Savoiewijnen 9-slot – Cave de Chautagne- Le Vigneron Savoyard

De Vigneron Savoyard is een wijncoöperatie met een familiaal karakter die sinds 1952 bestaat. Het telt 60 leden uit Chautagne en Apremont die gepassioneerd zijn door wijn. Dankzij haar knowhow en haar innoverende kant, produceert zij een breed gamma kwaliteitswijnen uit de Savoie (rood, wit, rosé, mousserend) en druivensap. Hun producten worden verkocht via wijnhandelaars maar ook in het korte circuit via de Caveau en Chautagne, in Ruffieux.

In 2016 was een verstandshuwelijk nodig: de coöperatieve kelder van Chautagne en de coöperatieve kelder van Apremont fuseerden tot Le Vigneron Savoyard. Een belangrijke investering maakt de renovatie van de wijnmakerij en de installatie van een nieuwe bottellijn mogelijk. Deze nieuwe structuur telt meer dan 60 leden, cultiveert 170 hectare wijngaarden en produceert ze elk jaar ongeveer tienduizend hectoliter wijn.

Mondeuse cave de Chatagne

Druivensoort : 100% Mondeuse

Terroir : Uitsluitend afkomstig van de hellingen van de Chautagne, op mollasische zandsteen en kalksteenmorene. Gemiddelde leeftijd van de wijngaard 30 jaar met een rendement van 55 HL/ha

Vinificatie : Manuele en machinale oogst, 100% ontsteeld, maceratie met schilcontact bij 30° maximum gedurende 2 weken met dagelijks overpompen, geen sulfieten, delestages, MLF onder marc. Rijping op droesem in roestvrijstalen tanks gedurende 6 maanden. Late sulfatering, na MLF.

Analytische gegevens : 12% alc vol – restsuikers <1 g.L – Totaal zuurgehalte 3,34 g.L H2SO4 – Totaal SO2 60 mg.L – Vluchtige zuren 0,62 g/L H2SO4

Jaarlijkse productie : 20.000 flessen – Publieksprijs : 5,90€ ttc ex kelder

Cuvée Exception vintage 2018

Druivensoort : 100% Altesse

De wijngaarden van de Vigneron Savoyard voor deze Cuvée exception liggen uitsluitend op de hellingen van de Chautagne, op een toch wel vruchtbare ondergrond van mollasische zandsteen en kalksteenmorene.

De gemiddelde leeftijd van de wijngaard bedraagt 25 jaar en er wordt een rendement van 62 HL/ha opgetekend. Afhankelijk van de precieze ligging van elk perceel vindt er deels een manuele oogst plaats, terwijl andere percelen machinaal worden geoogst.

Vinificatie : Bij aankomst in de chai ondergaan de trossen een manuele controle, een pneumatische persing, bezinking bij 50 NTU. De gisting van de sappen gebeurt in roestvrijstalen tanks bij 14-16°C gedurende 3 tot 4 weken zonder toevoeging van sulfiet, de malolactische gisting wordt niet nagestreefd. De sappen krijgen nadien een rijping op droesem mee gedurende 3 maanden voorgaand aan de botteling die in het voorjaar plaatsvindt.

Analytische gegevens : alc vol 12,5% – restsuikers 2,80 g/L – totaal zuurgehalte 3,4 g.L H2SO4 – Totaal SO2 60mg.L – Vluchtige zuren 0,20 g/L – aanwezigheid van azijnzuur.

Invoerder Maag vins sprl, cavistes