Togo Matsuda wint Belgische titel World chocolate masters

Togo Matsuda mag zich de nieuwe Belgische World Chocolate Master noemen. Maandag vond de prestigieuze wedstrijd van Cacao Barry® plaats in Kortrijk. Drie Belgische chocolatiers namen het tegen elkaar op en werkten vijf opdrachten uit die ze aan een vijfkoppige jury voorlegden. Togo won de spannende wedstrijd en mag in oktober volgend jaar de wereldtitel op de World Chocolate Masters proberen te bemachtigen.

Togo Matsuda, Wim Vyverman en Oliver Van Nueten werkten vijf opdrachten uit rond het thema ‘Shape tomorrow’s chocolate’. De wedstrijd begon met een 3D-showstuk waarin de chocolatiers hun visie over de toekomst van de wereld uit konden werken.

Togo is afkomstig uit Japan maar woont al jaren in Brussel. Hij nam water en de walvis als thema voor zijn stuk waarin de mens en de technologie in hand met de natuur een mooiere wereld maken. Wim Vyverman uit Sint-Niklaas zag de toekomst vooral in infinity/oneindigheid dat als rode draad in al zijn creaties terugkwam. Hij ziet de toekomst rooskleurig en gelooft dat er dankzij onze groeiende kennis en de verbeterde technologie steeds meer mogelijkheden ontstaan om te creëren. De jongste deelnemer Oliver uit Knokke-Heist, ziet de wereld als een boeiende ontdekkingsreis en gebruikt daarvoor het woord “Wow”. Hij wil dan ook de beste versie van zichzelf worden in die wereld. Het werden drie verschillende showstukken gebaseerd op hun persoonlijkheid, achtergrond en ervaring. De jury zag toen al dat het niveau hoog lag en dat de chocolatiers aan elkaar gewaagd waren.

Voor de tweede opdracht creëerden de deelnemers een handige snack to-go die 100% vegan is. Wim maakte een klassieke boule de Berlin maar dan van een chocolade-gistdeeg. Hij gebruikte Cacao Barry Or Noir en ontbijtkoek met daarbij een infusie van mandarijn, appel en calamansi. De chocolatier had ook een duurzame verpakking ontworpen vervaardigd van onder andere cacaoschillen.

Voor de derde opdracht ‘taste’ gingen de chocolatiers aan de slag met een lokaal product en fruit. Oliver maakte een ‘verboden vrucht’ van appelcompote, een biermousse, een schijfje gedroogde appel en krokante karamel. De jury was positief verrast door de combinatie van het bier binnen het dessert.

Pralines! Daar ging het in de voorlaatste ronde over. Togo combineerde hiervoor kaffir limoen, sinaasappel en speculoos. Daarbij maakte hij een karamel ganache en grof gemalen Guérande zout en Madirofolo donkere chocolade. De juryleden vonden de praline een geweldige smaakexplosie en waren sterk onder de indruk.

In de laatste opdracht ‘You’ ging het niet meer om het creëren van chocoladestukken maar om storytelling. De kandidaten vertelden in zowel een korte video als live hoe ze de toekomst zien en hoe ze dat verwerkt hebben in de hele wedstrijd. Drie mooie presentaties die de rode draad doorheen hun wedstrijdcreaties vertelde.

Na de opdrachten gingen de juryleden in beraad en riepen zij Togo Matsuda uit tot winnaar: Hij mag zich binnenkort klaarstomen voor de wereldfinale in oktober 2022. Wim Vyverman werd met zijn ontwerp uit de eerste opdracht als publieksfavoriet verkozen.