Villa in the sky – Brussel

Het was allerminst een verrassing dat de jonge beloftevolle chef Alexandre Dionisio in 2011 een Michelin kreeg toebedeeld. Hij had zich immers tijdens zijn verblijf in restaurant Comme chez Soi van Pierre Wijnants als tijdens zijn verblijf in restaurant Sea Grill van Yves Mattagne, opgeworpen als een nauwgezette en gepassioneerde chef die creativiteit en inventiviteit koppelde aan nauwkeurig gerespecteerde gaartijden en respect voor de eigenheden van natuurlijke producten.

De Michelinster amper enkele maanden na de opening van een eigen zaak leek de weg te effenen naar een beloftevolle toekomst. Net als de natuur, kennen topchefs soms onverwachte wisselvalligheden en Alexandre verraste iedereen eind november 2014 toen hij zijn stoof doofde in zijn restaurant in de Zuidstraat en met zijn team op avontuur trok naar het spetterende en nieuwe restaurant van Serge Livine, nl. Villa in the Sky en zusterrestaurant dus van de beroemde Villa Lorraine. Dit restaurant ligt op de top van de IT-tower op de Louisalaan en biedt vanop de 25ste verdieping van de toren een indrukwekkend panorama van Brussel.

Voor de eigenaar een absolute opsteker vermits het nieuwe etablissement meteen met een ster kon pronken. Het decor van het restaurant is uniek, geen traditionele muren of intieme plekjes maar gewoonweg een groot aquarium met glazen wanden plus twee terrassen die vooral de durvers uitdagen. De open keuken van Villa in the Sky biedt een perfect zicht op de bezigheden van het keukenteam en heeft bij momenten meer weg van een drukke bijenzwerm dan wel van een topkeuken. Dat Alexandre zijn ster meenam is logisch gezien deze aan de chef en niet aan het restaurant worden toegekend. De nieuwe locatie is Alexandre niet naar het hoofd gestegen, integendeel heeft de jonge chef zich verder ontwikkeld en zorgt hij voor decoratieve bereidingen van nauwkeurig geselecteerde topingrediënten die hij met de nodige precisie weet om te vormen tot leuke en smaakvolle gerechten. De 2de ster die hem eind november 2015 werd toegewezen is een absolute bekroning. Voor hem is dit geen einddoel maar wel een tussenstap naar mogelijk een nog grotere erkenning. Alexandre groeit bestendig en verfijnt nog steeds zijn bereidingen, die stuk voor stuk, een succulente creatie worden, de smaakpapillen verwennen en ze een ganse maaltijd onder spanning houden.

Alexandre Dionisio kreeg dit jaar de eer om een selectie wijnen van Château Lascombes, Grand Cru Margaux op gastronomische wijze te omkaderen. Als introducerende hapjes serveerde hij een toastje van ansjovis en sla, een leuke en frisse zilte creatie boordevol smaak. Het torentje van ganzenlever en pseudo kaviaar bracht de smaakpapillen letterlijk en figuurlijk in hogere regionen. Als aperitief een frisse Château Lascombes 2018 die nog steeds rijpt maar voor deze gelegenheid werden enkele flessen gebotteld, een voorproefje dat een beloftevolle wijn aankondigt.

De gerookte zalm op Aziatische wijze met pittige sesamkorels werd heerlijk ondersteund door een stevige en heerlijke Château Lascombes 2008. Een subtiel risotto met buratta en fijne seizoengroenten vormde een succulente en elegante creatie met een Chevalier Lascombes 2016, de tweede wijn van het domein, als partner.

Het hoofdgerecht, een filet pur de galice, vergezeld van krokante kroketjes en leuk gegaard hartje van gastronomisch witloof, werd opgediend met een huisgemaakte oesterbearnaise. Een enorm smaakassortiment. Bij dit gerecht wedijverden een Château Lascombes 2015, nog behoorlijk jong maar met stevige aanzet, doordringende kleur en zachte tannines, met een Château Lascombes 2009, mooi gerijpt, geurige aroma’s en een onbetwistbare topwijn, met elkaar.

Het afsluitende dessert, een leuk krokant taartje van seizoenfruit met vanille-ijs, kreeg de top of the bill, een Château Lacombes 2000 als compagnon de route. Een dartele en speelse afsluiter die alle kwaliteiten van een grote Margaux verenigt, gewoonweg super!

Villa in the Sky – Louizalaan 480 – 1050 Brusel

Tel 02-644 09 14 – www.lavillainthesky.be

Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag.

Het enige negatieve aspect van de Villa in the Sky is de moeilijke toegankelijkheid van het restaurant. De IT-toren biedt weliswaar een lift tot de 23ste verdieping, maar gasten moeten de 2 hoogste verdiepingen met de trap beklimmen. Positief hierbij is het feit dat de website van het restaurant dit probleem duidelijk weergeeft en de klanten waarschuwt dat het voor minder valide bezoekers moeilijk toegankelijk is.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 4 minutes – uniek panoramisch uitzicht – succulente bereidingen, fris en speels – gerechten worden decoratieve kustwerkjes – uitgesproken smaakfestival

Michelin;       2 sterren – 120m hoog, uitzicht over Brussel – mix van creativiteit en raffinement – verrassende smaken en texturen met creativiteit tot the point

GaultMillau: 17/20 – doordachte mise en scene van Serge Litvine – heerlijke, eerlijke en acurate gerechten – gedroomde locatie voor een romantisch diner

Delta : 3 koksmutsen – luchtige versie van Villa Lorraine – subtiele en delicate bereidingen – getalenteerd en vakkundig personeel