Teddington, het speelveld na La Ligne Rouge?

Teddington, het speelveld na la Ligne Rouge?

 

Olivier en Catherine Lust, eigenaars van la Ligne Rouge in Lasne, hebben “Teddington” geopend, een nieuw gastronomisch adresje in de voormalige drukkerij van Ukkel. Deze plek wordt gekenmerkt door een unieke sfeer die oude stenen, een industrieel verleden en de warmte van hout combineert. Brasseriegerechten zonder poespas, bordjes om te delen, ter plaatse gebrouwen bieren en andere delicatessen die van de grill komen kunnen hier onder vrienden en … hockeyliefhebbers worden gesmaakt. Een deel van het erfgoed uit het verleden blijft echter wel bewaard in deze unieke omgeving: de biertanks die de vorige eigenaar heeft achtergelaten en de prachtige grill die de chef duidelijk heeft geïnspireerd.

Olivier en Catherine Lust, aan wie we al de prachtige transformatie van Kaiyou naar la Ligne Rouge in Lasne te danken hebben, dopen nu ook dit nieuwe adresje om. Door dit restaurant “Teddington” te noemen, wijden zij de plaats aan bistronomie, maar ook aan hockey. De naam doet denken aan de Engelse stad waar de fundamenten en de eerste regels van wat een van de meest populaire sporten ter wereld zou worden, werden geschreven, namelijk hockey. Met 4 koninklijke hockeyclubs op het grondgebied van Ukkel alleen al zijn er ongetwijfeld ook liefhebbers van deze sport. Naast de naam wordt de sfeer van de oude drukkerij, die in stand wordt gehouden door de combinatie van hout, metaal en oude bakstenen, versterkt met zwart-wit foto’s van de belangrijkste spelers van het nationale hockeyteam, die op een originele manier zijn gefotografeerd. Een knipoog naar Olivier, die zelf meer dan 40 jaar hockey heeft gespeeld. De grote centrale bar zal bovendien nog wat meer van de gezelligheid van een sportclub toevoegen aan de sfeer die hier de boventoon zal voeren.

In de keuken staat het menu op naam van Benjamin Laborie, chef-kok van la Ligne Rouge, die hier enkele gerechten heeft bedacht die doen terugdenken aan het parcours van zijn carrière en die hier beter passen dan in het sterrenrestaurant in Lasne. Zo vinden we bij de gerechten om te delen de eieren met mayo, een uiensoep als eerbetoon aan zijn in de Haute Savoie geboren vader of Baskische calamares waarvoor hij het recept van de moeder van een van zijn vroegere Baskische vriendinnen toen hij bij Michel Guérard werkte, heeft bewaard. Deze ogenschijnlijke eenvoud sluit een veeleisend aankoopbeleid voor basisproducten niet uit: Aubrac-vlees, Baskische vleeswaren en verse sardines zullen zeker op het menu staan.

Een ander plezier voor de chef: het eren van de fantastische grill die hier niet enkel als decoratie zal dienen. Pluimvee, eenden en, in het seizoen, ander gevederd wild zullen hier naast elkaar liggen, tenzij, enkel na reservatie, een grotere tafel een groot stuk vlees aan het spit vraagt. Een manier om op een ontspannen en no-nonsense manier te koken en te roosteren. De dagelijkse leiding van de fornuizen werd aanvankelijk toevertrouwd aan Giovanni Coniglio, die gekend is van mooie adresjes in Waals-Brabant en in Châtelain. Giovanni heeft evenwel enkele weken na de opening de zaak onverwacht vaarwel gezegd zodat in allerijl een nieuwe chef moest worden gezocht. Na enig zoekwerk kwam men terecht bij Alfonso Videira, actief in de keuken van sterrenrestaurant The Jane in Antwerpen.

Alfonso is van Angolese origine, hij kwam op jonge leeftijd in België terecht, na zijn studies trok hij op ontdekkingstocht en kwam in England toevallig met de horeca in aanraking, ervaring die zorgde voor een sluimerende belangstelling. Na zijn terugkeer in België, volgde hij enkele horeca-opleidingen om uiteindelijk in The Jane en nu dus in Teddington aan het fornuis te staan. Alfonso kijkt belangstellend uit naar de nieuwe kaart die hij samen met Benjamin Laborie wil opbouwen en hoopt een aantal eigen creaties te kunnen realiseren. In de zaal zwaait Sandrine Cuzon de plak. Zij draaide al mee in de teams van Lola, Jules et Charles en Confesse voordat zij zich kort bij de Lidvine groep voegde.

Bij onze proeverij kozen we als voorgerecht voor sint-jacobsvruchten en een tartaar van rode tonijn. De gekookte sint-jacobsvruchten zwommen in een runderbouillon en werden iets té voorzichtig geparfumeerd met citronelle en kruiden. De tartaar kreeg enkele pittige accenten door de kaas en sesam en werd afgedekt met een fijn laagje witte rijst, geserveerd in een kommetje kon ook een kruidig sausje worden toegevoegd.

Het hoofdgerecht werd kabeljauw en een entrecote. De kabeljauw rustte op een romige puree van pompoen en kreeg enkele toetsen van gember, groene citroen en girolles. De entrecote, mooi gegrild, leuk rosé en heerlijk mals, genoot van een winters groentegarnituur, romige pepersaus en Amerikaanse frites. Ter ondersteuning opteerden we voor een Château Cambon la Pelouse; Haut-Médoc 2016.

Teddington – Sint-Jobsesteenweg 666 – 1180 Ukkel – tel 02 372 28 04.

Geopend voor lunch en diner van dinsdag tot en met zaterdag.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 1 minute

Sfeervol brasserie decor met mix van fauteuils, gewone en hoge tafels

Verzorgde en leuke kaart

Attente bediening

Personeel doet uiterste best om Nederlands te praten!