Streekproduct 2019: Lokerse paardenworst

De Lokerse paardenworst is “Het Streekproduct 2019”. Deze lekkernij, gekend in Lokeren en vér daarbuiten, is de winnaar van de wedstrijd die Het Laatste Nieuws organiseerde in samenwerking met VLAM.

Wekenlang waren de Vlaamse traditionele streekproducten prominent aanwezig in alle edities van Het Laatste Nieuws. Samen met VLAM had de krant immers een wedstrijd op het getouw gezet om de Vlaamse streekproducten te doen schitteren en het label STREEKPRODUCT.be beter bekend te maken bij het publiek.

De regioreporters trokken eropuit om de pareltjes uit hun streek voor te stellen aan hun lezers Dat leverde zeer mooie reportages op gedurende meerdere weken. Al onze tradities kwamen aan bod: van gebak, mosterd, vele vleeswaren tot en met een likeurtje.

De lezers van Het Laatste Nieuws konden stemmen op het favoriete streekproduct uit hun regio. Dat leverde de volgende 16 laureaten-streekproducten op: Waterkers uit Haspengouw – Belgische elixir – Grijze frut – Kontichse specfour – Kempense zwarte pensen – Cervela – Aarschots gebak – Zwarte pensen uit het Halse – Vlaamse schapenplattekaas – Lokerse Paardenworsten – Kaantjesworst uit het Meetjesland – Kalfskoek – Vlaamse ovengebakken hesp – Koffie uit de Leiestreek – Smout en Kaantjes uit de Westhoek – Torhoutse Mosterd.

Welk van deze 16 Vlaamse streekproducten kan de Vlaming het meest bekoren en verdient de titel “Het Streekproduct 2019”. ‘De krant rolde het finalespel uit en van 18 tot 26 september konden de krantenlezers stemmen op één van de laureaten.

And the winner is….

Uit al deze bekende lekkernijen werden de Lokerse paardenworsten finaal aangeduid als winnaar. En dat zeker niet ten onrechte! Lokerse paardenworsten zijn zeer goed ingeburgerd, in Lokeren zelf maar ook (ver) daarbuiten gekend. De stad Lokeren en maar liefst 10 beenhouwers die de worsten produceren en mee promoten zijn vaandeldragers van dit topproduct.

De wedstrijd van Het Laatste Nieuws was een schot in de roos volgens Jo Van Caenegem, projectverantwoordelijke streekproducten bij VLAM. “We hebben zeer veel free publicity gekregen voor onze Vlaamse traditionele streekproducten en de producenten ervaarden een toegenomen vraag naar hun producten. We kregen zeer veel positieve reacties van hen.’

De stad Lokeren en de 10 beenhouwers ontvingen een emaillen gevelplaat met het logo STREEKPRODUCT.be.