Restaurant Rooden Scilt Erps Kwerps: culinaire brasserie

De covid-19 pandemie zorgde in het horeca-segment voor een maandenlange stopzetting van de bedrijvigheid. Voor een miniem deeltje kon de schade worden opgevangen door een take-away formule die eigenlijk net voldoende was om potten en pannen niet te laten roesten.

Voor meerdere chefs ook de gelegenheid om over de toekomst van hun restaurant en eventuele aangepaste/vernieuwde formules na te denken. Topchef Hans Jurgen Porteman, Rooden Scilt, wou de opgebouwde waardering van klanten niet zien wegsmelten en kwam na heel wat denk- en cijferwerk tot de conclusie dat zijn restaurant bij de heropening, de gekende culinaire rijkdom op basis van kwalitatieve en dagverse producten, nog steeds als sterke basis kon waarmaken.

Hoogstaande gastronomische en culinaire bereidingen aan een betaalbare prijs zijn haalbaar in uiteenlopende formules. Vandaar de idee om restaurant Rooden Scilt tot een culinaire brasserie uit te bouwen.

Kwaliteit, dagverse ingrediënten en verruimd aanbod worden de nieuwe troeven. Een ruimer aanbod betekent aldus Hans ook heel wat meer werk in de keuken, wat de uitbreiding met een extra chef betekent. Een gedurfde oplossing die meteen ook prioriteiten stelt aangezien de basisformule inhoudt dat de ‘nieuwkomer’ iemand moet zijn met ervaring die zelfstandig de culinaire waarden hoog kan houden.

In de persoon van Ludo Lanssens (foto) vond Jurgen de gedroomde topchef. Ludo is net als Jurgen een oud-leerling van hotelschool Ter Duinen in Koksijde en kan een uitmuntende adelbrief voorleggen. Na zijn opleiding kwam hij terecht in de sterrenkeuken van Pierre Fonteyne. Na enkele jaren maakte hij de overstap naar Comme chez Soi van Pierre Wijnants. Ook hier was hij jarenlang 2de chef bij een gastronomische grootmeester. De overstap naar L’Ecailler du Palais Royal was voor Ludo als Westvlaming een buitenkans om met de rijkdom van de Noordzee en andere vis-en schaaldieren aan de slag te gaan. Een extraatje dat hem uiteindelijk in de keuken van Jean Pierre Bruneau deed belanden. Een perfecte staat van dienst dus uitsluitend in 2- en 3 sterrenrestaurants opgedaan, die de culinaire ambitie van restaurant Rooden Scilt zeker moet verrijken.

De verklaring waarom deze schipper naast de sterrenchef nooit een eigen restaurant opstartte is zijn familiale gebondenheid die hem tijdens zijn vrije dagen, de kans bood om volop van zijn gezin te genieten.

Restaurant Rooden Scilt wil bij de heropening van de horeca alvast zijn klanten verder verwennen met een verruimd assortiment culinaire bereidingen waarbij kwaliteit, lokale ingrediënten en dagverse producten de rode draad vormen, dit alles aldus Hans zonder enige sterrenallures te ambiëren. Welke lekkernijen we mogen verwachten wou topchef Hans nog niet kwijt. Ongetwijfeld zullen beide Westvlamingen hun voorliefde voor de Noordzeeproducten in een aantal creaties verwerken. Een uitdaging die ons meer dan ooit naar de heropening van de restaurants doet uitkijken.

Restaurant Rooden Scilt opent alleszins zijn terras op 8 mei evenwel onder de strikte voorwaarde dat de weersomstandigheden dit toelaten. Naast een specifieke terraskaart en tal van suggesties voor de kinderen, komt er eveneens een ‘Pierrots’ keuzemenu met verwijzing naar Pierrot Fonteyne, voorzitter van de Belgische meesterkoks. Dit 3-gangenmenu, 39€ per persoon, biedt 4 keuzemogelijkheden bij het voorgerecht met een brandade van bintjes met kabeljauw, streekasperges en bouquetgarnaal als blikvanger, 3 keuzes bij het hoofdgerecht met als topper een rundsfilet mignon Café de Paris met fruitpepper, knolgroente, latuwsla en frietjes, en 2 dessertmogelijkheden.

Ook Crèmerie Régine heropent tijdens de zomermaanden de deuren. Vers gedraaid roomijs in een hoorntje potje is beschikbaar vanaf 14uur zodat iedereen van deze zalige zoetigheid kan genieten op het gezellige dorpsplein van Erps. Op zaterdag en zondag kan men, eveneens tijdens de zomermaanden, bovendien op het terras van het restaurant van 15u30 tot 18 uur genieten van een ‘coupke’ of verse pannenkoeken.

Restaurant Rooden Scilt – Dorpsplein 7 – 3071 Erps-Kwerps (Kortenberg)

Openingsuren: donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 14u30 en van 18 tot 21u30, het terras is evenzeer geopend op zondag van 12 tot 14u30.

Tel 02-7599444 – www.roodenscilt.be