. Meer dan ooit vormen dagverse ingrediënten de rode draad in het keukengebeuren. .

Ludwig maakte indertijd eerder onverwacht de overstap naar de zuivere restauratie. Hij was jarenlang verantwoordelijk voor de exploitatie van de Auberge de Strombeek, maar voelde zich op een bepaald ogenblik beknot in zijn inventieve creaties. Als oud-leerling van de hotelschool Koksijde beschikte hij over voldoende culinaire background om een eigen zaak op te starten.

Restaurant Ludwig werd een cosy zaak, sober en stijlvol met enkele elegante decoraties zonder overdaad. Gastvrouw Chris onthaalt de gasten met flair en schwung en weet hen met vrouwelijke fijngevoeligheid een rustig en figuurlijk intiem plekje aan te wijzen. De kookunit midden het restaurant maakt onbetwistbaar deel uit van de globale inrichting, alle tafeltjes rond deze unit geschaard, genieten van een ‘open’ keuken, is een facet dat én de intimiteit én de directe verbondenheid met de chef ten goede komt. Gasten waarderen deze opbouw met grote voldoening, ze staan immers ahw. letterlijk en figuurlijk zelf aan het fornuis om hun eigen gerechten te creëren. Dat dagverse ingrediënten worden omgevormd tot succulente creaties bezorgt de gasten een absolute voldoening.

Restaurant Ludwig telt amper 16 zitplaatsen, een doelbewuste keuze omdat Ludwig nu zijn inventiviteit volledig kan laten openbloeien. Door van bij de opstart jaren geleden elke gast ruimte en privacy te gunnen moesten bij de toepassing van de covid-regels amper plaatsen sneuvelen. Gasten voelen zich absoluut thuis in dit decor met een opmerkelijke privacy en kunnen volop van de uitgebreide en rijke Midden- Brabantse tafelen genieten. Vanuit deze opbouw serveert Ludwig naar hartenlust verrassende gerechten met smaakcombinaties die je smaakpapillen bestendig verwennen. De kaart werd met opzet beperkt gehouden, maar het aantal suggesties is des te uitgebreider. Het is de bedoeling om de suggesties af te stemmen op verse kwalitatieve producten en dagaankopen op de vroegmarkt.

Met dit ideeëngoed in het achterhoofd blijft de ‘vaste’ kaart beperkt tot een aantal traditionele en gewaardeerde bereidingen die rekening houden met hedendaagse trends en toch tegelijkertijd een Bourgondisch aureooltje omsluiten. Bij de voorgerechten zijn dit o.m. de St. Jakobsschelpen, scampi’s, ganzenlever, carpaccio en erg krokante kalfszwezeriken. Afhankelijk van de seizoenen serveert Ludwig de entrecote als zijn uitgesproken paradepaardje, dit kan zowel een Ierse of Argentijnse entrecote zijn, maar Ludwig selecteert regelmatig ook een entrecote van het Wagyurund, bereiding die overduidelijk aanslaat. In het seizoen sieren ook diverse kreeftbereidingen de kaart, selecties waardoor Ludwig eveneens furore maakt. Ludwig wil op deze wijze voorkomen dat regelmatig terugkerende klanten al te snel op bepaalde schotels zouden vastgepind raken. Bovendien besteedt Ludwig ruime aandacht aan streekproducten en respecteert hij intens de seizoensgebonden ingrediënten. Dit facet maakt het mogelijk om creativiteit en inventiviteit te optimaliseren en bij diverse combinaties een sereen aureool van subtiele en delicate smaaktoetsen te realiseren.

Het terras is eveneens een rustbrenger van formaat, even cosy als het restaurant, ook hier draagt gastvrouw Chris er zorg voor dat de gasten optimaal worden verwend. Aandacht én voor de zonnekloppers die maximaal van elk sprietje zon willen profiteren, maar ook voor hen die in een schaduwrijke plek, lekker eten willen combineren met de gezonde buitenlucht. Het terras is tevens een complementaire aantrekkingspool voor diegenen die een snelle hap willen combineren met enige culinaire rijkdom. Momenteel wordt aan enkele opties gedokterd om het terras ook tijdens de herfst permanent in het restaurantgebeuren te integreren.

Bij onze proeverij serveerde Ludwig, in afwachting van het voorgerecht, een eigen rillette creatie van kip en warme toastjes. Als voorgerecht opteerden we enerzijds voor een huisgemaakte ravioli met kreeft en tomatensaus gemaakt van echte boerentomaten van nonkel Dré. Geen aangestookte tomaten maar enkel rijping door zonlicht geeft de vruchten een uitzonderlijk en intens smaakgevoel. Ook de huisgemaakte ravioli met truffel kon onze smaakpapillen bekoren.

Het hoofdgerecht werd een op lage temperatuur gegaarde duif met garnituur van buikspek en fijne groenten, samen met heerlijk krokant gebakken aardappelsnippers. Wijzelf kozen voor Ludwigs’ kalfszwezerikken, een van zijn onbetwistbare toppers en klassiekers. Mooi krokant gebakken, heerlijk maar beheerst sausje, subtiele groentehints en handgesneden goudgele frietjes transformeert deze creatie telkens opnieuw tot een absolute en bekoorlijke smaakbom.

Ludwig zorgt ervoor dat de diepere smaakaccenten van dag tot dag verschillen door het gebruik van een subtiel kruidenassortiment dat figuurlijk zijn kokshumeur van de dag en de inventiviteit van het moment weerspiegelt.

Restaurant Ludwig – Hofstraat 76 – 3070 Kortenberg – Tel 02-306 82 81

Open op vrijdagmiddag vanaf 12 uur, en op dinsdag-, woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond vanaf 18u30. Reserveren is een absolute aanrader.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 3 minutes

rijkelijke creativiteit

superverse kwalitatieve producten

delicate smaaktoetsen

elegant onthaal