Savoie wijnen 2/ Hors Piste 2019 & Roussette de Savoie

Hors Piste 2019 – AOP Vin de Savoie

Domaine Fabien Trosset – Arbin Mondeuse

Domein van 23 hectare, gelegen in het hart van de Combe de Savoie. Bodem klei en kalksteen en rode klei. In dit domein worden de druivenrassen Altesse, Roussanne, Mondeuse en Jacquère geteeld.

Hors Piste is een 100% Mondeuse wijn, de leeftijd van de wijnstokken bedraagt 30 jaar en de opbrengst beloopt 45 hl/ha

Bij de vinificatie wordt 50% hele trossen gebruikt, terwijl de overige 50% ontsteelde trossen zijn. De voorgisting neemt 75 uur in beslag waarna de sappen gedurende 12 dagen in maceratie gaan. De rijping en veroudering van de wijn vindt voor 100% plaats in het regionaal typische betonnen ei, dat doet terugdenken aan de allervroegste wijnproductie in amforen. Productie 15000 flessen.

Op de proeftafel.

In het glas een mooie en stevige donkerrode kleur. In de neus een aantrekkelijk en expressief boeket met tonen van zwart fruit, zoethout, subtiele toetsen van koffie en zwarte peper. In de mond volronde aanzet met aangename aromatische complexiteit met een minerale subtiliteit die de wijn een eigen persoonlijkheid en karakter geeft. De evenwichtige tannines zijn fijn en zijdeachtig.

Een mooie en krachtige Vin de Savoie die een perfecte compagnon is bij een mooi stuk rundvlees dat op de barbecue wordt gegrild, een leuke zomerse verrassing hoewel hij evenzeer past bij andere stevige vleesgerechten en zelfs wild. Alc vol 12%

In België beschikbaar bij Terre et Vin in Maransart (Lasne) Prijs 14.50€

 

Roussette van Savoie

Het domein Depasquier wordt momenteel geleid door de 5de generatie wijnbouwers die nog steeds gedreven en passioneel hun terroirs bewerken. David krijgt hierbij de steun van zijn zuster Veronique. De wijn van Domein Depasquier, geteeld op hellingen zuidwest gericht op een ondergrond van klei en kalksteen, het terroir op de hellingen van Charvaz is uitzonderlijk rijk. De leeftijd van de wijnstokken is gemiddeld 45 jaar met een opbrengst van 55hl/ha. De wijngaarden genieten door de nabijheid van het meer van Bourget van een gematigd microklimaat en perfecte rijpingscondities.

Roussette de Savoie is een 100% Altesse wijn van 100% manueel geoogste druiven die reeds op het perceel een eerste selectie ondergaan.

De vinificatie gebeurt met hele trossen die aan de pers in de chai worden aangevoerd in kleine bakken waardoor men het barsten van de bessen voorkomt. Na de pneumatische persing, volgt een alcoholische gisting in kuipen met inheemse gisten, bezinken, rijping op fijne droesem in kuipen 11 maanden, zachte filtratie, botteling op het landgoed begin september en release het volgende jaar .

Op de proeftafel:

Roussette de Savoie – 12.5 % alc vol

In het glas een mooie gouden kleur. In de neus complexe aroma’s van kweepeer, amandel, bijenwas en leuke hints en geuren van witte bloemen. In de mond fris maar tegelijk complex en toch zeer elegant. Blijft ook hier mooi fruitig en aangenaam. Best serveren bij 10 à 12°C. Behoudt zijn complexiteit en elegantie gedurende 5 à 7 jaar. Typisch voor deze wijn is het ‘rustiek’ karakter’ waarvoor het wijnhuis bekend staat.

Best een mooie en gezellige tafelwijn die zich uitstekend profileert bij diverse visgerechten, rauwkost met mousselinesausjes, maar ook bij lentegroenten zoals asperges. Verrassend aangenaam en gezellig bij kaasschotels.

Verkrijgbaar in België bij invoerder Terrovin in Antwerpen.