Spaanse rosé wijnen

Bij rosé denken we meestal meteen aan Frankrijk. De groeiende populariteit van de roséwijnen heeft andere wijnlanden ertoe aangezet om ook roséwijnen, meer dan eens van prima kwaliteit, aan te maken.

Spanje is een van de bestsellers en lanceerde de ‘rosados’. Deze zijn heel divers in smaak en kleur en prima geschikt om bij een heerlijke maaltijd te schenken, bijvoorbeeld bij een heerlijke pasta. De belangrijkste druivensoorten voor Spaanse rosé zijn Tempranillo, Syrah en Garnacha, ook de Cabernet Sauvignon en zelfs de Petit Verdot wordt in bepaalde assemblage gebruikt, afkomstig van wijngaarden rondom de Ebro. Dit zijn de wijnregio’s Rioja, Navarra en Aragon, hoewel ook in Catalunya en La Mancha rosados worden gebotteld. Typisch voor de Spaanse rosé wijnen is het feit dat ze vaak iets donkerder zijn van kleur, anderzijds is er een mooie fruitigheid met hints van framboos, aardbei en rode bessen.

Op onze proeftafel een selectie ‘rosados’ van het wijnhuis Sacacorchos met winkels in Kortenberg en Waregem dat meer dan 25 jaar ervaring heeft met de import van Spaanse wijnen en vooral kwalitatieve wijnen aanbiedt.

Ochoa Calendas Rosado Garnacha

Assemblage 70% Garnacha, 30% Tempranillo.

Vinificatie: de druiven worden onmiddellijk na hun oogst lichtjes gekneusd en opgevangen in een temperatuur gecontroleerd inox vat waar de druiven een pelweking, maceratie, ondergaan van enkele uren. Daarna word enkel de lekwijn opgevangen (sangrado-methode) en vergist op lage temperatuur in inox vaten.

In het glas , heldere, medium rozerode kleur. Medium intense neus met fruitaroma’s van rode en zwarte bessen, hints van lavendel en viooltjes. In de mond een droge frisfruitige aanzet met aangename zuurtjes en heel weinig restsuiker. Te serveren 8 à 10° C.

Culinaire associaties: tapas, charcuterie, rijstgerechten, kortom, een allround rosé voor dagelijks gebruik. Een perfecte wijn om nu te drinken.

www.sacacorchos.be – Prijs 7.65€

La Legua 7L- Rosado de Una Noche

Assemblage: 85% Tempranillo, 10% Garnacha, 5% Cabernet Sauvignon.

Vinificatie: na een zachte kneuzing ondergaan de druiven een koude schilwerking gedurende één nacht “ de une noche” om de aroma’s te maximaliseren. Enkel de lekwijn ( saignée-methode) wordt gebruikt en op inox tanks verder vergist onder temperatuurcontrole.

In het glas heldere lichtroze kleur. Zeer fruitige neus met aroma’s van aardbei, framboos en rode bessen. Toetsen van zure snoepjes en rozenblaadjes. In de mond een frisse en fruitige aanzet, een mooie, lange en fruitige afdronk met gezellig frisse zuren. Serveertemperatuur: 8°C

Pairing: Ideaal als aperitief, compagnon bij lichte maaltijden, slaatjes, past bij geitenkaas, groenten, rijstschotel en pasta’s.

www.sacacorchos.be – Prijs 9.46€

Alma de Tobia Rosado Unico FEB

Assemblage 81% Tempranillo en 19% Maturana tinta.

Vinificatie: druiven komen van drie verschillende wijngaarden en worden volledig afzonderlijk gevinifieerd. Na selectie van de beste druiven, ondergaan ze eerst een maceratie met de pelletjes van 48 uur (intense kleur). Enkel de lekwijn wordt gerecupereerd voor deze wijn die vervolgens vergist wordt op nieuwe Alier (Franse) eiken vaten met een fijne korrel, gevolgd door een verdere rijping op deze vaten gedurende 5 maand met regelmatige battonage. Slechts daarna wordt de wijn geassembleerd, in totaal worden slechts 15 barriques geproduceerd.

Helder kersenrood, uitzonderlijk intens voor een rosé Complexe en krachtige neus met vers rood fruit, aardbei, framboos, rode bessen, Bloemige toetsen, aromatische kruiden (munt, eucalyptus), specerijen tegen een achtergrond van getoaste aroma’s (koffie).

Ronde fruitige aanzet in de mond met veel rood fruit en specerijen, gevolgd door een elegante aciditeit eindigend met verfijnd bittertje (van het nieuwe vat) en lange afdronk. Niet kouder serveren dan 10° C. Culinaire associaties: gevogelte, wit vlees, carpaccio; vitello tonato.

Deze wijn is klaar voor consumptie, maar nog rustig een viertal jaar worden bewaard.

www.sacacorchos.be – Prijs 17.90€