Met de herfst die almaar dichterbij komt, is het opnieuw tijd voor heerlijke producten met een hoog “comfort food” gehalte. Italiaanse charcuterie met een DOP of IGP is daar het perfecte antwoord op, geschikt voor groot en klein: lekker eten uit het vuistje. Ontdek een paar heerlijke recepten van enkele bekende Belgische influencers en geniet van Mortadella Bologna IGP, Salamini Italiani alla Cacciatora DOP en Cotechino e Zampone Modena IGP.
Tramezzini Mortadella Bologna IGP, peer & radicchio
« Tramezzini is een Italiaanse snack die altijd in driehoekjes wordt gegeten. Je kunt het Italiaans brood ook vervangen door gewoon wit brood. Nog lekkerder is de tramezzini even in een panini grill verwarmen met daartussen een dun plakje mozzarella. Mmm, lekker! »
Ingrediënten voor 1 tramezzino : 3 plakjes Mortadella Bologna IGP – 2 sneetjes tramezzini-brood – 1 peer – 1 radicchio
Hoe klaarmaken ?
- Schil en snijd de peer in dunne schijfjes. – 2. Was de rode sla en snijd in reepjes. – 3. Leg de Mortadella Bologna IGP op het brood en verdeel er de peer en radicchio over. – 4. Dek af met het ander sneetje brood en snijd in driehoekjes.
Hamburger met Zampone Modena IGP, mayonaise van rode biet en koolsla
« Zampone Modena IGP zorgt voor een extra smakelijke textuur die erg goed samengaat met het zachte van het hamburgerbroodje. Deze mini buns, belegd met je favoriete ingrediënten, zijn ideaal als nazomers aperitiefhapje! »
Ingrediënten voor 4 hamburgers : 4 schijven Zampone Modena IGP – 4 hamburgerbroodjes (ongeveer 7 cm) – Enkele blaadjes sla
Voor de koolsla : 1/3 witte kool – 2 wortelen – 1 el rozijnen – 1 el gedroogde veenbessen – 2 hardgekookte eierdooiers – 2 el arachideolie – 2 el witte azijn – 1,5 el witte rietsuiker – ½ kl gemalen witte peper – ½ kl zout – 3-4 el melk
Voor de mayonaise van rode biet : 2 el mayonaise – 1 gekookte kleine rode biet – ½ knoflookteentje – ½ kl zout – Peper
Ingrediënten voor 8 mini « buns » : 250 g bloem – 14 cl lauwe melk – 50 g zachte boter – 1 eigeel – 10 g gedroogde gist – 1 kl zout – 1 el suiker – Sesam- en pompoenzaadjes
Buns : hoe klaarmaken? 1. Los de gist op in de lauwe melk. – 2. Doe de bloem in een grote slakom of in de kom van je keukenrobot, samen met de suiker, de zachte boter en het eigeel. Voeg de melk toe en vermeng. Voeg vervolgens het zout toe en kneed 10 minuten. – 3. Voeg 1 eetlepel sesamzaadjes toe. – 4. Maak een bol van het deeg (gebruik wat bloem, want het deeg zal vrij plakkerig zijn). – 5. Maak bolletjes van 35-40 g en leg ze ver genoeg uit elkaar op een ovenplaat met wat bloem. – 6. Bestrijk de bolletjes deeg met een beetje water en ei, strooi er wat zaadjes overheen (sesam, pompoen…) en duw ze lichtjes plat in de vorm van een hamburger. – 7. Leg een propere keukenhanddoek op de deegbolletjes en laat 1 uur en 30 minuten rijzen. – 8. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. – 9. Bak de buns 10 minuten op 180 °C.
Hamburger : hoe klaarmaken ? 1. Bereid de Zampone Modena IGP zoals aangeduid op de verpakking: kook 20 minuten in zijn omhulsel (zak) in kokend water. Open het omhulsel en scheid de jus. Snijd er voorzichtig 4 schijven Zampone Modena IGP van 1 cm dik vanaf. Je kunt ze even kleuren met een brander. – 2. Laat het gedroogd fruit ongeveer 15 minuten weken in een kom met water, laat uitlekken. – 3. Snijd de witte kool in fijne reepjes met een mandoline en rasp de wortelen. – 4. Mix alle ingrediënten voor de saus (met de hardgekookte eierdooiers) en breng op smaak. – 5. Vermeng de witte kool met de wortelen, het gedroogd fruit en de saus in een slakom. Laat minstens 20 minuten rusten. – 6. Mix de rode biet fijn met de mayonaise en de knoflook, kruid met peper en zout. – 7. Snijd de hamburgerbroodjes in twee en leg ze even onder de grill. – 8. Leg de koolsla onderaan op het broodje, leg er een schijfje Zampone Modena IGP bovenop, werk af met een flinke lepel mayonaise van rode biet, een blad sla en sluit af met het bovenste deel van het hamburgerbroodje. – 9. Eet uit het vuistje!
Focaccia met Salamini Italiani alla Cacciatora DOP, Artisjokken & rucola
« Focaccia is een plat brood, vergelijkbaar met een Siciliaanse pizza. Met zijn lichte smaak van tijm doet hij heel mediterraan aan: Italië in één hap!
Ingrediënten voor 2 focaccia’s : 1 Salamini Italiani alla Cacciatora DOP – 2 focaccia’s 4 kleine paarse artisjokken – 1 flink handvol rucola
Hoe klaarmaken ? 1. Snijd de focaccia’s in twee. – 2. Snijd de Salamini Italiani alla Cacciatora DOP in dunne schijfjes. – 3. Maak de artisjokken schoon en bak ze in een pan met een beetje olijfolie tot wanneer ze gaar zijn (5-7 minuten) en laat afkoelen. – 4. Was en droog de rucola. – 5. Verdeel de Salamini Italiani alla Cacciatora DOP, de artisjokken en de rucola over de foccacia’s en dek af met de bovenkant van het brood.
De verse artisjokken kun je eventueel vervangen door artisjokken in blik, die je wel eerst moet laten uitlekken. Nog Italiaanser wordt het wanneer je er een beetje ricotta aan toevoegt. »
Illustraties The Image factory- Ronald Droesbeke