Vintage 2020, profiteren van tamelijk extreme weersomstandigheden

Het Château de la Jaubertie, 50 hectare groot en gelegen aan de rand van de Monbazillac-appellation, bestaat uit drie verschillende terroirs: het plateau is een ideaal terroir voor rode wijnen, de hellingen en heuvels vormen een voorkeursterroir voor witte wijnen en de lager gelegen dalen zijn geschikt voor zowel rosés als bepaalde blanken.

Het half-continentaal – half oceanische klimaat, met droge zomers, is gunstig voor de biologische landbouw en alle teeltpraktijken worden ingezet om uitzonderlijke druiven te produceren. Het klimaatseizoen 2020 lijkt sterk op dat van 2018 en 2019, met veel regen in mei en juni, zodat men bang is voor de komst van meeldauw. Oef, het goede weer komt eindelijk terug en er volgt een zeer droge augustus. De bijzonderheid dit jaar is de hittepiek in september: met temperaturen die oplopen tot 40°C, zodat de druiven zeer snel rijpen met grote concentraties.

Aangezien de temperatuur bleef oplopen, besloot Hugh Ryman niet langer te wachten en de rode wijnen te plukken voor de fenolische rijpheid, om een maximum aan fruit en versheid, de nodige pH-waarde en zuurgraad te behouden. Hij is tevreden en vindt de werkwijze interessant. De wijnmaker wijst erop dat “de markt is veranderd”, vandaar de noodzaak om “eerder te oogsten om al te hoge graden te vermijden en minder geëxtraheerde wijnen te produceren” waardoor aan de verwachtingen van de consument kan worden voldaan.

Voor de rode wijnbereiding kiest hij om sinds 2018 lagere temperaturen te gebruiken en fysieke handelingen zoals het over- of aftrekken te verminderen, evenals de afwezigheid van SO², het mogelijk om minder tannines te extraheren en de vruchten te bevoordelen. De witte wijnen worden 15 tot 20% gevinifieerd in 3 tot 5 jaar oude Franse eikenhouten vaten, wat hen een mooie complexiteit geeft. Dit jaar, minder explosieve aroma’s, meer klassiek in het wit. De natuurlijke wijn macereert koud gedurende 3 dagen zoals de cuvée Tradition, maar zonder toevoeging van gisten of oenologische producten, en zonder filtratie; hij rijpt in vaten en zonder hout om de expressie van de vrucht te behouden en wordt vervolgens gebotteld zonder SO².

Château de la Jaubertie is sinds 1973 eigendom van de familie Ryman en is sinds 2008 gecertificeerd als biologische landbouw. Het Château de la Jaubertie speelt volledig in op de klimatologische, historische, culturele en agrarische bijzonderheden van zijn omgeving.

Hugh, Anne Ryman en hun team produceren moderne wijnreeksen en besteden bijzondere aandacht aan detail en natuurlijke methoden o.m. een massale selectie op het landgoed voor de Sauvignon, Semillon en Cabernet Sauvignon maar evenzeer van de Cabernet Franc voor de productie van Saint Emilion wijn .

www.chateau-jaubertie.com

Het hele jaar door geopend van 10.00 tot 17.00 uur, elke dag behalve op zaterdag en zondag. Zaterdag inbegrepen van 1 mei tot 15 september, open tot 19 uur in de zomer. Gratis proeverij – Groepsbezoek mogelijk op afspraak.