Tenshi Docks: sushis, noodles and wok – Brussel

Het is voor niemand nog een geheim : de Japanse keuken is hip! Zelfs de grootste sterrenchefs maken meer en meer gebruik van ingrediënten en technieken uit het land van de rijzende zon. Ook hoeven we maar naar het succes van sushi in de supermarkt te kijken om de omvang te begrijpen die deze culinaire tsunami met zich meebrengt. Respect voor het product ligt aan de basis van het succesconcept Tenshi.

Tenshi betekent ‘engel’ in het Japans. Een naam die goed gekozen is voor een zaak die vandaag een hoge vlucht neemt, een succesvol concept dat niet alleen smakelijk is maar ook super sympathiek en toegankelijk. Tenshi ontstond uit een partnership tussen de jonge en getalenteerde Chinese kok Ben Zheng en Michel De Bloos, de man achter de meerdere Thai Café-restaurants, en heeft als ondertitel ‘Sushi, noodles and wok’.

Het idee achter dit concept is een combinatie van het klassieke Japanse culinaire aanbod met toetsen uit andere Aziatische keukens, zowel Thaise, Chinese als Vietnamese, in een kader dat comfortabel en elegant is, licht exotisch door de Japanse accenten maar zonder dat het cliché wordt.

Tenshi ontstond enkele jaren terug inUkkel en kreeg nadien een 2de exploitatie in Stokkel (Sint Pieters Woluwe). De opening van The Docks, het nieuwe Brusselse shoppingcenter aan de Labertmonlaan, was een uitgelezen gelegenheid om ook hier een exploitatie in te planten.

Om het concept beter de begrijpen hoeven we alleen maar de kaart te bekijken. Deze start heel eenvoudig met een reeks kleine starters en salades, waaronder de traditionele ‘miso’ of typische Japanse soep, ‘gyoza’ of gebakken Japanse ravioli, maar ook ‘yakitori’ of kleine spiesjes. Eveneens ‘yamakurage’ vinden we er, gemarineerde berggroenten, en ‘goma wakame’, een salade op basis van algen.

Tegelijk zien we er Chinese specialiteiten als ‘yu juan’ of rolletjes met vis en groente, ‘saomai’ of gestoomde deegpakketjes, maar ook Vietnamese delicatessen zoals ‘banh cuon’ of kleine pannenkoekjes met kip en groente staan op het menu. Specifiek Japans zijn de ‘maki’ of gevulde rijstrolletjes, waarin we de ‘california rolls’ ontdekken, met rijst aan de buitenkant en een hele reeks vullingen waaronder groente maar ook vis, schelpdieren, gevogelte en zelfs eendenlever. De traditionele ‘maki’ zijn gevuld met zalm, tonijn, avocado en verse kaas of gebakken paling. Zowel de ‘sushi’, kleefrijst met daarop garnituur, als ‘sashimi’, een plakje rauwe vis, kunnen per stuk besteld worden, ideaal om te delen met andere tafelpartners. Nog interessant op dat vlak is de ‘takasaki’, met daarin maki, sushi en sashimi, net zoals de rijkelijke ‘fuji’ waarin sushi, maki en california rolls zitten.

Bij het hoofdstuk ‘ramen’ treffen we een fraaie selectie traditionele soepen op basis van runderbouillon en verschillende soorten noedels, afgewerkt met een hele resem ingrediënten. Diezelfde variatie vinden we bij de wokgerechten. Zowel traditionele Japanse bereidingen als de ‘tori yosaitame’ zien we er, heerlijke kip met groente, en meer Thaise specialiteiten zoals de ongelooflijk smakelijke ‘pad khi mao nua’, vrij pikant rundvlees met knoflook, Thaise basilicum en kruiden. Tot slot vinden we bij de gegrilde gerechten zowel de ‘jianji’, oftewel gemarineerde en gegrilde kip met citroengras, als de traditionele ‘sutéki teppanyaki’, gegrilde runderfilet, en de ‘shake teppanyaki’, waar het rundvlees vervangen wordt door verse zalm. Naast de uitstekende huiswijnen is er het heerlijke Japanse bier Asahi, maar meer traditioneel zien we ook een mooie selectie saké.

Het aanbod in alle Tenshi-restaurants is hetzelfde, maar in de Tenshi Docks wordt daar nog een grappige transportband aan toegevoegd waar gasten die er rondom zitten gerechten van kunnen afnemen. Geen nood voor de gasten die aan een gewone tafel zitten, ook zij kunnen van de transportband gebruikmaken. Elk gerechtje kost € 5 ! Om bij Tenshi uit eten te gaan hoef je geen miljoenair te zijn, de prijzen zijn in alle drie de restaurants uiterst schappelijk. ’s Middags in de week wordt een prima lunch, €13, geserveerd, er is keuze uit een starter en een hoofdgerecht, sushi of sashimi. Bij Tenshi kunnen bovendien alle gerechten meegenomen worden naar huis, Take-Away dus, maar ook kunnen ze aan huis geleverd worden!

Wij gingen voor onze proeverij grasduinen in het aanbod van het  nieuwe Tenshi Docks en werden niet alleen verrast door een keurige inrichting en attentievol personeel, maar chefs Chao en Zheng vergastten ons bovendien op heerlijke succulente bereidingen. Als voorgerecht een Gyoza, een lekkere Japanse ravioli samen met een Maki California, het gerecht van de week. Beide gerechten met leuk decoratief garnituur, zijn ideaal om met tafelgenoten te delen, bovendien zorgen een toefje mierikswortel, druppeltjes balsamico en duivelsaus voor erg aangename smaaktoetsen.

Als hoofdgerecht kozen we voor een Xamaoji, een licht pikante bereiding van kip met citronnelle en een Pad Khi Mao Nua, rund met look, thaise basilicum en pepers, stevig pikant. Succulente en smaakvolle bereidingen met mooie rijst en heerlijke groenten, een uitgelezen gerecht voor zij die de Oosterse keuken een warm hart toedragen. Als afsluiter, een huisspecialiteit en leuke delicatesse, pannenkoekjes met banaan, zijn zoete toets mildert lichtjes het ‘hot’ accent van de Pad Khi.

Tenshi Docks Brussel: Lambermontlaan 1 in 1000 Brussel.

Tel. : 02/215.98.11 – www.tenshisushi.be

Open 7 op 7 van 11 tot 22u30. Ook afhaal- en meeneemgerechten

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  5 minutes

sobere en sfeervolle inrichting

mix van klassieke tafels en cocktailtafels

bereidingen op transportband gepresenteerd

super attente bediening

succulente en decoratieve gerechten

pittige varianten, some like it hot!