Saffraan Patr’Ann – Profondeville

In de loop van 2010 raakte Patrick Rolain op onverklaarbare wijze in de ban van de saffraan, een product dat meermaals als het rode goud wordt omschreven. In mei 2011 besliste hij een totale wijziging in zijn beroepscarrière in te bouwen.

Na zijn studies vervoegde Patrick in 1985 de familiale onderneming van centrale verwarming die reeds 3 generaties bestond, onderneming waarin hij 26 jaar aan de slag zou gaan en het tot bedrijfsleider schopte. Saffraan was evenwel zijn nieuwe passie, waarvoor hij zich volledig wou inzetten.

Saffraan is oorspronkelijk afkomstig uir Iran waar de teelt reeds in 3000 voor Christus wordt weergevonden. Via de Romeinen belandde ze ergens in Frankrijk met de saffranerie Saint Blaise in Limousin als bekendste regio.

Na diverse opzoekingen kwam Patrick terecht bij Safran Font Saint Blaise in Limousin maar ook bij Safran de Catchia in Haspengouw, de eerste saffranerie die door het Waals gewest als dusdanig was erkend. Een vormingscursus werd succesvol afgerond zodat hij als zelfstandig teler aan de slag kon. Ook zijn echtgenote Anne raakte ondertussen in de ban van dit edel product en steekt hem na haar dagtaak geregeld een handje toe.

Een onderdeel van de vormingscursus was het planten van nieuwe bollen die volgens de strikte richtlijnen moesten worden onderhouden. Juli 2011 was de start voor Patrick die in eigen tuin zowat 2000 bollen plantte.  Belangstellend werd naar het resultaat uitgekeken en de eerste oogst kon in oktober 2011 worden binnengehaald waarna het precisiewerk van drogen en conditioneren in het atelier startte. Ondertussen werd de exploitatie gestadig uitgebreid. Dit jaar werden maar liefst 67.000 bollen geplant en de oogst startte op 19 september, ruim 2 weken vroeger dan normaal.

Saffraan telen is aldus Patrick een precisie- en titanenwerk. Per uur kunnen maximaal 1500 bloemetjes worden geoogst die binnen een tijdspanne van enkele uren moeten verwerkt om geur en aroma te behouden. Een geoefende ontzader kan tot 450 bloempjes per uur verwerken zodat je met meerdere personen aan de slag moet. Zijn oogst duurt maximaal 8 weken gezien niet alle bollen op het zelfde ogenblik bloem dragen.

Saffraan is op het eerste zicht een aanlokkelijk product gezien men voor 1 kilo saffraan maar liefst 34.000€ neertelt. De productie neemt echter zo geen vaart vermits hij per jaar enkele honderden gram saffraan kan produceren. Productie die per gram aan toprestaurants en particulieren wordt verkocht mede door het feit dat men met een minimale hoeveelheid voldoende smaak en aroma aan zijn bereidingen kan meegeven.

Los van de saffraan productie zorgt Patrick ook voor enkele andere tuinproducten voor een leuk assortiment dat meer en meer belangstelling krijgt. Hij wil de komende jaren dan ook enkele 10.000-en extra bollen planten om aan de groeiende vraag te voldoen. Belangstellende kunnen hem voor een bezoek aan de saffranerie Patr’Ann steeds contacteren;

Le Safran de Patr’Ann – Profondeville – www.lesafrandepatrann.com